Υπεγράφη από το Υπουργείο Πολιτισμού η απόφαση για την υλοποίηση του έργου ανάδειξης του αρχαίου κομματιού της Οδού Εγνατία στην περιοχή της Καβάλας. Το έργο θα γίνει με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας. 

 

Είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και σύμφωνα με την απόφαση θα προσληφθούν οκτώ εποχιακοί υπάλληλοι: Αρχαιολόγος (1), αρχιτέκτονας (1) και εξειδικευμένοι εργάτες με διάρκεια 24 μήνες. Έχει προϋπολογισμό 350.000 ευρώ

 

Οι περιοχές όπου θα εκτελεστεί το έργο και θα αναδειχθεί η αρχαία Εγνατία Οδός είναι δύο. Από τα τελευταία σπίτια στη συνοικία του Βύρωνα μέχρι τον κόμβο του νέου νοσοκομείου, το πρώτο κομμάτι. 

 

Από τον κόμβο του Αγίου Σίλα (δασικός δρόμος) μέχρι τα όρια του Σταύρου Αμυγδαλεώνα, το δεύτερο. Τέτοιες εργασίες έχουν ξαναγίνει στο παρελθόν αλλά δυστυχώς με το πέρασμα των ετών και τους διάφορους βανδαλισμούς οι σημαντικές υποδομές που δημιουργήθηκαν  καταστράφηκαν. 

 

Αντικείμενο του υποέργου αποτελεί η συντήρηση και ανάδειξη του λιθόστρωτου τμήματος δρόμου που βρίσκεται στις παρυφές του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης της Καβάλας, το οποίο ταυτίζεται παραδοσιακά με τη ρωμαϊκή Εγνατία οδό. Προβλέπονται οι ακόλουθες εργασίες:  

 

Απομάκρυνση σύγχρονων επεμβάσεων από το αρχαίο οδόστρωμα και τις παρυφές του. Επεμβάσεις επί του μνημείου με αποχωματώσεις, συμπληρώσεις, ανακτήσεις, και πλήρωση αρμών κατά τόπους.  

 

Βελτίωση/συμπλήρωση υφιστάμενου εξοπλισμού ανάπαυσης επισκεπτών. Τοποθέτηση αντιγράφων αρχαίων μιλιαρίων. 

 

Τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης και πληροφόρησης. Εκπόνηση και εφαρμογή μελέτης ηλεκτροφωτισμού. Πληροφοριακό υλικό, συμπεριλαμβανομένων και φυλλαδίων σε γραφή Braille.