Στον φαύλο κύκλο μιας σειράς από επάλληλες κρίσεις βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης της ΝΔ τόνισε στην διάρκεια της ομιλίας του στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.το βράδυ του Σαββάτου 19 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας. 

 

Ασκώντας σκλήρή κριτική στον κ. Μητσοτάκη είπε πως πρόκειται για κρίσεις που  διαπλέκονται μεταξύ τους, τροφοδοτεί η μια την άλλη. Και έχουν βυθίσει στην ανασφάλεια τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

 

 

Συγκεκριμένα είπε μεταξύ άλλων

κρίση υγειονομική

 

Η άνοδος τόσο των κρουσμάτων όσο και των διασωληνωμένων δείχνει ότι βρισκόμαστε στο όριο απώλειας ελέγχου. Η κυβέρνηση σπατάλησε τον χρόνο που κέρδισε, τον χρόνο που της χάρισε, που μας χάρισε η κοινωνία, όλοι μαζί οι πολίτες.

Και η υγειονομική κρίση γίνεται κάθε μέρα χειρότερη γιατί επέλεξε να οικειοποιηθεί την στάση ευθύνης που τήρησαν οι Έλληνες την περασμένη άνοιξη, χωρίς να προετοιμαστεί σοβαρά για το νέο κύμα της πανδημίας. 

Γιατί, αντί για κρεβάτια ΜΕΘ, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αντί για συνεκτικό σχέδιο στο άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μοιράζει κρατικό χρήμα σε ΜΜΕ για να τον υμνούν.

Και σήμερα, δυστυχώς, συνειδητοποιεί ότι δεν είναι όλα επικοινωνία. Υπάρχει και η πραγματικότητα που είναι επίμονη και γίνεται οδυνηρή. 

Και όταν η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια οδυνηρή έξαρση των κρουσμάτων και δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό στα νοσοκομεία και κρεβάτια ΜΕΘ, τότε δεν μπορούν να σε σώσουν τα φιλικά Μέσα Ενημέρωσης.

 

Έχουμε κρίση οικονομική

 

Επί μήνες η κυβέρνηση έχει αφήσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στο έλεός τους, την ώρα που η αγορά έχει στεγνώσει, τα λουκέτα ξεκίνησαν, ο τουρισμός και η εστίαση καταρρέουν. 

Τα μεγάλα έργα υποδομών έχουν παγώσει. Ο ΒΟΑΚ, το μετρό Θεσσαλονίκης, Ε65, το Καστέλι, έργα δρομολογημένα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που θα δημιουργούσαν χιλιάδες θέσεις εργασίας, σήμερα καθυστερούν δραματικά, Απαξιώνονται καθημερινά.

Το μόνο “μεγάλο έργο” που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση επ´ αφορμή της πανδημίας αφορά την απορρύθμιση της εργασίας.

Κλείνουν μαγαζιά, οικογένειες πασχίζουν να βρουν τρόπους να βγάλουν τον χειμώνα και ο κ. Μητσοτάκης πασχίζει να κάνει πράξη τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες. 

Αφού υποσχέθηκε την καινοτομία της εφταήμερης εργασίας προεκλογικά, σήμερα τελικά υλοποιεί την αναστολή της και την μεγάλη καινοτομία της απλήρωτης εργασίας εκτός ωραρίου.

Έχουμε όμως και κρίση δημοκρατίας

 

Αν κάποιος ανοίξει την τηλεόρασή του, ή δει στο κινητό του τους τίτλους των μεγάλων ενημερωτικών sites, θα νομίζει ότι όχι απλά ζει σε άλλη χώρα, αλλά σε άλλον πλανήτη. 

Η αντιπολίτευση φιμώνεται, κάθε διαφορετική άποψη θάβεται, όποιος τολμά να αμφισβητήσει τη virtual reality του κυβερνητικού αφηγήματος, βαφτίζεται ανεύθυνος, λαϊκιστής και ψεύτης. 

 

 

Έχουμε ταυρόχρονα και κρίση ηθική

 

Δικαστές διώκονται γιατί τόλμησαν να εξετάσουν τα σκάνδαλα στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. 

