Κατόπιν επικοινωνίας που είχε με ιθύνοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να ενημερώσει τους πολίτες της Π.Ε. Καβάλας, και δη τους επαγγελματίες αγρότες, για τις κινήσεις του Υπουργού κ. Μάκη Βορίδη στη τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο

 στις 19-20 Οκτωβρίου, καταλήγοντας σε μία ιστορικής σημασίας συμφωνία για την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της περιόδου 2022 - 2027 έπειτα από 2,5 περίπου χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός πέτυχε να υπάρξει σημαντικός βαθμός ευελιξίας στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων (eco schemes) του Πυλώνα Ι (άμεσες ενισχύσεις) προκειμένου να μην απωλεσθούν ευρωπαϊκοί πόροι. Επιπλέον, συμφωνήθηκε η δυνατότητα συμψηφισμού γεωργοπεριβαλλοντικών δαπανών του Πυλώνα ΙΙ (αγροτική ανάπτυξη) με τα ποσά που θα διατεθούν για την υλοποίηση των οικολογικών σχημάτων.

 

Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης σχετικά με τα Πρότυπα για την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση της γης #8 (Αμειψισπορά) και #9 (Διατήρηση μη παραγωγικών στοιχείων και περιοχών για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις) συμφωνήθηκε να εφαρμόζονται σε εκτάσεις πάνω από 100 στρέμματα χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση.

 

Τέλος, ο κ. Βορίδης πέτυχε να εξαιρεθούν οι μικροκαλλιεργητές που λαμβάνουν ενισχύσεις έως 2.000 ευρώ ετησίως από τη δημοσιονομική πειθαρχία, όπως επίσης και να υπόκεινται σε πιο απλοποιημένους ελέγχους με στόχο τη διασφάλιση της συμβολής τους στις φιλοπεριβαλλοντικές απαιτήσεις που θέτει η Ένωση.

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης σημειώνει: «Κατά τις επιμέρους συναντήσεις μας με τον Υπουργό το προηγούμενο διάστημα, είχε αναφερθεί στη σημασία της νέας ΚΑΠ αλλά και για τις προσπάθειες του να διασφαλίσει όσο καλύτερα μπορεί τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών, εκπροσωπώντας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευχαριστώ πολύ τον Υπουργό και το επιτελείο του για τις κινήσεις τους.»