«Χωρίς να κατέχω την απόλυτη αλήθεια και με όλο το σεβασμό αλλά δεν αρκεί να είμαστε με την Σοφία σήμερα και με την Ελένη χθες. Δεν αρκεί να είμαστε με κανένα θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης/κακοποίησης/εκμετάλλευσης αν συγχρόνως δεν κοιταχτούμε πρώτα στο δικό μας καθρέφτη κι αν δεν κάτσουμε κάτω ως κοινωνία να συζητήσουμε επί της ουσίας για τις αιτίες που οδηγούν σε τέτοιες καταστάσεις», σχολιάζει ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας, Σωτήρης Σωτηριάδης με αφορμή το περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης που κατήγγειλε η Χρυσή Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου.

 

Η ανάρτηση του Σωτήρη Σωτηριάδη:  

 

«Να συζητήσουμε με ειλικρίνεια χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα. Να εμβαθύνουμε και να καταλήξουμε σε συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισης. Δεν αρκεί μόνο να εντοπίζουμε το πρόβλημα και να το καταδικάζουμε.  Δεν αρκούν μόνο οι διαπιστώσεις. Απαιτείται και βούληση. 

 

Προσωπική, συλλογική και πολιτική.  Να απαιτήσουμε από την πολιτεία που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης να δράσει με συγκεκριμένο σχέδιο και να το εφαρμόσει χωρίς φθηνές δικαιολογίες του στυλ "η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη...". Να σταματήσει η πολιτεία να παίζει κρυφτούλι υπό το φόβο του πολιτικού κόστους. Για να μην χάσει ψηφαλάκια την ώρα που μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Δεν είναι όλα μόνο κέρδη και ζημιές. 

 

Δεν αρκούν μόνο τα λόγια και οι καλές προθέσεις. Χρειάζονται και πράξεις. Ουσιαστικές κι όχι για την επικοινωνία. Μέσα από διάλογο και σύνθεση προτάσεων. Να απαντούν στις πραγματικές ανάγκες. Αλλιώς μετά από λίγο καιρό θα είμαστε πάλι με κάποια άλλη Ελένη, με κάποια άλλη Σοφία και θα συζητάμε ξανά τα ίδια. Ενδεικτικά αναφέρω ένα παράδειγμα από τα πολλά που θα μπορούσα να γράψω.

 

Έχει περάσει πάνω από μισός αιώνας από τότε που ο Ευάγγελος Παπανούτσος(1964) μίλησε για την ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι και σήμερα ουδέποτε εντάχθηκε στο σχολικό πρόγραμμα ως αυτόνομο μάθημα.

 

Μάλιστα, το 2001 ανέλαβαν ο Ζήσης Παπαθανασίου, πρόεδρος του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου και γυναικολόγος, και ο ψυχίατρος Κώστας Κοτζαμάνης να γράψουν και να εκδώσουν το βιβλίο που θα γινόταν διδακτικό υλικό για τη σεξουαλική εκπαίδευση. 

 

Παρόλο που τα βιβλία εκδόθηκαν, δεν έφτασαν ποτέ στις σχολικές τάξεις. Ο λόγος; Έφαγαν έναν... ωραιότατο αφορισμό από τον σκληροπυρηνικό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδας.

 

Ενώ το 2017 ο τότε υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου εισήγαγε θεματική εβδομάδα στο Γυμνάσιο με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών-ριών γύρω από τις έμφυλες ταυτότητες. Χωρίς να λείπουν και πάλι οι έντονες αντιδράσεις από μερίδα μητροπολιτών. Δεν αρκεί όμως μόνο μία θεματική βδομάδα. 

 

Για αυτό ζητάμε στη δέσμη μέτρων -που θα παρθούν από την πολιτεία- να συμπεριληφθεί και η ένταξη του μαθήματος της Σεξουαλικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 

Η φωτογραφία είναι το εξώφυλλο του βιβλίου που εκδόθηκε το 2001 αλλά ουδέποτε διδάχτηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες».