Οι αντιφατικές δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη για το θέμα της επαναλειτουργίας των συνοριακών σταθμών έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανησυχία των κατοίκων και να γιγαντώνονται οι αρνητικές συνέπειες στην τοπική οικονομία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ

 

Συγκεκριμένα αναφέρει: 

 

Η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα μία απίστευτη αναλγησία απέναντι σε χιλιάδες εργαζόμενους και επαγγελματίες στον χώρο του τουρισμού, της εστίασης και του επισιτισμού, καταδικάζοντας πολλούς εξ αυτών να ζήσουν με μόλις 800 ευρώ εισόδημα για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, τους δε εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό χωρίς καθόλου εισόδημα.

 

Την ίδια στιγμή, οι τοπικές οικονομίες στην ΑΜ_Θ στην κυριολεξία στενάζουν. Ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, εποχικά εργαζόμενοι, μαγαζάτορες, αγρότες και κτηνοτρόφοι, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κρίση που ήδη έχει οδηγήσει σε λουκέτα και κλεισίματα. Το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο και η βοήθεια που υπόσχεται η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι για την ώρα μόνο λόγια απατηλά. Η πραγματική οικονομία υποφέρει.

 

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, είχαμε και τις χθεσινές τραγελαφικές και επικίνδυνες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Πέτσα, για την επαναλειτουργία των τελωνειακών σταθμών, οι οποίες όχι μόνο ήταν σε πλήρη αντίφαση με δηλώσεις άλλων μελών της Κυβέρνησης, αλλά στην κυριολεξία ήρθαν για να τορπιλίσουν την προσπάθεια που κάνουν  χιλιάδες επαγγελματίες σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, για να διασώσουν ότι μπορούν από τον οικονομικό μαρασμό στον οποίο οδηγούνται.

 

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως μόνο η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η είσοδος στους επισκέπτες στα σύνορα με την Βουλγαρία, θα επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, αρκούσε για να επιφέρει ένα νέο, τεράστιο πλήγμα στην τοπική οικονομία της Θράκης. Με προγραμματισμένες επισκέψεις τουριστών να ακυρώνονται και τους επαγγελματίες της περιοχής στον κλάδο του τουρισμού, αγανακτισμένους, να διερωτώνται ποιο είναι τελικά το σχέδιο της Κυβέρνησης, αν και εφόσον αυτό υπάρχει.

 

Ταυτόχρονα, οι δηλώσεις του κ. Πέτσα περί άμεσου ανοίγματος και του τελωνείου των Καστανέων ήρθαν για να υπενθυμίσουν την προχειρότητα με την οποία  συνηθίζει να πορεύεται η Κυβέρνηση πάνω σε κρίσιμα ζητήματα που χρήζουν συνολικότερης αντιμετώπισης και εξέτασης όλων των δεδομένων.

 

Τέλος, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την τεράστια αντίφαση που υπάρχει και στην απόφαση της Κυβέρνησης για τη λειτουργία του τελωνείου των Κήπων που ενώ απαγορεύει την διέλευση των Τούρκων πολιτών από αυτό, την ίδια στιγμή επιτρέπει στους Έλληνες να πηγαινοέρχονται στη γείτονα και μάλιστα χωρίς κανέναν υγειονομικό έλεγχο.

 

Σε κάθε περίπτωση ως Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΜ-Θ καλούμε την Κυβέρνηση να σοβαρευτεί, να σκύψει πάνω από τα τεράστια ζητήματα που αντιμετωπίζει σχεδόν το σύνολο των κλάδων της οικονομίας, να βοηθήσει τον χειμαζόμενο τουριστικό κλάδο, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, και όχι με αφορμή δηλώσεις των ίδιων των στελεχών της να οδηγεί στην περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση της περιοχής μας. 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, με τα προγράμματα ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ 1και 2, έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις εμπροσθοβαρούς στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και να ανακάμψει γρηγορότερα η οικονομία. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ακούει αλλά με αλλεπάλληλες αστοχίες επιδεινώνει μια ήδη δύσκολη κατάσταση. Η πραγματική οικονομία δεν είναι κυρίως θέμα επικοινωνίας. Οι δυσκολίες απαιτούν εγρήγορση και πολυεπίπεδες, συντονισμένες δράσεις σε όλα τα επίπεδα. Κάθε αστοχία, αβλεψία ή κακός σχεδιασμός πληγώνουν βαθιά το κοινωνικό σώμα που ήδη στενάζει