Την ελληνική σημαία φέρει πλέον το Valiant Energy, το ιδιοκτησίας Energean Oil & Gas πλοίο εφοδιασμού εξεδρών εξόρυξης, το οποίο θα υποστηρίξει το γεωτρητικό πρόγραμμα της εταιρείας στον Κόλπο της Καβάλας, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

 

Το Valiant Energy, το οποίο έχει κατασκευαστεί στη Νορβηγία, έχει ναυπηγηθεί με τους κανόνες του νορβηγικού νηογνώμονα DNV και έχει λειτουργήσει στις πλέον απαιτητικές συνθήκες εξόρυξης πετρελαίου σε περιοχές όπως αυτή της Βόρειας Θάλασσας, εγγράφηκε στα ελληνικά νηολόγια. Η δε ύψωση της ελληνικής σημαίας έρχεται σε συνέχεια της ύψωσης της ελληνικής σημαίας και στο γεωτρύπανο Energean Force, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν στις 2 Απριλίου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας δήλωσε σχετικά: «Η ύψωση της ελληνικής σημαίας στο Valiant Energy και η ένταξή του στα ελληνικά νηολόγια, όπως ισχύει και με το Energean Force, υποστηρίζει την πολιτική της Energean για τη δημιουργία ελληνικών υποδομών και τεχνογνωσίας στον εγχώριο τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων καθώς και για τη διασφάλιση απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού από την πατρίδα μας. Στο Valiant Energy απασχολούνται κατά την υποστήριξη των γεωτρήσεων συνολικά 24 εργαζόμενοι και η έλευσή του στην Καβάλα δημιούργησε 15 νέες θέσεις εργασίας. Πέραν, δε, της υποστήριξης του γεωτρητικού προγράμματος της εταιρείας μας, το Valiant Energy, λόγω των μοναδικών πυροσβεστικών και διασωστικών του δυνατοτήτων, θωρακίζει την πόλη και το λιμάνι έναντι πιθανών εκδηλώσεων πυρκαγιάς και ενισχύει τους τομείς της θαλάσσιας ασφάλειας στην περιοχή της Καβάλας και της Θάσου, καθώς είναι σε θέση να πραγματοποιεί διασώσεις και μεταφορές σε αντίξοες συνθήκες».

 

Το Valiant Energy

To Valiant Energy θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των απαραίτητων υλικών εξοπλισμού στις εξέδρες και στο γεωτρύπανο, ενώ δραστηριοποιείται σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης, αντιρύπανσης, διάσωσης, ρυμούλκησης εξεδρών, πόντισης αγκυρών κ.α.

 

Πληροί τις προδιαγραφές FF3 με νερό (τρία κανόνια πυρόσβεσης με παροχή 2.500 κυβικά μέτρα νερού την ώρα το καθένα) και FF2 με αφρό (δύο κανόνια, στα δεξιά και αριστερά του πλοίου).

Ως προς την περισυλλογή ναυαγών, το Valiant Energy έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει έως 155 άτομα σε εσωτερικό χώρο με καθίσματα, 4 άτομα με κρεβάτια και 2 άτομα σε κρεβάτια νοσοκομείου.

Έχει μήκος 65,2 μέτρα, πλάτος 15,5 μέτρα και ωφέλιμο φορτίο 1.800 τόνων. Φέρει δύο μηχανές Wartsila NOHAB Diesel ισχύος 2433 κιλοβάτ (kw) η κάθε μία και πρόσθετο μηχανικό εξοπλισμό κατάλληλο για τις εργασίες που εκτελεί. Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 14,5 κόμβων.

Το πλοίο αυτό είναι το πρώτο του είδους, του μεγέθους και των συγκεκριμένων δυνατοτήτων, το οποίο δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.