γράφει ο 

Δήμος Ζαχαριάδης

 

Οι υποσχέσεις, τα μεγάλα λόγια και τα ψέματα δεν μπορούν να κρύψουν την εξαθλίωση στην οποία οδηγούν τους συνταξιούχους με την πολιτική τους, όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις.

 

Έως και πέντε χρόνια φτάνει η καθυστέρηση απόδοσης συντάξεων.

Η έγκαιρη έκδοση των συντάξεων, με μια τεχνολογία που «καλπάζει», θα έπρεπε να ήταν αυτονόητη. Όσο όμως αντιμετωπίζονται ως «βάρος» οι συνταξιούχοι και «ως κόστος» οι συντάξεις, η τεχνολογία θα εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα και μόνο.

Καραμέλα έχει γίνει στο στόμα κάθε νέας κυβέρνησης η άμεση απόδοση συντάξεων που ποτέ δεν γίνεται πράξη. Οι όποιες αλλαγές επιχειρούνται για επίλυση δήθεν του δισεπίλυτου προβλήματος, το επιτείνουν.

 

Το ίδιο γίνεται και με την σημερινή κυβέρνηση και με τον νέο υπουργό.

Ο ΕΦΚΑ και ο ψηφιακός  eΕΦΚΑ παραμένει υποστελεχωμένος από προσωπικό και αποψιλωμένος οικονομικά.

Ο νέος υπουργός συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων του, «πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες»

Ο project manager που τοποθετεί στον ΕΦΚΑ για την επιτάχυνση των συντάξεων, όπως διατυμπανίζει ο ίδιος και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, ανοίγει την πόρτα διάπλατα σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Κομπάζει ο νέος υπουργός ότι ο ΕΦΚΑ, δηλαδή οι συντάξεις μας και τα αποθεματικά των ταμείων είναι πρόκληση γ’ αυτόν. Είναι η νέα ΔΕΗ και η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ.

Ζήσαμε τα καλά των επιτευγμάτων του με την ΔΕΗ με τα χιλιάδες νοικοκυριά να ζουν χωρίς ρεύμα πρόσφατα, από τα «ακραία» φυσικά φαινόμενα ενώ πληρώνουμε πανάκριβα το ρεύμα.

 

Θα μπορούσε ο νέος υπουργός να στελεχώσει τον ΕΦΚΑ με μόνιμο επαρκές προσωπικό και να ενισχύσει τις υποδομές του. Μπορεί αλλά δεν θέλει. Γνωρίζουμε πολύ καλά το έργο που επιτελεί εδώ και χρόνια με μεγάλη μάλιστα επιτυχία προς ικανοποίηση των  εντολέων του.

 

Αντί για άμεση απόδοση συντάξεων, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του, προβαίνει στην προκαταβολή της οριστικής σύνταξης, με την απόδοση των 384 Ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, βάζοντας άλλη μία φορά «στις καλένδες την σύνταξη» που δικαιούται ο απόμαχος της δουλειάς μετά από 40 χρόνια εργασίας και κρατήσεις εισφορών για την ασφάλεια των γηρατειών του.

 

Η καθυστέρηση συνεχίζεται και η απάτη μεγαλώνει.

 

Η απόδοση θα γίνεται σε τρεις φάσεις :

-       Πρώτα η Εθνική 360 ή 384 Ευρώ με όρους

-       Στη συνέχεια η Προσωρινή

-       Τέλος η Οριστική

 

Πρέπει να σημειώσουμε ότι μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι Δημοσίου με την Προσωρινή Σύνταξη έπαιρναν το 50% του μέσου όρου των μισθών του τελευταίου χρόνου πριν την συνταξιοδότηση. Δηλαδή πολύ μεγαλύτερο ποσό από τα 384 Ευρώ που θα παίρνουν οι προς συνταξιοδότηση ασφαλισμένοι και η απόδοσή της ήταν άμεση δηλαδή τον επόμενο μήνα από την κατάθεση των δικαιολογητικών συνταξιοδότησης.

 

Συνάδελφοι,

 

Δεν είναι η ανικανότητα όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων να λύσουν το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. Είναι συγκεκριμένη πολιτική επιλογή για εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

 

Και ο νέος υπουργός της τωρινής κυβέρνησης δεν θέλει να λυθεί το πρόβλημα. Όσο μεγαλώνει το χρέος των ταμείων προς τους συνταξιούχους, συσσωρεύονται δισεκατομμύρια, που αξιοποιούνται στις αγορές αντί να βρίσκονται στις τσέπες των συνταξιούχων.

 

Τα ψέματα δεν μπορούν πλέον να μας ξεγελάσουν. Η οργή μέρα με την μέρα μεγαλώνει. Θα μας βρουν μπροστά τους όλοι όσοι παίζουν με τις συντάξεις μας και την ζωή μας.

 

Ο κορονοΐός δεν θα ζει αιώνια.

 

Θα συνεχίσουμε τον δοκιμασμένο δρόμο του αγώνα, τον δικό μας δρόμο.

Όσα μέτρα καταστολής και φίμωσης και αν παίρνουν η οργή θα γίνει χείμαρρος που αργά ή γρήγορα θα τους παρασύρει.

 

Απαιτούμε :

 

- Την άμεση έκδοση συντάξεων χωρίς τα στάδια με προσωρινές και προκαταβολές

- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΦΚΑ και σε όλα τα ταμεία

- Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση

- Κάτω τα χέρια από την επικουρική ασφάλιση και τις συντάξεις μας

- Διεκδικούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας

 

ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ (Γ.Γ. Συνδέσμου Πολιτικών Συντ/χων Ν. Καβάλας)

 

...