Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 2168 Τεύχος Β’ 4 Ιουνίου 2020 η ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 34781που ορίζει τους κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

 

Σύμφωνα με το Άρθρο 21
Αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων

  1. α) Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσης για τη διενέργεια ελέγχων, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Κατανα- λωτή, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) του άρθρου 82 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).
    β) Όργανα ελέγχου αποτελούν οι επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε., τα αρμόδια υγειονομικά όργανα των Υγειονομικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, το ένστολο προσωπικό των Λιμενικών Αρχών, οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, καθώς και οι επιθεωρητές-ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.).
  2. Τα ανωτέρω όργανα ελέγχου διενεργούν τακτικούς ελέγχους, έκτακτους ελέγχους και ελέγχους κατόπιν καταγγελίας, ενημερώνουν εγγράφως την προϊσταμένη τους υπηρεσία ή αρχή για τα αποτελέσματα των ελέγχων. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων φέρουν και επιδεικνύουν υποχρεωτικώς την υπηρεσιακή τους ταυτότητα ή άλλο έγγραφο αποδεικτικό της ιδιότητάς τους.
  3. Οι άλλες αρμόδιες αρχές της περ. (α) της παρ. 1 που επιβάλλουν πρόστιμα σε επιχειρήσεις υποχρεούνται να αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], τα στοιχεία αποστολής των σχετικών κυρώσεων σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ της παρούσας, μετά από την έκδοση της σχετικής απόφασης του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας ή Αρχής, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 22.

 

Σύμφωνα με το Άρθρο 25
Αρχή ενημέρωσης του κοινού

 

Ως αρμόδια υπηρεσία για την ενημέρωση του κοινού ως προς την εφαρμογή της παρούσας ορίζεται η Γενι- κή Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσω του τετραψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 1520 και άλλων ηλεκτρονικών μέσων.

Το ΦΕΚ περιλαμβάνει πλήρως ανεπτυγμένους πίνακες με τις εποστάσεις και τα τετραγωνικά ανά κατηγορία επιχείρης ή δημόσιου χώρους με πίνακες για τις κυρώσεις και σχεδιαγράμματα.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Κανόνες λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων
όπως: Λιανικό Εμπόριο, Υγειονομικού ενδιαφέροντος, κινηματγράφοι λεπτομερώς για τα τετραγωνικά και με πίνακες. 

  1. Στους χώρους γραφείων, διοικητικών και άλλων υπηρεσιών των ιδιωτικών επιχειρήσεων πάσης φύσεως που παραμένουν σε λειτουργία, τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των εργαζομένων.
  2. Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των καταστη- μάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ΚΑΔ 56.30.10.09, 56.30.10.10 και 56.30.10.11, απαγορεύεται η χρήση των μπαρ ως χώρου παραμονής των πελατών.
  3. Προκειμένου να λειτουργήσουν οι αγορές του άρθρου 38 του ν. 4497/2017 (Α’ 171), οι φορείς λειτουργίας τους οφείλουν να αποστείλουν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και μόνο στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] τα στοιχεία της παρ. 1 που αφορούν στο τοπογραφικό διάγραμμα, με κοινοποίηση στην τοπική αστυνομική αρχή. Σε αντίθετη περίπτωση η λειτουργία της αγοράς θεωρείται παράνομη.

 

Άρθρο 2
Κανόνες λειτουργίας των υπαίθριων αγορών της περ. 9 του άρθρου 2 του ν. 4497/2017

  1. Για το χρονικό διάστημα από την Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020 έως και την Κυριακή, 14 Ιουνίου 2020 επι- τρέπεται η λειτουργία των υπαίθριων αγορών της περ. 9 του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171), σε όλη την Επικράτεια, ως ακολούθως:
    α. Σε κάθε υπαίθρια αγορά, από τους πωλητές (παραγωγοί και επαγγελματίες) που δραστηριοποιούνται σε αυτήν σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλη- τές σε ποσοστό 50%, ανά κατηγορία πωλητών (κατηγορίες πωλητών: παραγωγοί και επαγγελματίες).
    β. Στις περιοχές όπου λειτουργούν παράλληλες υπαίθριες αγορές σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4682/2020 (Α’ 76) δεν εφαρμόζεται το ανωτέρω εδάφιο.
    γ. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε τρία (3) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.
  2. Οι φορείς λειτουργίας των υπαίθριων αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες κάθε φορά πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις υπαίθριες αγορές ευθύνης τους για την περ. α’ της παρ. 1.

