γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Το Μάιο του 1895 συντάραξε την Καβάλα ο θάνατος του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, γιου του Νικόλαου και εγγόνου του γνωστού πρωθυπουργού της οθωνικής περιόδου.

 

Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος ήταν μηχανικός και επιστατούσε στις σιδηροδρομικές γραμμές που τοποθετούσαν στα Βούκια (Παρανέστι), όπου και πέθανε.
Η ελληνορθόδοξη κοινότητα θρήνησε τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και τον έθαψε στο προαύλιο της εκκλησίας του Αι – Γιάννη, όπου υπάρχει έως σήμερα το μνήμα του.

 

Η Καβάλα έτρεφε μεγάλη ευγνωμοσύνη στο Νικόλαο Μαυροκορδάτο, που, όταν ήταν πρόεδρος του συλλόγου προς διάδοσιν των ελληνικών γραμμάτων, βοήθησε στην εκπαιδευτική αναβάθμιση της πόλης αποστέλλοντας το Ν. Φιλιππίδη για την οργάνωση της παιδείας στη βορειοανατολική Μακεδονία με κέντρο την Καβάλα.
Έκτοτε οι σχέσεις του Ν. Μαυροκορδάτου με την Καβάλα διατηρήθηκαν στενές.

 

Ο Ποιητής Ιωάννης Κωνσταντινίδης στις 12 Μαΐου 1895 απήγγειλε στην εκκλησία του Αι – Γιάννη ένα ποίημά του, που έχει ως τίτλο: « Σπαραγμός καρδίας διά τον χαροκαμένο πατέρα Ν. Μαυροκορδάτον.

 

Εθνική ευγνωμοσύνη εκδήλωσις», ενώ στις 27 Ιουνίου 1895 απήγγειλε και ένα άλλο ποίημά του, όταν η ελληνορθόδοξη κοινότητα Καβάλας τέλεσε αρχιερατικό μνημόσυνο του στην ίδια εκκλησία. ( Ψηφίδες τοπικής ιστορίας και πολύ σύντομα και μια πρωτοποριακή απεικόνιση της ιστορίας).