Υπουργοί της κυβέρνησης απολογούνται δημοσίως σε εκδότες λες και είναι τα αφεντικά τους, ακόμη και για αποφάσεις της Βουλής. 

Ενώ εταιρείες φίλων και ημέτερων ξεπηδούν σε ένα βράδυ για να πάρουν με απευθείας αναθέσεις δημόσια έργα. 

 

 

Έχουμε βεβαίως κρίση κοινωνική, βαθύτατη

 

Οι ανισότητες αυξάνονται, η νέα γενιά βαφτίζεται ανεύθυνη και μπαίνει στο περιθώριο, το κράτος γίνεται ο οργανωτής του κοινωνικού αυτοματισμού. 

Συνωμοσιολόγοι, αρνητές της επιστήμης, κάνουν ξανά την εμφάνισή τους πλάι σε νεοναζί εγκληματίες. 

Η αντιπολιτική αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο κίνδυνο και η στάση της κυβέρνησης, όχι απλώς δεν την αντιμετωπίζει, αλλά την τροφοδοτεί. 

 

Έχουμε, τέλος, και κρίση εθνική

 

Με την Τουρκία να εντείνει την προκλητικότητά της και την κυβέρνηση να κινείται απέναντί της χωρίς στρατηγική. Αφήνοντας πίσω όσα είχαμε χτίσει επί 4.5 χρόνια. 

Χωρίς μια ξεκάθαρη πυξίδα για το διάλογο και τη Χάγη. Χωρίς κόκκινες γραμμές σε σχέση με την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Χωρίς ρόλο στον ευρωτουρκικό διάλογο και χωρίς τους συμμάχους μας συσπειρωμένους γύρω από την απειλή των κυρώσεων. 

Και το κυριότερο, χωρίς να λέει την αλήθεια στον λαό, εγκλωβισμένη στις εσωτερικές της αντιφάσεις, προσπαθεί να τις κρύψει αυτές τις αντιφάσεις πίσω από απίστευτες λεκτικές ακροβασίες, λες και απευθύνεται σε ανόητους.

Και βέβαια, την ίδια στιγμή που αποφεύγει να πει την αλήθεια στο λαό για την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, προτάσσει το καταστροφικό αφήγημα της Ελλάδας- Ασπίδας της Ευρώπης. 

Μια κυβέρνηση που, αντί να θέσει δυναμικά την Ευρώπη προ των ευθυνών της απέναντι στην εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων από την Τουρκία, μετατρέπει, αποδέχεται την μετατροπή των νησιών μας σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. 

Όλα αυτά, έχουν συνθέσει ένα εκρηκτικό μείγμα. Οι Έλληνες δεν νιώθουν πια ασφαλείς. Δεν νιώθουν πια ασφαλείς για τη ζωή, το μέλλον τους, το μέλλον των παιδιών τους. Και αυτή η ανασφάλεια εντείνεται καθημερινά με τις επιλογές της κυβέρνησης.

Γιατί ο κ. Μητσοτάκης αντί να ψάξει το αντίδοτο στο πρόβλημα, τελικά το μόνο που κάνει είναι να μοιράζει χαπάκια λήθης και δήθεν εθνικής αυτοπεποίθησης.

14 μήνες μετά την εκλογή της, αυτή η κυβέρνηση εξελίσσεται σε μια μεγάλη πολιτική απάτη.

Μια απάτη που δυστυχώς αποκαλύπτεται κάθε μέρα, σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους ,όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο.

 

 

 

Το Σχέδιο 11 Άμεσων Μέτρων Έκτακτης Ανάγκης 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ένα Σχέδιο 11 Άμεσων Μέτρων Έκτακτης Ανάγκης. Ένα σχέδιο που όπως είπε «θα υλοποιούσαμε άμεσα την επόμενη μέρα από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου. Ένα σχέδιο που είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί αύριο το πρωί». 

 

 

Μέτρο πρώτο:

Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις. Για να οχυρώσουμε την πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας απέναντι στην πανδημία.

 

 

Μέτρο δεύτερο:

Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων, άμεσα, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών.  Για να διευκολυνθεί το εκπαιδευτικό έργο και να μην κάνουν τα παιδιά μας μάθημα μέσα στην πανδημία στοιβαγμένα σε τάξεις των 26 και 27 ατόμων.

