"Για μια ακόμη χρονιά η Δημοτική Αρχή του Δήμου Παγγαίου υστερεί στο να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό βασισμένο στις ανάγκες που έχει ο Δήμος μας για οικιστική ανάπτυξη, αγροτικές υποδομές, κοινωνική δικαιοσύνη και τουρισμό", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης "Σωστή Επιλογή" Δημήτρης Μπαταλογιάννης.

 

Αναλυτικά όσα λέει στην ανακοίνωση: 

 

"Τέσσερα Πολεοδομικά Σχέδια περιμένουν να ολοκληρωθούν εδώ και χρόνια  (Παραλία Οφρυνίου, Άγιος Ανδρέας, Αμισιανά και Κοκκινόχωμα) με ευθύνη της διοίκησης του Δήμου.

 

Καθυστερεί χαρακτηριστικά το Γενικό Χωροταξικό, με αποτέλεσμα να βάζει φρένο σε όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή.

 

Υποδομές στον αγροτικό τομέα ανύπαρκτες (Τενάγη, αγροτική οδοποιία, άρδευση από το φράγμα Μαρμαρά, αξιοποίηση υδατικού δυναμικού από τον Στρυμόνα κ.α.).

 

Για τον τουρισμό, πολλές παραθαλάσσιες περιοχές μένουν εκτός της ανάπτυξης με προβληματικές προσβάσεις, με λιμάνια που θυμίζουν τριτοκοσμικές υποδομές και την μη αξιοποίηση του Παγγαίου Όρους και του Συμβόλου, κάνοντας προβληματικό ακόμη και τον αγροτουρισμό.

 

Όσο για την προσέλκυση επενδυτών, φαίνεται ότι οι συνεργάτες του Δημάρχου δεν έχουν στο πλάνο τους κάποια σχέδια, με κορυφαίο την εγκατάλειψη ακόμη και της αξιοποίησης του Γεωθερμικού Πεδίου Ακροποτάμου.

 

Με άλλα λόγια, ο προϋπολογισμός του Δήμου Παγγαίου για το 2021, είναι κατά βάση …αντιαναπτυξιακός. Παράλληλα παρουσιάζει και αδρά σημάδια κοινωνικής αναλγησίας.

 

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Παγγαίου για το οικονομικό έτος 2021 ενώ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του σοβαρά, τις οικονομικές συνέπειες που έχει προκαλέσει η πανδημία COVID-19, κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση.

 

Η Διοίκηση Αναστασιάδη εισηγήθηκε προς ψήφιση έναν προϋπολογισμό που είναι αρνητικός και απέναντι την δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει η τοπική κοινωνία και αποτυπώνεται στην τοπική οικονομία και στην αγορά.

 

Θα περίμενε κανείς το πρώτο στοιχείο που πρέπει να είχε ο προϋπολογισμός στην παρούσα οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, να εισάγει την γενναία και δίκαιη μείωση των ανταποδοτικών τελών για αγρότες, επαγγελματίες, αλλά και την απαλλαγή για ΑμεΑ και πολύτεκνες, τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες.

 

Η απόφαση αυτή συμβαδίζει τόσο με τις ανάγκες της κοινωνίας, όσο και με την διατήρηση του οικονομικού πλεονάσματος για τον Δήμο, καθώς για το 2020 οι εκτιμώμενες εισπράξεις από ανταποδοτικά τέλη, είναι αυξημένες κατά 748.000,00€.

 

Ήδη υπάρχει η απόφαση για πίστωση ύψους 149.828.99€ από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τον Δήμο, για την ενίσχυση της ρευστότητάς, λόγω της μείωσης των εσόδων του.

 

Επομένως, η προβλεπόμενη αύξηση στο χρηματικό υπόλοιπο του 2021 κατά 777.000,00€, μπορεί να περιμένει, προκειμένου να ελαφρυνθούν  άμεσα οι κάτοικοι του Δήμου Παγγαίου.

 

Ταυτόχρονα,  ο προϋπολογισμός συντάχτηκε με τα δεδομένα που είχε η Οικονομική Υπηρεσία στις 31/07/2020 και δεν περιέχει τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων, που είναι βέβαιο πως θα πολλαπλασιάσουν τα έσοδα του Δήμου, θα εκτοξεύσουν τα έσοδα, αλλά και πάλι θα έχουμε πλούσιο Δήμο με δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις για τους Δημότες μας.

 

Επισημαίνουμε ακόμη ότι στο σκέλος των Επενδύσεων, για ένα ακόμη έτος, οι πληρωμές κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και απέχουν πολύ από τους στόχους που τίθενται στον προϋπολογισμό.

 

Το να μιλάει ο κύριος Δήμαρχος, επανειλημμένα, για έργα της τάξης των 100.000.000,00€ με τις εκταμιεύσεις από τον Δήμο ετησίως στα επενδυτικά προγράμματα να είναι λιγότερες από 2.000.000,00€, νομίζουμε ότι απέχει πολύ από το όραμα και τις προσδοκίες των πολιτών.

 

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Παγγαίου για μια φορά ακόμη εμφανίζεται ανάλγητη προς τους Δημότες και απούσα από κάθε αναπτυξιακή προοπτική…

 

Η παράταξή μας «Σωστή Επιλογή» επισημαίνει ότι οι Δημότες του Δήμου Παγγαίου θα βιώσουν μια ακόμη χαμένη χρονιά, με μια Διοίκηση μακριά από τα άλυτα προβλήματα τα οποία η ίδια δημιούργησε και δημιουργεί.

 

Παράλληλα θα υπάρξουν αδιέξοδα από την έξοδο της πανδημίας COVID-19, με πενιχρή την κοινωνική συνδρομή του προς τους Δημότες, την οποία αντιλαμβάνεται ως φιλανθρωπία, παλιάς κοπής και την προοπτική ανάπτυξης, …last year!"