 

Άρθρο 3
Παραβάσεις κανόνων λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων – κυρώσεις

  1. Στις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τις απαιτήσεις του άρθρου 1, επιβάλλεται, ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από χίλια (1.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες, σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί:
    οι κυρώσεις και τα πρόστιμα σε πινακες 

 

Άρθρο 4
Μέτρα προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς

  1. Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και εντός των οχη- μάτων και των συρμών, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας. Η υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου ισχύει επίσης για τον οδηγό και τους επιβάτες επιβατηγών οχημάτων δημόσιας χρήσης.
  2. Οι επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς υποχρεού- νται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μονίμου και εκτάκτου προσωπικού των συγκοινωνιακών φορέων, που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση προς αποφυγή συνωστισμού.
  3. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

 

Άρθρο 5
Μέτρα προστασίας σε επιβατηγά οχήματα, δημόσιας χρήσης και ιδιωτικής χρήσης με οδηγό

  1. Για επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρή- σης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του ν. 4093/2012 (Α’ 222) μέχρι επτά (7) θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά δύο (2) επιβατών, πλέον του οδηγού.
  2. Για επιβατηγά οχήματα οκτώ (8) ή (9) θέσεων, δη- μόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. Ειδικής Μίσθωσης) και επιβα- τηγά ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του ν. 4093/2012, επιτρέπεται η μεταφορά τεσσάρων (4) επιβατών πλέον του οδηγού.
  3. Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ’ εξαίρε- ση η υπέρβαση του ορίου επιβατών, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν, πέραν του οδηγού, μόνο γονείς με τα ανήλικα τέκνα τους.
  4. Για τις περιπτώσεις των παρ. 1 έως 3, είναι υποχρεω- τική η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας, τόσο από τους επιβάτες, όσο και από τον οδηγό.
  5. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρ- χής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ τόσο στον οδηγό του οχήματος, όσο και στους επιβάτες.

 

Άρθρο 6
Μέτρα προστασίας σε επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης οχήματα

  1. Για επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) μέχρι επτά (7) θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά δύο (2) επιβατών πλέον του οδηγού.
  2. Για επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οκτώ (8) ή εννέα (9) θέσεων ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά τεσσάρων (4) επιβατών πλέον του οδηγού.
  3. Οι διατάξεις των παρ. 1 και 2 ισχύουν και για τα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου Βαν οχήματα που κυκλοφορούν σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αρ. 61512/2900/11.12.2002 υπουργικής απόφασης (Β’ 1548).
  4. Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση του ορίου επιβατών, μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν αποκλειστικά γονείς με τα τέκνα τους. Στην περίπτωση που τα τέκνα είναι ενήλικα, η δι- απίστωση της συνδρομής αυτής γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου (διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης).
  5. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρ- χής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ τόσο στον οδηγό του οχήματος όσο και στους επιβάτες.

 

Άρθρο 7
Μέγιστος αριθμός επιβατών στις μετακινήσεις με λεωφορεία δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, καθώς και στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις

  1. Σε όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών, του- ριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου), σε λε- ωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και στα λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, όπως επίσης στις σιδηροδρο- μικές μετακινήσεις, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων επιβατών ανά όχημα/ συρμό.
  2. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος επιβάλλεται σε κάθε επιβάτη πέραν του ποσοστού της παρ. 1, καθώς και στον οδηγό του οχήματος/συρμού, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.
  3. Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής, καθώς και εντός των οχημάτων και συρμών, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

 

