Μια ημέρα πριν την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή προσφορών στο διαγωνισμό για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας, γίνεται γνωστή μια μεγάλη ανατροπή σε σχέση με τα όσα ήταν γνωστά έως τώρα σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος. 

 

Εδώ και μήνες ήταν γνωστό ότι ένα από τα επενδυτικά σχήματα που θα διεκδικούσαν την αποθήκη θα ήταν αυτό που αποτελούταν από την γαλλική εταιρία Engie (μέσω θυγατρικής της), την ελληνική ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και την Energean, η οποία είναι ήδη εγκατεστημένη στο κοίτασμα. 

 

Πρόσφατα, έγινε γνωστή η αποχώρηση της γαλλικής εταιρίας από το σχήμα κι ότι στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν η Energean μαζί με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ ως κοινό σχήμα, έχοντας απέναντί τους τον (ιδιωτικοποιημένο πλέον) ΔΕΣΦΑ. 

 

Η ανατροπή που προέκυψε είναι ότι στο διαγωνισμό θα κατέβουν τελικά, από τη μια ο ΔΕΣΦΑ μαζί με την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ κι από την άλλη η Energean μαζί με συνεργάτη-έκπληξη

 

Αυτά τουλάχιστον υποστηρίζει η Χριστίνα Ζαφειρούλη στο Business Daily, το οποίο αναφέρει: «Λίγο πριν την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών στο ΤΑΙΠΕΔ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έκλεισε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ, ενώ παραμένει άγνωστο με ποιον συμμαχεί η Energean».

 

Αναλυτικά: 

 

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο διαγωνισμό για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας, για τον οποίον η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών είναι αύριο, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου.

 

Λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου για την α’ φάση του διαγωνισμού, τα επενδυτικά σχήματα που θα διεκδικήσουν το ιδιαίτερα σημαντικό asset για τη διακίνηση αερίου και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, φαίνεται να αλλάζουν ριζικά.

 

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα κατέβει τελικά στο διαγωνισμό με τον ΔΕΣΦΑ και όχι με την Energean, όπως σχεδίαζε αρχικά. Από την άλλη, ο προηγούμενος εταίρος της για τον διαγωνισμό, η Energean προετοιμάζεται και εκείνη να κατέβει στο διαγωνισμό, κρατώντας επτασφράγιστο μυστικό τη σύνθεση του επενδυτικού σχήματος που θα δούμε τη Δευτέρα.

 

Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές, λένε στο Βusinessdaily ότι η τελική σύσταση του σχήματος αυτού θα είναι έκπληξη που δεν μπορεί να προβλεφθεί μέχρι στιγμής, παρά τα όσα γράφονται για συζητήσεις της εταιρείας με μεγάλους ελληνικούς ομίλους. Υπενθυμίζεται ότι επί του παρόντος, το κοίτασμα φυσικού αερίου Νοτίου Καβάλας στο Θρακικό Πέλαγος είναι σε χρήση από την Energean.

 

Χωρίς να έχει γίνει ακόμα γνωστό το παρασκήνιο των αλλαγών, φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις αυτές έπαιξε η απόφαση της γαλλικής Storengy (Engie) να μην κατέβει τελικά στο διαγωνισμό. Η γαλλική εταιρεία ήταν το τρίτο μέλος του επενδυτικού σχήματος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Energean.

 

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για Energean & Καβάλα  

 

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, σημαντικό είναι το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για τη συνέχιση της παρουσίας της Energean στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο αποτελεί υποδομή στρατηγικής σημασίας και για την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θα διακινείται μέσω της Αλεξανδρούπολης, όπου θα λειτουργήσει ο σταθμός αεριοποίησης.

 

Είναι ενδεικτικό εξάλλου ότι στην πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Φράνσις Φάνον, αρμόδιου για τους Eνεργειακούς Πόρους στην Καβάλα, μαζί με τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια κ. Κώστα Φραγκογιάννη,  έγινε ενημέρωση για την πρόταση της Energean για την Υπόγεια Αποθήκη, την οποία παρουσίασαν ο κ. Nick Witney, Εμπορικός Διευθυντής, ο κ. Βασίλης Τσέτογλου, Διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος και ο κ. Κώστας Ιωαννίδης, Διευθυντής Εγκαταστάσεων στον Κόλπο της Καβάλας.

 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τις εγκαταστάσεις της Energean στον Κόλπο της Καβάλας, μεγαλύτερος μέτοχος της οποίας με ποσοστό σχεδόν 20% είναι το μεγάλο αμερικανικό fund ThirdPoint, είχε επισκεφθεί ακριβώς πριν από δύο χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2018, ο τότε υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ κ. Μαρκ Μενέζες, ενώ ακριβώς δύο χρόνια πιο πίσω, τον Σεπτέμβριο του 2016, τις εγκαταστάσεις είχαν επισκεφθεί στελέχη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής την τότε Γενική Πρόξενο κ. Ρεμπέκα Φονγκ.

 

Η Energean ετοιμάζεται για την Αποθήκη από το 2011 

 

Άλλωστε η Energean ήταν εκείνη που παρουσίασε (το 2011) την πρώτη μελέτη για τη μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας σε Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου.

 

Το ενταγμένο στα ενεργειακά projects κοινού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση έργο (PCI) έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ και θεωρείται ως κλειδί για την χώρα μας και συνολικά για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, υπό το πρίσμα της συνεχούς αύξησης της γεωπολιτικής σημασίας της τελευταίας, ειδικά με φόντο τις ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και την αναζήτηση τρόπων αξιοποίησής τους από την ευρωπαϊκή αγορά. 

 

Η Ελλάδα ως τώρα εισάγει το σύνολο των ποσοτήτων φυσικού αερίου που καταναλώνει – περίπου 5 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου για το 2019. Η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου θα ήταν δυνατό να αποθηκεύει έως 1 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, τα οποία θα διατίθενται στην αγορά σε δύο κύκλους τον χρόνο με παράδοση έως 9 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.

 

Τα πλεονεκτήματα της Αποθήκης 

 

Ως βασικά πλεονεκτήματα της δημιουργίας της Υπόγειας Αποθήκης προσδιορίζονται:

 

**η δημιουργία και η διατήρηση για περίπου έξι συνεχείς μήνες αποθεμάτων ασφαλείας σε φυσικό αέριο (σήμερα η Ελλάδα δεν διαθέτει τέτοια αποθέματα),

 

**η εξασφάλιση συνεχούς τροφοδοσίας των καταναλωτών με αέριο ακόμη και σε περιόδους διακοπής της ροής από τους αγωγούς,

 

**η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας μας έναντι των προμηθευτών της σε φυσικό αέριο

 

**η προστασία της χώρας έναντι των διακυμάνσεων τιμών και της μεταβολής των συνθηκών τόσο στην αγορά του αερίου μέσω αγωγών όσο και του υγροποιημένου αερίου (LNG),

 

**η ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας, καθώς η Καβάλα βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο διέλευσης αγωγών που μεταφέρουν αέριο προς την Ευρώπη,

 

**η ενίσχυση των επενδύσεων και της απασχόλησης σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή της χώρας, όπως είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης,

 

**η ενίσχυση των προοπτικών συνέχισης της δραστηριότητας στον τομέα των υδρογονανθράκων στον Κόλπο της Καβάλας.