Εκλεισε την Τετάρτη (17/3) το βιβλίο προσφορών για την έκδοσητου νέου 30ετούς ελληνικού ομολόγου, η οποία και "επισφραγίζει" την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, σε όρους της αγοράς ομολόγων. Oι προσφορές ξεπέρασαν τα  26 δισ. ευρώ, με την έκδοση να χαρακτηρίζεται από πηγές της αγορές ως τεράστια επιτυχία για το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ συμμετείχαν πάνω από 250 επενδυτές.

 

O βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης έκανε της εξής δήλωση: 

 

«Η 17η Μαρτίου 2021 σηματοδοτεί την πλήρη, αδιαπραγμάτευτη και αναγνωρισμένη τοις πράγμασι επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. 

 

Μετά από τόσα χρόνια θυσιών όλων μας, η έκδοση του 30ετούς ομολόγου πιστοποιεί σε διεθνές επίπεδο πως η οικονομία της χώρας μας επανήλθε, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών, κάτι που είχε να συμβεί εδώ και πολλά χρόνια. 

 

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο ομόλογο εκδόθηκε με μόλις 1,90% επιτόκιο, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στα κρατικά ταμεία 2,5 δις ευρώ, ενώ οι προσφορές για αγορά του ομολόγου ξεπέρασαν τα 26 δις ευρώ.

 

Πρόκειται για μια ημέρα-ορόσημο για τη χώρα μας, η οποία συνεχίζει να αποσπά θετικές αξιολογήσεις από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τις πρώτες εκτιμήσεις να δείχνουν ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 5,5% για το 2021, καθώς η ελληνική οικονομία τα πήγε πολύ καλύτερα από όσο αναμενόταν εν καιρώ πανδημίας.

 

Το επιτυχημένο αυτό εγχείρημα πιστώνεται αναντίρρητα στον Υπουργό Οικονομικών Χρηστό Σταϊκούρα, ο οποίος μαζί με το επιτελείο του εργάζονται ακούραστα για να διασφαλίσουν την οικονομική ευρωστία της χώρας μας και να προσφέρουν ένα σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις

 

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η μεθοδικότητα και οι στοχευμένες κινήσεις φέρνουν αποτελέσματα, αφήνοντας τις αυταπάτες να αποτελούν εύηχη δικαιολογία άλλων...» .