Ερασιτεχνικές κινηματογραφήσεις της Καβάλας το έτος 1974 έρχονται σήμερα να θυμίσουν πτυχές της τότε καθημερινότητας της πόλης, αλλά και του χωριού της Κεραμωτής που σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την περίοδο εκείνη. 

 

Στο διαδίκτυο συναντά κανείς τρία φιλμάκια που τράβηξε ο Νικόλαος Αθανασόγλου εκείνη τη χρονιά, με μια μηχανή χωρίς ήχο, σε φιλμάκι super 8mm τα οποία έχουν ψηφιοποιηθεί σε ανάλυση HD. 

 

Τα φιλμάκια έχουν αναρτηθεί στο Aylon Film Archives, ένα ψηφιακό αποθετήριο ερασιτεχνικών φιλμ (16mm, 8mm, super 8) τραβηγμένων στο διάστημα 1940-1980. 

 

Στο πρώτο φαίνεται το κέντρο της πόλης, το λιμάνι, το Φρούριο, η παραλιακή οδός, το ξενοδοχείο Εσπέρια που υπάρχει ακόμη αλλά και οι Καμάρες όπως και ο Σταυρός στο ομώνυμο ύψωμα. Κάποια σημεία φαίνονται τόσο ίδια αλλά και τόσο διαφορετικά… 

 

 

Οι ψαράδες, τα δίχτυα και οι νέες (τότε) πολυκατοικίες

 

Στο δεύτερο μπορεί να δει κανείς τα ψαροκάικα στο λιμάνι της Καβάλας και τα απλωμένα δίχτυα των ψαράδων, μια εικόνα που αποτελεί σήμερα ανάμνηση για τους μεγαλύτερους. Σε αυτό το βίντεο βλέπει κανείς και κτίρια που τότε ολοκληρώνονται, στο δεύτερο κύμα ανοικοδόμησης του κέντρου με μεγάλες πολυκατοικίες -μετά από αυτό της δεκαετίας του ’60. Ενδεικτική είναι η εικόνα της πολυκατοικίας δίπλα στο Λιμεναρχείο, στην οδό Αβέρωφ, που στέγασε στη συνέχεια τις γνωστές πιτσαρίες στα ισόγειά του. 

 

 

 

Πριν κατασκευαστεί η γέφυρα του Κάτω Νοσοκομείου - τα φουγάρα της ΒΦΛ στο δρόμο για Κεραμωτή 

 

Στο τρίτο καταγράφεται η διαδρομή από την Καβάλα προς την Κεραμωτή. Βλέπει κανείς την οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, που αποτελούσε διεθνή δρόμο, διπλής κυκλοφορίας, πριν χτιστεί η γέφυρα του «Κάτω Νοσοκομείου» (που έσπασε το 2018) και στη συνέχεια τα φουγάρα της ΒΦΛ και την παλιά εθνική οδό. 

 

Το φιλμάκι καταλήγει με πλάνα από το λιμανάκι της Κεραμωτής εκείνη την περίοδο στο οποίο κυριαρχούν οι βάρκες των ψαράδων ενώ φαίνεται κι ένα φέρι μπόουτ τύπου «παντόφλα» καθώς και σπιτάκια στις εκβολές του Νέστου. Στο σημείο φαίνεται και ο ίδιος ο κινηματογραφιστής Νίκος Αθανασόγλου.