Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μοναδική πράξη αυτοθυσίας του μικρού ήρωα, Τηλέμαχου Τσιμηρίκα, που βούτηξε στο φλεγόμενο σπίτι των παπούδων του για να σώσει τα αδελφάκια του. 

 

Το ιστορικό 

 

Ήταν Δεκέμβριος του 2012 όταν οι γονείς του 15χρονου ήρωα,  Γιώργος Τσιμηρίκας και η σύζυγος του Ειρήνη πήγαν με έξι από τα δέκα παιδιά τους στο σπίτι των παππούδων στο χωριό. Μία ξυλόσομπα προκάλεσε την πυρκαγιά, καθώς μία σπίθα που ξέφυγε από τη αυτή στάθηκε η αιτία για να τυλιχτεί όλο το σπίτι στις φλόγες.

 

Την φωτιά αντελήφθησαν πρώτοι οι παππούδες, οι οποίοι μαζί με τους γονείς και τα τέσσερα από τα έξι παιδιά -ανάμεσα τους και ο 15χρονος Τηλέμαχος- κατάφεραν να βγουν από το σπίτι.

 

Άμεσα συνειδητοποίησαν ότι στο σπίτι είχαν εγκλωβιστεί ο πεντάχρονος Ανδρέας και ο εννιάχρονος Γεράσιμος. Τότε, ο 15χρονος Τηλέμαχος βούτηξε στις φλόγες και έχασε τη ζωή του ηρωικά στην προσπάθεια του να σώσει τα αδελφάκια του. Η είδηση του θανάτου των τριών ανηλίκων παιδιών και η αυτοθυσία του μικρού Τηλέμαχου είχε προκαλέσει πανελλήνια συγκίνηση.

 

Το μήνυμα του υπουργού Εθνική Άμυνας και βουλευτή Καβάλας, Ν. Παναγιωτόπουλου: 

 

"8 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μοναδική πράξη αυτοθυσίας του μικρού ήρωα, Τηλέμαχου Τσιμηρίκα.

 

Της πράξης στην οποία συμπυκνώνεται το αληθινό νόημα του ηρωισμού, της υπερβατικής ψυχικής δύναμης, του υψηλού ιδανικού, της αληθινής αγάπης. Χάθηκε στην προσπάθειά του να σώσει τα αγαπημένα του αδέλφια. Οι ήρωες δεν γεννιώνται από το μύθο, αλλά από την καθημερινότητα.

 

Είναι κανονικοί άνθρωποι που βρήκαν το θάρρος και τη δύναμη να κάνουν εξαιρετικές πράξεις.

 

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τον φωτεινό Τηλέμαχο. Δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ".

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τηλέμαχος ο οποίος τιμήθηκε μετά θάνατον (2013) από την Ακαδημία Αθηνών.