 

 

Μέτρο τρίτο: 

Επιδότηση της εργασίας από το κράτος, για όσο διαρκεί η κρίση. Η πρότασή μας περιλαμβάνει την κάλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση. Αυτό που χρειάζεται είναι να επιδοτηθεί η εργασία όσο διαρκεί η κρίση και όχι η αναστολή της εργασίας.

 

 

Μέτρο τέταρτο:

Εξαιρετικά κρίσιμο, ιδίως εξαιτίας του γεγονότος ότι κυβέρνηση δεν μας άκουσε με εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων και τώρα θα βρεθούμε το φθινοπωρο φέτος μπροστά σε μια εικόνα κοινωνικής λεηλασίας. 

 

Μέτρο τέταρτο, λοιπόν, εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, για όσο διαρκεί η κρίση. 400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί. 

 

Το εισόδημα αυτό θα καλύπτει όσους πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται ραγδαία λόγω της πανδημίας, στηρίζοντας έμπρακτα όχι μόνο τους άνεργους, τους εποχικά εργαζόμενους και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, αλλά και τους πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Διότι κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει μόνος του σε αυτή την κρίση.

 

 

 

Μέτρο Πέμπτο:

Μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις. Όλοι οι έμμεσα ή άμεσα πληττόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα έχουν άμεσα πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, με μέγιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση τις 100.000 ευρώ, με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας.

 

 

Μέτρο έκτο:

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, στον χαμηλότερο συντελεστή, για όσο διαρκεί η κρίση.

 

 

Μέτρο έβδομο:

Επιδότηση του 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων, για όσο διαρκεί η κρίση. Διότι για την πλειοψηφία των μικρών πληττόμενων επιχειρήσεων αυτό αποτελεί ζήτημα επιβίωσης,  η ελάφρυνση  του βάρους του ενοικίου. Και με την πρότασή μας ωφελούνται οι επιχειρήσεις αυτές, αλλά ταυτόχρονα δεν βλέπουν μείωση του εισοδήματος οι ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως έγινε τους μήνες που ίσχυε αυτό. Δυστυχώς, δεν συνεχίζει. 

 

 

 

Μέτρο όγδοο:

Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Ένα μέτρο που θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα, που και αυτοί σήμερα βρίσκονται μπροστά σε μεγάλα τραγικά αδιέξοδα. 

 

 

Μέτρο ένατο:

Μόνιμη κατάργηση, όχι παροδική, της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000€ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000€ έως 65.000€.

Προφανώς, στο δικό μας σχέδιο η μείωση αυτή αφορά και τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους, που μας αρέσει να τους χειροκροτάμε – ιδίως τους υγειονομικούς -, αλλά όχι να τους ελαφρύνουμε. Δεν προχωράμε εμείς, δηλαδή, σε αδιανόητους αποκλεισμούς που κινητοποιούν κοινωνικούς αυτοματισμούς άλλων εποχών. Και πιστεύουμε ότι μπορεί και πρέπει αυτό να είναι ένα μόνιμο μέτρο.

 

 

 

Μέτρο δέκατο:

Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ένα μέτρο το οποίο θα ελαφρύνει σημαντικά επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιαίτερα εργαζόμενους με μπλοκάκι. Είναι ένας φόρος που εν πάση περιπτώσει δεν έχει καμία λογική εξήγηση, παρά μονάχα την εξήγηση ότι στην Ελλάδα είμαστε ανίκανοι ως δημόσιο, ως κράτος, ως κοινωνία, να ελέγξουμε τη φοροδιαφυγή. Πρέπει αυτό να το ξεπεράσουμε και να έχουμε την αυτοπεποίθηση να θεωρούμε τους εαυτούς μας ικανούς. 

 

 

 

Και, τέλος, Μέτρο 11ο: 

Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Ένα μόνιμο μέτρο που θα προσφέρει σημαντική ελάφρυνση στο σύνολο των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

 

 

«Γνωρίζω ότι είναι δύσκολες οι μέρες που περνάμε, αλλά ας μην ξεχνάμε: Πάντοτε, το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν έρθει η αυγή και λίγο πριν ξημερώσει», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.