Δεν θα ανοίξουν ξανά μέσα στο 2020 τα σχολεία μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει την καραντίνα μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. 

 

Ο κίνδυνος για νέα επιδείνωση της κατάστασης είναι πολύ μεγαλύτερος από το όποιο κέρδος θα υπήρχε από τη λειτουργία των σχολείων μία μόλις εβδομάδα πριν τις διακοπές για τις αργίες Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων. 

 

Τα σχολεία θα ανοίξουν με τη νέα χρονιά αλλά ουδείς είναι σε θέση να πει σήμερα αν αυτό θα συμβεί μέσα στον Ιανουάριο ή αργότερα. 

 

Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική κατάσταση αλλά και τις εξελίξεις που σχετίζονται με τα εμβόλια, τη διαθεσιμότητά τους και το πρόγραμμα εμβολιασμού. 

 

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα εμβολιάζονται περί τα 2 εκατομμύρια ατόμων ανά μήνα και θα υπάρξει συνολική κάλυψη της χώρας έως τον Ιούνιο.

 

Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων, η οποία ωστόσο είναι πιο αργή από το αναμενόμενο. Στάθηκε ακόμη στην πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη και εν γένει στη Βόρεια Ελλάδα. Με αυτά τα δεδομένα, όπως είπε, το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας απομακρύνεται χρονικά.

 

Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, παρατείνεται η ισχύς των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού έως τις 6 πρωί της Δευτέρας, 14 Δεκεμβρίου.

 

«Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στο εθνικό σχέδιο εμβολιασμού. Όπως σημείωσε, θα δημιουργηθούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό να εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες τον μήνα. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τους υγειονομικούς και θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες άνω των 65 ετών, καθώς και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.

 

Στις 7 Δεκεμβρίου το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων

 

Νωρίτερα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είχε ανακοινώσει ότι από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, καθώς και η πώλησή τους από τα σούπερ μάρκετ.

 

Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή, από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη