"Ίσως να είναι κουραστικό να ασχολούμαστε συνέχεια με τις ανακοινώσεις τοπικού βουλευτή που έχει αναγάγει το ψέμα σε επιστήμη. Αλλά ο ρόλος μας μάς επιβάλλει να ασκούμε κριτική στην Κυβέρνηση και να υπερασπιζόμαστε την Αλήθεια, πολύ περισσότερο όταν αυτή βγαίνει από τους αριθμούς και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. 

 

Αναλυτικά αναφέρει: 

 

"Έχουμε και λέμε, επικαλούμενοι τα επίσημα στοιχεία:

 

- Τον Γενάρη του 2015 το Υπουργείο Υγείας μετρούσε 79.023 τακτικό προσωπικό, κάθε ειδικότητας. Τον Ιούνιο του 2019 υπηρετούσαν, ως τακτικό προσωπικό 79.177 εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας. Να υπενθυμίσουμε ότι η ΝΔ κληρονόμησε στον ΣΥΡΙΖΑ τον κανόνα 1 προς 5 και ένα κατεστραμμένο σύστημα υγείας. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες να αυξήσει έστω και λίγο το προσωπικό και να δρομολογήσει 6.000 προσλήψεις, τις οποίες πάγωσε η ΝΔ.

 

- Τον Μάιο του 2019 στο Δημόσιο Σύστημα Υγεία υπηρετούσαν, ως τακτικό ή έκτακτο προσωπικό 100.420. Τον Μάιο του 2020, υπηρετούσαν 95.352, δηλαδή περίπου 5.000 λιγότεροι εργαζόμενοι (#βοηθάμε_την_αριθμητική).

 

- Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε 430 κλίνες ΜΕΘ. Παρέδωσε 560. Δηλαδή τις αύξησε κατά περίπου 30% μέσα σε μία ασφυκτική δημοσιονομική συγκυρία.

 

- Μέχρι πριν την πανδημία η ΝΔ δεν λειτούργησε ΚΑΜΙΑ επιπλέον ΜΕΘ. Μέσα στην πανδημία, η Κυβέρνηση λειτούργησε περί τις 200 επιπλέον ΜΕΘ, οι οποίες δεν άνοιξαν, απλά μετατράπηκαν από κλίνες άλλων μονάδων (π.χ. ΜΑΦ).

 

- Οι 1.000 ΜΕΘ που αναφέρει ο μαθητευόμενος μάγος, είναι άθροισμα των ιδιωτικών και των στρατιωτικών ΜΕΘ, δηλαδή μονάδων που έτσι κι αλλιώς υπήρχαν!

 

Σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο Καβάλας, εδώ ισχύει το ρητό «καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς».

 

Έχουμε και λέμε:

 

- Τον Δεκέμβριο του 2015 το Νοσοκομείο Καβάλας είχε ανεξόφλητες υποχρεώσεις ύψους 12 εκ. ευρώ. Στο τέλος του 2019 είχε μόλις 1,5 εκ.

 

- Τα ταμειακά διαθέσιμα του Νοσοκομείου Καβάλας, στο τέλος του 2019 ήταν περίπου 8 εκ. ευρώ. Υπάρχουν, άραγε, ταμειακά διαθέσιμα σήμερα; 

 

- Πραγματοποιήθηκαν 126 προσλήψεις μη ιατρικού τακτικού προσωπικού και 30 ιατρικού τακτικού προσωπικού. Αλήθεια, ποιος ο αριθμός τακτικού προσωπικού που προσελήφθη την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ; ΜΗΔΕΝ.

 

- Το Νοσοκομείο Καβάλας το 2015 είχε 6 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λειτουργήσαν πλήρως 9, ενώ δρομολογήθηκε η λειτουργία άλλων 3. Δυστυχώς, δεν έγινε ΚΑΜΙΑ πρόσληψη για να γίνουν μάχιμες και οι 12 κλίνες ΜΕΘ.

 

Επίσης, ξεκίνησε τη λειτουργία της η 1η ΤΟΜΥ Καβάλας, ενώ δρομολογήθηκε και η λειτουργία της 2ης, η οποία, με αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ, έχει παγώσει. Καλό θα ήταν, πάντως, πριν ανοίξουν το στόμα τους για τις ΤΟΜΥ, να μας πουν αν συμφωνούν με τις-τότε- αντιπολιτευτικές κραυγές περί «σοβιετικών μονάδων υγείας».

 

Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι, όποιο ψέμα χρησιμοποιείται από τους τοπικούς καλοθελητές, θα απαντάται με στοιχεία. Επίσης, θα θέλαμε, για μία ακόμα φορά, να υπενθυμίσουμε στον Mr. Fake News ότι κυβέρνηση είναι η ΝΔ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας σταματήσει να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση και ας κοιτάξει να πιέσει ώστε να γίνουν μόνιμες προσλήψεις και να αναπτυχθούν περισσότερες μάχιμες ΜΕΘ. Ξέρουμε, τον ενδιαφέρει ΜΟΝΟ η επικοινωνία. Οι πολίτες, όμως, και εμείς ενδιαφερόμαστε για την ουσία".