Άρθρο 8
Ειδικά μέτρα προστασίας κατά τη μετακίνηση των μαθητών

  1. Ειδικώς στην περίπτωση της μετακίνησης μαθητών, κατά παρέκκλιση των άρθρων 4 έως 6 της παρούσας, εφαρμόζονται τα ειδικά μέτρα προστασίας του παρό- ντος άρθρου.
  2. α. Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, προ- κειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση και αποβίβαση με τάξη και την αναγκαία χρονοκαθυστέρηση, προς απο- φυγή συνωστισμού.
    β. Κάθε δυάδα θέσεων σχολικού λεωφορείου αντιστοι- χεί σε έναν μαθητή, ώστε συνολικά να επιτυγχάνεται το ήμισυ της πληρότητας του οχήματος.
    γ. Τα οχήματα μεταφοράς μαθητών, με την εξαίρεση των οχημάτων της παρ. 5, απολυμαίνονται καθημερινά πριν και μετά τη μεταφορά, αναλόγως των επιφανειών τους, είτε με τη χρήση αντισηπτικού αλκοολούχου δια- λύματος είτε με διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου 0,1% (διάλυμα χλωρίνης 10:1, ήτοι εννέα μέρη νερό και ένα μέρος χλωρίνης), ακολουθεί φυσικός αερισμός και κενό μεσοδιάστημα μεταξύ των χρήσεων.
  3. Οδηγοί οχημάτων που εκτελούν το έργο της μετα- φοράς των μαθητών, συνοδοί, εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας.
  4. Ειδικώς για τα ιδιωτικά σχολεία, είναι δυνατή η με- ταφορά μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχο- λικά λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης που έχουν καθίσματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τηρουμένων αναλόγως των μέτρων της παρ. 2.
  5. Ειδικώς στην περίπτωση της μεταφοράς μαθητών με τα επιβατηγά οχήματα των παρ. 1 και 2 του άρθρου 5 [δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης) και ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό], η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας τόσο από τους επιβάτες, όσο και από τον οδηγό είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση παραβίασης της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου, εφαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 5.

 

Άρθρο 11
Κανόνες λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων, φορέων και ιδιωτικών επιχειρήσεων στον τομέα του πολιτισμού
Στους αρχαιολογικούς χώρους, φορείς και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού και δεν καταλαμβάνονται από άλλη διάταξη της παρούσας, η λειτουργία των οποίων είχε απαγορευθεί στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι διοικήσεις τους οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση των ακόλουθων αποστάσεων:πίνακες

 

Άρθρο 14
Μέτρα προστασίας και κανόνες λειτουργίας δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης

  1. Οι διοικήσεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης, των Ανωτέρων Επαγγελματικών Σχολών Χορού, των Ωδείων και Μουσικών Σχολών, των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, του Προπαρασκευαστικού Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, των Ερασιτεχνικών Σχολών Χορού, και των λοιπών εκπαιδευτικών δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα προσήκοντα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή των μαθημάτων και των εν γένει δραστηριοτήτων τους. Στις διατάξεις της παρούσας δεν υπάγονται τα μουσικά και καλλιτεχνικά γυμνάσια και λύκεια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  2. Ειδικές απαιτήσεις και απαγορεύσεις για τη λειτουρ- γία των δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης της παρ. 1, σύμφωνα και με τις από 13.5.2020 και 27.5.2020 εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 είναι οι ακόλουθες:
    α. Απαγορεύεται η διδασκαλία και η χρήση πνευστών οργάνων.
    β. Επιτρέπεται η χρήση κρουστών οργάνων με υπο- χρεωτική για τον δάσκαλο χρήση μη ιατρικής προστα- τευτικής μάσκας ή και προαιρετική χρήση κατασκευής πετάσματος (διαχωριστικού).
    γ. Επιτρέπεται η φωνητική διδασκαλία, υπό την προ- ϋπόθεση ότι η διδασκαλία λαμβάνει χώρα ατομικά και γίνεται υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής προστατευτικής μάσκας από τον δάσκαλο ή και προαιρετική χρήση κατασκευής πετάσματος (διαχωριστικού).
    δ. Στις αίθουσες διδασκαλίες και στους λοιπούς κλει- στούς χώρους των ανωτέρω δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.
    ε. Επιβάλλεται ενδελεχής και συχνός καθαρισμός και η τοπική απολύμανση όλων των μουσικών οργάνων και όλων των επιφανειών που αγγίζονται από μαθητές- σπουδαστές και δασκάλους-καθηγητές.
  3. Στους χώρους γραφείων, διοικητικών και άλλων υπηρεσιών των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των φορέ- ων του άρθρου πρώτου τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των εργαζομένων.
  4. Η Διοίκηση των φορέων και των επιχειρήσεων της παρ. 1 φροντίζει ώστε να λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης μαθητών, σπουδα- στών, δασκάλων, καθηγητών και εργαζομένων, ιδίως σε σχέση με τον φυσικό αερισμό των αιθουσών διδασκα- λίας, την αποφυγή συγχρωτισμού και την τήρηση των οδηγιών καλής υγιεινής χεριών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του Ε.Ο.Δ.Υ.
  5. Για όλες τις ανωτέρω δομές της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης το διδακτικό έτος παρατείνεται έως τις 31.07.2020.

