Στοιχεία για την πορεία της πανδημίας παρουσίασε στην Βουλή ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο καθηγητής εμφανίστηκε ανήσυχος για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ενώ μίλησε και για τα παιδιά, τον δείκτη θετικότητας και τα τεστ στην Ελλάδα. 

 

Ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, βρέθηκε την Τετάρτη, (3/2) στη Βουλή για να καταθέσει τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

 

Όπως είπε, ο μέσος κυλιόμενος εβδομαδιαίος όρος είναι 7,7 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, μια καλή κατάσταση -όπως τόνισε- σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, εμφανίστηκε ανήσυχος για τις μεταλλάξεις: «Νομίζω ότι θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι ο χάρτης της Ευρώπης θα αποκτήσει ένα ακόμα πιο βαθύ κόκκινο χρώμα λόγω των μεταλλάξεων.

 

Το ενδιαφέρον των υγειονομικών αρχών στη χώρα εστιάζεται στις πύλες εισόδου της χώρας. Όπως η επιτήρηση των συνόρων ήταν σημαντική το καλοκαίρι, έτσι είναι και τώρα για τη διασυνοριακή μεταφορά των μεταλλάξεων και παραλλαγών του ιού, «οι οποίες όμως βλέπουμε να έχουν διασπαρεί σε πολλές χώρες και δείχνει αυτό το νέο στέλεχος να επικρατεί του παλαιού, όταν του δίνονται οι συνθήκες για τη μετάδοσή του», ανέφερε ο Καθηγητής.

 

43 έτη η διάμεση ηλικία των ασθενών

 

Η περίπου στα 48 έτη διάμεση ηλικία των ασθενών με κορωνοϊό, έχει πέσει τις τελευταίες εβδομάδες στα 43 έτη, ο οποίος τόνισε ότι αυτό σημαίνει ότι κολλάνε οι μικρότερες ηλικίες.

 

«Η μέση ηλικία παρακολουθούμε κάθε εβδομάδα πως αυξάνει. Αυτό έχει σημασία διότι κάποιος που είναι πάνω από τα 75, έχει τουλάχιστον 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτεί και πάνω από 200 φορές πιθανότητα να πεθάνει. Είναι μία επιδημία που δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα μικρά παιδιά».

 

Τι είπε για τα παιδιά 

 

Τα παιδιά για λόγους και βιολογικούς και για λόγους υποδοχέων του ιού στο αναπενυστικό τους σύστημα και για λόγους πιθανώς διασταυρούμενης ανοσίας δεν νοσούν τόσο σοβαρά, σημείωσε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας και συμπλήρωσε:

 

«Μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο; Μπορούν, μπορούν να κολλήσουν σε συνθήκες που ο ιός βρίσκεται στην κοινότητα, βεβαίως και μπορούν. Μπορούν να το μεταδώσουν στην οικογένειά τους ή να το κολλήσουν από την οικογένειά τους; Φυσικά. Παρόλα αυτά επηρρεάζονται λιγότερο».

 

Για τα τεστ

 

Είμαστε στις 30.000 τεστ κατά μέσο όρο ημερησίως, ενώ για τον συγκεκριμένο ιό χρειαζόμαστε όσο τον δυνατόν περισσότερα τεστ για να βρούμε τα κρούσματα, είπε. Παράλληλα παρουσίασε τα δεδομένα από τη χρήση των rapid tests και όπως είπε «μπορεί να μην είναι τόσο ακριβή όπως τα μοριακά, αλλά είναι πολύ εύχρηστα και επίσης ανιχνεύουν αυτούς που έχουν το πιο υψηλό ιικό φορτίο».

 

Αναφορικά με τη θετικότητα είπε ότι είναι η οποία είναι 2,7% στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι πάνω από το 4% χτυπάει συναγερμός. Ανήσυχος εμφανίστηκε σχετικά με τις μεταλλάξεις ο καθηγητής, ο οποίος είπε ότι «νομίζω ότι θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις» και εκτίμησε ότι ο χάρτης της Ευρώπης θα αποκτήσει ένα ακόμα πιο βαθύ κόκκινο χρώμα λόγω των μεταλλάξεων. Παράλληλα, παρουσίασε την αύξηση σε όλες περιοχές της χώρας και χτύπησε το καμπανάκι ειδικά για την Αττική, αλλά και την Πάτρα.