«Από το πρωί του Σαββάτου στις 6 θα ξαναμπούμε σε οριζόντια αναστολή δραστηριοτήτων, για 3 εβδομάδες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

 

Θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι τελείως ίδιο με αυτό που έγινε τον Μάρτιο». 

 

Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός, περιέγραψε όσα θα ισχύσουν. Όπως εξήγησε, επανενεργοποιούνται τα SMS για τις κινήσεις των πολιτών. Θα παραμείνουν ανοιχτά φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, δομές υγείας, διανομή έτοιμου φαγητού. 

 

Βασική διαφορά σε σχέση με τον Μάρτιο θα είναι το γεγονός ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία, καθώς και όλα τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων. 

 

Κλειστά θα είναι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια «τα οποία θα λειτουργήσουν σε καθεστώς τηλεργασίας» όπως είπε ο πρωθυπουργός. 

 

Στην εισαγωγή του ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων σημείωσε: «Δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα». Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους λήφθηκε τώρα αυτή η απόφαση είπε: «η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο είναι ένας από τους λόγους που μας οδηγεί να πάρουμε αυτά τα μέτρα τώρα». 

 

Εξάλλου ανακοίνωσε ότι αντί των 500€, οι εργαζόμενοι θα λάβουν επίδομα 800€ ενώ παρατείνονται για ένα δίμηνο τα επιδόματα ανεργίας. Επιπλέον, θα δοθεί μια εφάπαξ ενίσχυση 400€ στους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους (άνω των 12 μηνών). Θα υπάρξουν επίσης αποφάσεις για τα ενοίκια επιχειρήσεων και κατοικιών που θα ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός. 

 

"Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους από έναν ιό που κάνει πνευμονία, ούτε εμείς, ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη" σημείωσε από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας

 

"Αν πιεστεί το σύστημα υγείας περισσότερο θα αυξηθεί και ο αριθμός των θανάτων. Αυτή τη στιγμή πιέζεται το σύστημα γιατί οι εισαγωγές είναι περισσότερες", είπε ο καθηγητής.

 

Για τα fake news ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε: "δυστυχώς, τα ψευδή νέα οδηγούν όχι μόνο σε υιοθέτηση λάθος συμπεριφοράς απέναντι στον κορονοϊό, αλλά και σε αποδοχή πραγμάτων που είναι καθαρά ψέματα, όπως ότι η Ελβετία είχε ψεύτικο εργαστηριακό έλεγχο που δεν έδειχνε σωστά αποτελέσματα, ενώ στη Νέα Υόρκη έλεγαν ότι το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε μειονότητες".

 

Απαντώντας ο πρωθυπουργός στις απαντήσεις των δημοσιογράφων, σχετικά με τα σχολεία δήλωσε: "είχαμε πει ότι τα σχολεία θα κλείσουν τελευταία. Ο λόγος για τον οποίο ότι δέχτηκα την εισήγηση των ειδικών είναι πως τα μεγαλύτερα παιδιά, που έχουν περισσότερη κοινωνική ζωή, είναι πιθανό να ευνοούν τη μετάδοση του ιού περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά".

 

Μητσοτάκης για κυβερνητικά λάθη: Δεν μπορούσαμε να γεννήσουμε λεωφορεία

 

Προφανώς και έχουν γίνει λάθη που με θάρρος έχουμε αναγνωρίσει και έχουμε σπεύσει να τα διορθώσουμε. Έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες ή έχουμε δεχτεί κριτική από την αντιπολίτευση που είναι ανυπόστατη. Ένα παράδειγμα είναι το ζήτημα των ΜΜΜ. Μας είπαν ότι πρέπει να ενισχύσουμε τα Μέσα γιατί υπάρχει συγχρωτισμός. Και το κάναμε. Θα μπορούσαμε να έχουμε ενδεχομένως προσθέσει περισσότερα λεωφορεία. Αυξήσαμε, όμως, σημαντικά τα λεωφορεία και κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε. Δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία από το πουθενά. Αλλά μιλάμε για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Παντού στον κόσμο παρατηρείται έντονος συγχρωτισμός στα Μέσα. Γι' αυτό και υλοποιούμε μέτρα όπως το κυλιόμενο ωράριο.

 

"Λάθος μας ο εφησυχασμός"

 

Νομίζω ότι το ένα λάθος που κάναμε και  ίσως ήταν αναμενόμενο γιατί ήταν πολύ μεγάλη η ανακούφιση μετά το πρώτο κύμα, ήταν ο μεγάλος εφησυχασμός μετά το πρώτο κύμα ότι αυτό πέρασε. Γι' αυτό και μετά το δεύτερο lockdown δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε αυτή την αντίδραση