 

Άρθρο 16
Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών

  1. Για την ασφαλή επαναλειτουργία των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:
    α. Μέτρα για την αποτροπή εισαγωγής του κορωνοϊού COVID-19 στον χώρο του βρεφικού, βρεφονηπιακού ή παιδικού σταθμού.
    β. Μέτρα τήρησης αποστάσεων και περιορισμού των στενών επαφών μεταξύ των παιδιών, του προσωπικού και των γονέων/κηδεμόνων.
    γ. Μέτρα τήρησης κανόνων ατομικής υγιεινής.
    δ. Μέτρα καθαριότητας χώρων και καθαρισμού ή/και εφαρμογής απολυμαντικού σε επιφάνειες, αντικείμενα και εξοπλισμό.
  2. Τα μέτρα της παρ. 1 και η διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων εξειδικεύονται στις από 23.5.2020 οδηγί- ες του Ε.Ο.Δ.Υ. με τίτλο «Λοίμωξη από τον νέο κορωνο- ϊό SARS-COV-2 (COVID-19) – Οδηγίες για νηπιαγωγεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς», οι οποίες είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο: https://www.ypes.gr/ odigies-gia-nipiagogeia-paidikoys-kai-vrefonipiakoys- stathmoys/
  3. Η άδεια ειδικού σκοπού εξακολουθεί να χορηγείται στους υπαλλήλους του Δημοσίου που είναι δικαιούχοι αυτής, των οποίων τα τέκνα δεν προσέρχονται στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς κατόπιν υποβολής υπεύθυνης δήλωσης, σύμφωνα με την οποία το τέκνο ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύ- νου για νόσηση από COVID-19, όπως αυτή ορίζεται στην υπ’ αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/346/9011/14.5.2020 κοινή απόφα- ση των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών (Β’ 1856) ή έρχεται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού του περιβάλλοντος που ανήκει στην παραπάνω ομά- δα αυξημένου κινδύνου ή ήδη νοσεί. Για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται βεβαίωση από την οικεία δομή, από την οποία προκύπτει ότι το τέκνο δεν προσέρχεται στον βρεφικό, βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό, κατό- πιν υποβολής της ως άνω προβλεπόμενης υπεύθυνης δήλωσης.
  4. Στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που δεν τηρούν τους κανόνες των παρ. 1 και 2, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) και χιλίων (1.000) ευρώ, αντίστοιχα, και σε περίπτωση υπο- τροπής χιλίων (1.000) και τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, αντίστοιχα.

 

Άρθρο 17
Μέτρα προστασίας και κανόνες λειτουργίας φορέων παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ξενόγλωσσων ινστιτούτων εκπαίδευσης και πάσης φύσεως δομών, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού της χώρας

