Η κίνηση στους δρόμους της πόλης σήμερα (9/11) ήταν μειωμένη αλλά δεν θύμιζε το lockdown της άνοιξης.

 

Από το Σάββατο (7/10) ισχύει η επιβολή περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις των πολιτών για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού, αφού προηγήθηκε κατά λίγες μέρες το κλείσιμο στην εστίαση. Οι εικόνες όμως τις πρώτες ημέρες του lockdown2, δεν θυμίζουν τις μέρες της πρώτης καραντίνας, όπου κυριαρχούσε το αίσθημα του φόβου.  

 

 «Τρίτη μέρα εγκλεισμού σήμερα»  όπως λένε και δεν ήταν λίγοι οι Καβαλιώτες που πήραν τον καφέ τους take away και συναντήθηκαν στο παραλιακό μέτωπο της πόλης για να… ξεσκάσουν. Το ίδιο έγινε και τις πρώτες μέρες που έκλεισε η εστίαση, αλλά τότε δεν υπήρχε ο περιορισμός κυκλοφορίας παρά μόνο το βράδυ.

 

Πολλοί επικαλούμενοι ότι βγαίνουν για ψώνια ή σωματική άθληση κάνουν κατάχρηση του sms στο 13033. Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις που όντως κάποιος βγαίνει για περπάτημα, τρέξιμο ή αγορές και κάθεται να ξαποστάσει.

 

Το ότι δεν υπάρχει ο φόβος που υπήρχε την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου μπορεί να μην είναι απαραίτητα κακό αφού θεωρητικά έχουμε γνωρίσει τον «αόρατο εχθρό» που λέγεται κορωνοϊός, αλλά το να το παίρνουμε αψήφιστα μόνο ατομική ευθύνη δεν παρουσιάζει.

 

280 κρούσματα μόνο την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου

 

Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν. Τα κρούσματα αυξάνονται και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Στην Καβάλα, μόνο την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου κατεγράφησαν από τον ΕΟΔΥ 280 κρούσματα όταν ολόκληρο τον Οκτώβριο ήταν 186.

 

Η έκκληση που γίνεται από τους ειδικούς είναι τήρηση των μέτρων. Είναι ώρα ευθύνης και ατομικής και κρατικής. Ατομικής ώστε να προφυλάξουμε (όσο κλισέ κι αν ακούγεται ή διαβάζεται) τις ευπαθείς ομάδες αλλά και τους εαυτούς μας.  Η κρατική ευθύνη είναι να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και να στελεχώσει τις υποδομές υγείας για να μην δούμε εικόνες Ιταλίας.

 

Δείτε φωτογραφίες: