Σειρά ερωτήσεων αλλά και δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση των Περιφερειακών ΜΜΕ κατέθεσαν προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Πέτσα, 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

 

Στην ερώτηση τους οι Βουλευτές κάνουν λόγο για «μια από τις σοβαρότερες κρίσεις της ιστορίας» των Περιφερειακών Μέσων και αναδεικνύουν την ανυπαρξία πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, η οποία και δεν έχει εκπονήσει κανένα μέτρο ουσιαστικής στήριξης, οδηγώντας συνειδητά τα Περιφερειακά Μέσα σε οικονομικό στραγγαλισμό και ασφυξία.

 

Οι Βουλευτές υπενθυμίζουν πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ένα ικανό πλαίσιο ρύθμισης κι ενίσχυσης των Περιφερειακών ΜΜΕ. Ένα πλαίσιο που περιλάμβανε πρωτοβουλίες όπως, το 4ετές πρόγραμμα ενίσχυσης των περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων, ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ, τη σύσταση και λειτουργία του Μητρώου Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου, του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, με τα οποία μπήκε τάξη στο άναρχο τοπίο των περιφερειακών και τοπικών εντύπων, ακυρώνοντας στην πράξη ΜΜΕ-σφραγίδες.

 

Παράλληλα, διασφάλισε την τήρηση της ποσόστωσης του 30% της διαφημιστικής δαπάνης των φορέων του στενού και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα στα Περιφερειακά ΜΜΕ συμβάλλοντας έτσι, έμπρακτα στην οικονομική τους στήριξη. Επιπλέον, κατάφερε και πέτυχε την 5ετή παράταση των δημοσιεύσεων των διακηρύξεων στον Τύπο κάτι που δίνει την δυνατότητα να αποκτήσει αυτό το μέτρο μόνιμο χαρακτήρα. Τέλος, μείωσε για τα τηλεοπτικά Μέσα το τέλος διαφημιστικής δαπάνης στο 5%.

 

Οι Βουλευτές καταθέσαν, επίσης, μια δέσμη συγκεκριμένων και άμεσα υλοποιήσιμων μέτρων στήριξης, ζητώντας ταυτόχρονα από την Κυβέρνηση να υιοθετήσει ένα ολιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης των Περιφερειακών Μέσων. Και αυτό, λόγω του ιδιαίτερου ρόλου που υπηρετούν, για τη διασφάλιση της πολυφωνίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και τη συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη.

 

Ένα πλαίσιο που θα περιλαμβάνει πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης και διασφάλισης των θέσεων εργασίας, αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των Μέσων, απαλλαγή στο 100% των Περιφερειακών καναλιών από το τέλος προς τη Digea, μηδενικό ΦΠΑ για τις συναλλαγές εκτύπωσης και διανομής του περιφερειακού Τύπου, διατήρηση της δημοσίευσης των διακηρύξεων, διοχέτευση του 30% της διαφημιστικής δαπάνης προς τα Περιφερειακά Μέσα κ.α.

 

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως η Κυβέρνηση της ΝΔ, στον αντίποδα, έχει παρακάμψει το Μητρώο Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης με αποτέλεσμα να δοθούν αφειδώς και απροκάλυπτα χρήματα σε Μέσα ανύπαρκτα ή αρνητές του κορωνοϊού, ενώ έχει υιοθετήσει αδιαφανείς πρακτικές - με δικαιολογία την πανδημία -  για να μοιράσει χρήματα του ελληνικού λαού, χωρίς κριτήρια, διαφάνεια και προϋποθέσεις.

 

Θεσμοθετημένα προγράμματα με κανόνες και όρους, καταργήθηκαν κι αντικαταστάθηκαν από τις αδιαφανείς Λίστες Πέτσα. Επίσης, η Κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε το διαφανές και με κριτήρια πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου του ν.4609/2019, έπειτα από το φιάσκο με την απόφαση για  χρηματοδότηση εφημερίδων, όπως το «Μακελειό» και η «Ελεύθερη Ώρα» και για κατανομή των ενισχύσεων χωρίς αναλογικότητα ως προς τον αριθμό εργαζομένων, όπως όριζε η νομοθεσία.

 

«Επρόκειτο για την παταγώδη κατάληξη ενός κυβερνητικού αλαλούμ, καθώς ήδη είχατε συμπεριλάβει στους δικαιούχους, έντυπα άσχετα με την ενημέρωση, όπως στοιχηματικές εφημερίδες, αλλά και ιδιοκτήτες που χρωστούν σε εργαζομένους τους, στην εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Αντί αυτού, επιλέξατε να χρηματοδοτήσετε προκλητικά αδιαφανώς τα Μέσα Ενημέρωσης με τις διαδικασίες των Λιστών σας. Τα Περιφερειακά Μέσα, έχασαν έτσι τα 4 εκ. ευρώ που ήταν εγγεγραμμένα στον Προϋπολογισμό του 2019 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα προγράμματα ενίσχυσής τους και φαίνεται πως οδηγείτε την κατάσταση ώστε να χαθούν τα 4 ακόμα εκατομμύρια του 2020», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Βάσει των παραπάνω και δεδομένου ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει να επιδείξει τίποτε πέραν της αδιαφορίας της για τα Περιφερειακά Μέσα, οι Βουλευτές ρωτούν τον κ. Πέτσα:

 

- Πότε σκοπεύει να ολοκληρώσει την υλοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης του Τύπου, με τη δημοσίευση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί εδώ και 9 μήνες; Ποια θα είναι τα κριτήρια και ποιο το συνολικό ποσό της ενίσχυσης;

 

- Ποια συγκεκριμένα μέτρα σχεδιάζει να λάβει για την ενίσχυση των Περιφερειακών και Τοπικών ΜΜΕ και πότε; Θα προχωρήσει στη συγκρότηση ενός ολιστικού προγράμματος ενίσχυσης των Περιφερειακών Μέσων;

 

- Θα συνεχίσει την πρακτική χρηματοδότησης των ΜΜΕ με Λίστες που χαρακτηρίζονται από πρωτοφανή αδιαφάνεια;

 

- Θα τηρήσει το 30% της διαφημιστικής δαπάνης των φορέων του στενού και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα στα Περιφερειακά ΜΜΕ;

 

- Θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε όχι μόνο να μην καταργηθεί η υποχρέωση για τη δημοσίευση των διακηρύξεων στον Τύπο, αλλά για να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα;