Αρκετός κόσμος ακολούθησε το πρωί της Τετάρτης 28 Οκτωβρίου τον «Ιστορικό περίπατο» που διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Λιμεναρίων το «Κάστρο». Θέμα της εκδήλωσης ήταν ο πόλεμος του 1940 και η πρώτη πράξη αντίστασης στην Ευρώπη που έγινε στα Λιμενάρια της Θάσου.

 

Την ιστορική ξενάγηση που ξεκίνησε από το κτίριο της κοινότητας Λιμεναρίων έκανε έκαναν η Ελισάβετ Τοπούζη και ο Νίκος Χρυσάφης οι οποίοι «περπάτησαν» όσους συμμετείχαν δια μέσου της ελληνικής και παγκόσμιας κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, στη δράση των Θασίων καθώς και στη συμβολή τους στον απελευθερωτικό αγώνα. Επίσης αναφέρθηκαν στη βουλγαρική κατοχή στη Θάσο, για τους βουλγαρογραμμένους και τα ντουρντουβάκια). 

 

Μίλησαν για την πρώτη πράξη αντίστασης πανευρωπαϊκά που έγινε στα Λιμενάρια Θάσου και παρουσίασαν μέσα από μια έκθεση φωτογραφίας τη δράση του ΕΛΑΝ στην περιοχή. Στη συνέχεια έγινε συζήτηση και διασταυρώθηκαν πληροφορίες για γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την περίοδο. Τέλος δόθηκε υπόσχεση για περισσότερη έρευνα και καταγραφή