Κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ πραγματοποίησε συνάντηση με το Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων. 

 

Από τη συζήτηση με το Διοικητή του Νοσοκομείου τα στελέχη του ΚΚΕ ενημερώθηκαν για την κατάσταση και την ετοιμότητα του Νοσοκομείου σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, τα σχέδια που υπάρχουν για ενδεχόμενη κλιμάκωση, τις προσπάθειες που καταβάλει η Διοίκηση για την κατάρτιση του νέου Οργανισμού του Νοσοκομείου, τη στελέχωση των κλινικών και των ιατρείων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Προκύπτει με σαφήνεια η σοβαρή καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των τακτικών περιστατικών, με την αναμονή στα ραντεβού να φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις αρκετούς μήνες. Αντίστοιχα με τις αναβολές των προγραμματισμένων χειρουργείων, απόρροια των αποφάσεων του υπουργείου τους προηγούμενους μήνες και καθώς η πανδημία ήταν σε έξαρση. Σοβαρή παράμετρος αποτελεί η υποβάθμιση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με αποτέλεσμα να αυξάνεται το έργο των τακτικών εξωτερικών ιατρείων.

 

Το Νοσοκομείο έχει τη δυνατότητα 16-17 εργαστηριακών ελέγχων για COVID – 19, αριθμός που μέχρι σήμερα δεν ξεπεράστηκε, ωστόσο είναι ανεπαρκής για τα επίπεδα ετοιμότητας που απαιτούνται μπροστά σε ενδεχόμενο νέου κύματος της πανδημίας. 

 

Σχετικά με την λειτουργία των κλινών ΜΕΘ σήμερα λειτουργούν 13 ενώ δεν υπάρχει σχεδιασμός για περαιτέρω ανάπτυξή τους. Κατά την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας αυξήθηκαν οι κλίνες από 6 σε 13, με το υπάρχον όμως προσωπικό, χωρίς νέες προσλήψεις και με την απαιτούμενη εκπαίδευση. Αντικειμενικά η ετοιμότητα μπροστά σε ενδεχόμενο νέας όξυνσης υπονομεύεται.

 

Οι όποιες προσλήψεις σε νοσηλευτικό κυρίως προσωπικό (23) τους προηγούμενους μήνες αφορά συμβασιούχους (διετείς συμβάσεις) και δεν καλύπτουν τα κενά από τον ανεπαρκέστατο Οργανισμό που είναι σε ισχύ. Πολύ περισσότερο δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες ενός νοσοκομείου που αντικειμενικά παίζει το ρόλο του περιφερειακού εξυπηρετώντας περιστατικά από τις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας και Σερρών. Να σημειωθεί ότι συνολικά περίπου το 20% του νοσηλευτικού προσωπικού δουλεύει με συμβάσεις ΙΔΟΧ.

 

Στη συνάντηση με το σωματείο εργαζομένων έγινε αναφορά για τη στάση του ΚΚΕ όλη την προηγούμενη περίοδο, για τις θέσεις και προτάσεις του για όλα τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, όπως της Υγείας. Για τις νομοθετικές και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες του Κόμματος που αφορούν τις ελλείψεις σε μέσα, εξοπλισμό και προσωπικό, για την ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ, για την ανάγκη στην Υγεία να υπάρχουν αποκλειστικά μόνιμες σχέσεις εργασίας και όχι εργαζόμενοι πολλαπλών ταχυτήτων. Να ενισχυθούν στο σύνολο τους όλες οι δημόσιες δομές υγείας με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.   

 

Το ΔΣ του σωματείου ανέδειξε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με τις ελλείψεις σε προσωπικό να έχουν οδηγήσει όλα τα τελευταία χρόνια σε οριακή λειτουργία των κλινικών, των χειρουργείων και των ιατρείων. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή στα ΤΕΠ υπηρετούν μόλις 4 γιατροί, ακριβώς όσοι απαιτούνται για να μην καταρρεύσει η λειτουργία των Επειγόντων. Είναι προφανές ότι οποιοδήποτε απροσδόκητο γεγονός θα οδηγήσει σε αδυναμία 24ωρης λειτουργίας. Αντίστοιχα λειτουργούν οριακά οι περισσότερες κλινικές λόγω των ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Τεράστιο είναι το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε τραυματιοφορείς. Απαιτούνται τουλάχιστον 60 και αυτή τη στιγμή υπηρετούν 4 μόνιμοι και 9 συμβασιούχοι στα ΤΕΠ, 4 μόνιμοι και 3 συμβασιούχοι στα χειρουργεία. Αυτό σημαίνει 2 τραυματιοφορείς σε κάθε βάρδια που δεν μπορούν να καλύψουν το απαιτούμενο έργο για ένα νοσοκομείο 25.000 τ.μ. , ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τις ανάγκες αυτοπροστασίας (χρόνος προετοιμασίας κλπ) σε περίπτωση διαχείρισης ύποπτου περιστατικού COVID-19. 

 

Οι ελλείψεις σε τραυματιοφορείς επιβαρύνουν αντικειμενικά το έργο του νοσηλευτικού προσωπικού, που επιτελούν και το έργο αυτό, αποσπώμενοι από τα καθήκοντα τους, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι πλέον δεν υπάρχουν και βοηθοί θαλάμων.

Τ

ο Νοέμβριο λήγουν οι 24μηνες συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σχεδιασμός για μονιμοποίηση αυτού του προσωπικού. Στις προθέσεις της Διοίκησης του Νοσοκομείου φαίνεται ότι είναι να προκηρυχτεί διαγωνισμός για ιδιώτη εργολάβο σύμφωνα και με τις γενικότερες επιδιώξεις του υπουργείου. Ο κίνδυνος να πεταχτούν οι εργαζόμενοι στο δρόμο είναι ορατός. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για προσωπικό που δουλεύει στο ΓΝΚ πολλά χρόνια, πρωτύτερα σε εργολάβο, τώρα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι οι συμβάσεις με εργοδότη το ίδιο το Νοσοκομείο δεν λύνει το πρόβλημα της εργασιακής ομηρίας, ότι είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος των εργολαβιών και της εργασιακής περιπλάνησης και ανασφάλειας. Πολύ περισσότερο που υπάρχει ο κίνδυνος το ΓΝΚ να μπει σε περιπέτειες όσον αφορά την καθαριότητα εφόσον ο διαγωνισμός που θα γίνει θα είναι διεθνής και επομένως χρονοβόρος.

 

Με το ΔΣ του σωματείου συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις με το νέο έκτρωμα που φέρνει στη βουλή η κυβέρνηση για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και κοινή εκτίμηση είναι ότι το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να αποσυρθεί.  

 

Το ΚΚΕ δεσμεύεται να συνεχίσει τις παρεμβάσεις για τη διεκδίκηση των αυτονόητων στο χώρο της Υγείας. Κυρίως δεσμεύεται να συμβάλει στην ανάπτυξη των απαιτούμενων αγώνων όλου του λαού για ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.

 

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