Με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζητάει την αποπομπή από το Σώμα των περιφερειακών συμβούλων που στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 εξελέγησαν με το ψηφοδέλτιο της Πατριωτικής Αυγής ΑΜΘ υπό την επίσημη στήριξη της Χρυσής Αυγής. 

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο φέρνει στην επιφάνεια την πρόσφατη δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η Χρυσή Αυγή κρίθηκε «εγκληματική οργάνωση».

 

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αποπομπή τους πάντως το ΠΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου να θέσει στην πολιτική απομόνωση τα δύο μέλη του, Ναθαναηλίδη και Καρυπίδη, ώστε να μην λαμβάνονται υπόψη οι ψήφοι τους στη διαμόρφωση πλειοψηφιών. Το ψήφισμα, όπως διατυπώθηκε τελικώς δεν έγινε αποδεκτό από την παράταξη του Χρήστου Τρέλλη που ζητούσε να μην προσκαλούνται καν στις συνεδριάσεις οι εν λόγω περιφερειακοί σύμβουλοι. 

 

 

Αναλυτικά το ψήφισμα που εκδόθηκε έχει ως εξής:

 

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ χαιρετίζει την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, που χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και καταδίκασε τα στελέχη της σε πολυετείς καθείρξεις. Η απόφαση του Δικαστηρίου ταυτίζεται με το κοινό περί δικαίου αίσθημα σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας.

 

Οφείλουμε ως εκπρόσωποι των Πολιτών της περιφερείας μας να μην επιτρέψουμε να αναδειχθούν ξανά στο προσκήνιο ανάλογα μορφώματα που έχουν ως προμετωπίδα τους τη μισαλλοδοξία, τη βία και την υπονόμευση του πολιτεύματός μας. Η πίστη και τήρηση των δημοκρατικών αξιών και κανόνων είναι διαρκής και όχι στιγμιαία.

 

Αποτελεί προσβολή στους δημοκρατικούς θεσμούς η εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής στα συλλογικά όργανα των Ο.Τ.Α. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ δεν επιθυμεί να περιλαμβάνει στους κόλπους του, ανθρώπους που συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, καθώς θεωρεί πως δεν έχουν θέση στο κορυφαίο δημοκρατικό πολιτικό όργανο της Περιφέρειας και ζητά, από την Πολιτεία, την κατ’ εφαρμογή του άρθρου 29 παρ. 1 του Συντάγματος, νομοθετική προστασία των συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ από προσπάθειες να εισέλθουν στους κόλπους τους εκπρόσωποι φασιστικών κι εγκληματικών οργανώσεων υπό τον μανδύα των πολιτικών παρατάξεων και από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, όπως κινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες, προκειμένου να εξεταστεί η πιθανή αποπομπή των περιφερειακών συμβούλων από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ που εισήλθαν σε αυτό ως σύμβουλοι της Πατριωτικής Αυγής.

 

Μέχρι την οριστική αποπομπή τους από τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου αποφασίζουμε να τεθούν σε θεσμική απομόνωση και να μην υπολογίζεται η ψήφος τους στην διαμόρφωση αυτοδιοικητικής πλειοψηφίας επί των θεμάτων που θα συζητούνται στο Π.Σ.».