  1. Ο τρόπος λειτουργίας των φορέων παροχής εκπαί- δευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ξενόγλωσσων ινστι- τούτων εκπαίδευσης και πάσης φύσεως συναφών δομών, δημοσίων και ιδιωτικών, σύμφωνα με την από 2.5.2020 γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 ορίζεται ως εξής: Σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας πρέπει να τηρείται απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Σε περίπτωση που η τήρηση των παραπάνω αποστάσεων δεν είναι δυνατή, λόγω τυχόν περιορισμών που θέτει το μέγεθος της αίθουσας, το τμήμα χωρίζεται σε δύο ισοδύ- ναμα υποτμήματα. Για τα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κέντρα ξένων γλωσσών ισχύουν τα ορι- ζόμενα στο άρθρο τέταρτο της υπ’ αρ. 51888/ΓΔ4/6.5.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευ- μάτων, Υγείας και Εσωτερικών (Β’ 1739).
  2. Η διοίκηση των πάσης φύσεως φορέων και δομών της παρ. 1 φροντίζει ώστε να λαμβάνονται όλα τα κα- τάλληλα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης μαθητών και εκπαιδευτικών, ιδίως σε σχέση με τον φυσικό αερισμό των αιθουσών διδασκαλίας, την αποφυγή συγχρωτισμού και την τήρηση των οδηγιών υγιεινής χεριών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης της Δημόσιας Υγείας το Υπουργείου Υγείας και του Ε.Ο.Δ.Υ.
  3. Ειδικά το πρακτικό μάθημα της «Πληροφορικής» πραγματοποιείται με κάλυψη των πληκτρολογίων με μεμβράνη οικιακής χρήσεως, η οποία αφαιρείται με την εναλλαγή κάθε χρήστη.
  4. Ο τρόπος διεξαγωγής των κάθε είδους εξετάσεων των πάσης φύσεως φορέων και δομών της παρ. 1, σύμ- φωνα με την από 13.5.2020 γνώμη της Εθνικής Επιτρο- πής Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, ορίζεται ως εξής:
    Α. Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των μαθη- τών και μεταξύ των μαθητών και των εξεταστών εντός αίθουσας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.
    Β. Προαιρετική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.
    Γ. Αποφυγή συγχρωτισμού.
    Δ. Καλή υγιεινή των χεριών με χρήση νερού και σαπου- νιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
    Ε. Εξασφάλιση επαρκούς φυσικού αερισμού των αι- θουσών και μη χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, σύμφωνα με την από 23.4.2020 και με αρ. πρωτ. Δ1 (δ)/ ΓΠ οικ.26635 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας και την από 13.5.2020 εισήγηση της 47ης συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημό- σιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.
  5. Δεδομένου του γεγονότος πως σε ορισμένες εκ των ανωτέρω εξετάσεων ακολουθείται συγκεκριμένος τρό- πος διεξαγωγής με ξεχωριστά στάδια, οι διοργανωτές αυτών οφείλουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες της πα- ρούσας σε όλα τα στάδια.
  6. Για κάθε παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται στην επιχείρηση διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

 

Άρθρο 20
Κανόνες λειτουργίας των αθλητικών και ναυταθλητικών εγκαταστάσεων

  1. Σε όλες τις ανοικτές και κλειστές αθλητικές και ναυ- ταθλητικές εγκαταστάσεις και κολυμβητήρια επιτρέπεται η χρήση τους για την κάλυψη αναγκών προπόνησης, ατομικής ή ομαδικής, από αθλητές σωματείων, Τμη- μάτων Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.) και Ανωνύμων Αθλητικών Εταιρειών (Α.Α.Ε.) και αθλούμενους, με τους όρους και τους περιορισμούς, που αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙΙ, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.
  2. Από 6.6.2020 επιτρέπεται σε όλα τα αθλήματα, ατομικά ή ομαδικά, η διεξαγωγή αγωνιστικών δραστη- ριοτήτων χωρίς την παρουσία θεατών, με τους όρους που αναφέρονται στο αγωνιστικό πρωτόκολλο της αντίστοιχης Ομοσπονδίας ή διοργανώτριας αρχής, που έχει κατατεθεί και εγκριθεί από την αρμόδια Υγειονο- μική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) και εφόσον έχει προηγηθεί προετοι- μασία των αθλητών διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων (4) εβδομάδων.
  3. Σε όλες τις περιπτώσεις των παρ. 1 και 2 η χρήση γί- νεται σύμφωνα με τις οδηγίες πρόσβασης και ασφαλούς άσκησης της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α. και τις τυχόν ειδικότερες οδηγίες της αντίστοι- χης αθλητικής ομοσπονδίας ή διοργανώτριας αρχής που εγκρίνονται από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α. και είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Γ.Γ.Α.
  4. Στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που δεν τηρούν τους κανόνες του παρόντος και του Παραρτήματος ΙΙΙ, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) και χιλίων (1.000) ευρώ, αντίστοιχα, και σε περίπτωση υποτροπής χιλίων (1.000) και τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ αντίστοιχα.

 

ΠΗΓΗ: mayota.gr