«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο όρος "αμφισβητούμενα" αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις. Οι ΗΠΑ γενικά δεν παίρνουν θέση σε διαφορές θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών, αλλά ως ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. 

 

Έχω επίσης επισημάνει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα».

 

Τα παραπάνω δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στο περιθώριο εκδήλωσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Atlantic Resolve», επίκεντρο της οποίας είναι η Ρουμανία (δείτε επίσης ΕΔΩ).

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι το σύνολο σχεδόν του ελληνικού στόλου έχει αναπτυχθεί αυτές τις μέρες στο νότιο Αιγαίο. Έκανε λόγο για λεκτική βελτίωση που προέκυψε στην αρχική αναφορά του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών περί «αμφισβητούμενων υδάτων» η οποία, όπως είπε, στέλνει σαφές μήνυμα ότι «σε όλη αυτή την υπόθεση το πρόβλημα είναι η Τουρκία». 

 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ τόνισε μεταξύ άλλων: 

 

«Θέλω να επαναλάβω το ξεκάθαρο μήνυμα από την Ουάσινγκτον και από την Ευρώπη παροτρύνοντας τις τουρκικές αρχές να πάψουν τις επιχειρήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή, όπως είναι τα σχέδια να ερευνήσουν για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος αξιώνουν δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο. 

 

Αυτός είναι ένας περίπολοκος στρατηγικός χώρος. Θέλουμε οι φίλοι μας και σύμμαχοί μας στην περιοχή να προσεγγίσουν την ανάπτυξη πόρων σε ένα πνεύμα συνεργασίας που προσφέρει ένα θεμέλιο για ισχυρή ενεργειακή ασφάλεια και κοινή οικονομική ευημερία.

 

Μονομερείς προκλητικές ενέργειες λειτουργούν ενάντια σε αυτόν τον στόχο. Θα είμαι σαφής: μια ισχυρότερη και ασφαλέστερη Ελλάδα είναι στα αμερικανικά ενδιαφέροντα». 

 

Εξάλλου, ερωτηθείς από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στο περιθώριο της εκδήλωσης της Αλεξανδρούπολης, για το αν θεωρεί πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρχει συνέχεια στα σήματα που δείχνουν ότι υπάρχει μια τέτοια προοπτική. 

 

«Γνωρίζω ότι αυτή είναι η ελπίδα του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη, το ακούσαμε από τον υπουργό 'Αμυνας μόλις τώρα και σίγουρα οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμερίζονται αυτήν την ελπίδα και χρησιμοποιούμε τα διπλωματικά μας εργαλεία για την προώθηση αυτού του στόχου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