"Την ικανοποίηση πάγιων και δίκαιων αιτημάτων του κλάδου των Αστυνομικών Υπαλλήλων, σε αναγνώριση των ιδιαίτερων συνθηκών άσκησης των καθηκόντων τους, ζητά ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης", αναφέρει σε δελτίο Τύπου του.

 

Αναλυτικά: 

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαζαρίδης κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα, με θέμα «Διευθέτηση αιτημάτων κλάδου Αστυνομικών Υπαλλήλων».

 

Επικαλείται επιστολή της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), σύμφωνα με την οποία, εξακολουθεί να μην είναι αναγνωρισμένο ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό το λειτούργημα που επιτελούν, να μην έχει αυξηθεί το πλαφόν της νυχτερινής απασχόλησής του από 48 σε 64 ώρες, να μην έχει εκδοθεί το νέο Π.Δ. που αφορά την αποζημίωση των οδοιπορικών τους εξόδων βάσει των διατάξεων του Ν. 4336/2015, να μην έχει διευρυνθεί το επίδομα παραμεθορίου σε όλους τους αστυνομικούς που υπηρετούν σε νομούς της πατρίδας μας που είναι κοντά σε σύνορα, καθώς και να μην έχουν υλοποιηθεί διαχρονικά και επίκαιρα οικονομικά αιτήματα του Κλάδου.

 

Ο κ. Λαζαρίδης ρωτά τους δύο υπουργούς αν συμμερίζονται το δίκαιο των αιτημάτων που θέτει η ΠΟΑΣΥ, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν προκειμένου να διευθετηθούν τα εκπεφρασμένα αιτήματά της, ποια είναι η ιεράρχηση και ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών τους αναφορικά με τη διευθέτηση των ανωτέρω αιτημάτων.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Λαζαρίδη:

 

Προς:   Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη

Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα

 

Θέμα: Διευθέτηση αιτημάτων κλάδου Αστυνομικών Υπαλλήλων

 

Η ουσιαστική συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας τυγχάνει ομόθυμης αναγνώρισης από το σύνολο τόσο των πολιτών όσο και των υπολοίπως θεσμικών εκπροσώπων.

 

Η επικινδυνότητα ορισμένων από τα καθήκοντα που επιλαμβάνονται αλλά και της καθημερινής έκθεσης πολλών εκ των Ελληνίδων και των Ελλήνων Αστυνομικών σε δυνητικούς κινδύνους - της πανδημίας COVID - 19 συμπεριλαμβανομένης - αποδεικνύεται δυστυχώς από τα θύματα που το Σώμα μετρά εν ώρα καθήκοντος.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επιστολή της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) (Αρ. Πρωτ.: 100/7/8, 10 Φεβρουαρίου 2021) εξακολουθεί να μην είναι αναγνωρισμένο ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό το λειτούργημα που επιτελούν, να μην έχει αυξηθεί το πλαφόν της νυχτερινής απασχόλησής του από 48 σε 64 ώρες, να μην έχει εκδοθεί το νέο Π.Δ. που αφορά την αποζημίωση των οδοιπορικών του εξόδων βάσει των διατάξεων του Ν. 4336/2015, να μην έχει διευρυνθεί το επίδομα παραμεθορίου σε όλους τους αστυνομικούς που υπηρετούν σε νομούς της πατρίδας μας που είναι κοντά σε σύνορα, καθώς και να μην έχουν υλοποιηθεί διαχρονικά και επίκαιρα οικονομικά αιτήματα του Κλάδου.

 

Με δεδομένο ότι η αναγνώριση των ιδιαίτερων συνθηκών άσκησης των καθηκόντων των Αστυνομικών, οφείλει να αντικατοπτρίζεται και στην διευθέτηση πάγιων αιτημάτων του κλάδου, ερωτώνται οι Υπουργοί:

 

1) Συμμερίζεστε το δίκαιο των αιτημάτων που θέτει η ΠΟΑΣΥ;

 

2) Εάν ναι, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε προκειμένου να διευθετηθούν τα εκπεφρασμένα αιτήματά της;

 

3) Ποια είναι η ιεράρχηση και ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας αναφορικά με τη διευθέτηση των ανωτέρω αιτημάτων; 

 

(δελτίο Τύπου)