Σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποίησαν ο Αλέξης Χαρίτσης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μάριος Κάτσης, Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κυριάκος Αργυρόπουλος, γραφείο Τύπου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνος για τα περιφερειακά μέσα, με φορείς - εκπροσώπους του Περιφερειακού Τύπου, ημερήσιου, εβδομαδιαίου και περιοδικού, προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, τα οποία και εντάθηκαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

 

Στην τηλεδιάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, τέθηκαν προς συζήτηση τα κομβικότερα ζητήματα που απασχολούν τον Περιφερειακό  Τύπο, όπως το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο στήριξης του Τύπου, για το οποίο διαπιστώθηκαν οι καθυστερήσεις και τα πισωγυρίσματα της Κυβέρνησης.

 

Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε η μεγάλη έλλειψη που δημιούργησε το πάγωμα των προγραμμάτων ενίσχυσης του Τύπου, συνολικού ύψους 16 εκατ. ευρώ, που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσμοθετήσει με διαφανείς διαδικασίες, σαφείς κανόνες και κριτήρια. Διαπιστώθηκε, επιπλέον, η αδιαφανής και παραθεσμική διαδικασία που ακολούθησε η Κυβέρνηση στην κατανομή των 20 εκατ. ευρώ προς ΜΜΕ για ενημερωτικά μηνύματα για τον κορονοϊό, μέσω απευθείας ανάθεσης σε διαφημιστική εταιρεία. Όσον αφορά τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, οι φορείς τα χαρακτήρισαν ανεπαρκή και διατύπωσαν την ανάγκη λήψης γενναίων μέτρων, όπως η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και η πρόσβαση των επιχειρήσεων τύπου στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

 

Οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη συμφώνησαν ότι πρέπει να επικαιροποιηθούν τα κριτήρια ένταξης στα Μητρώα Περιφερειακού Τύπου και online media, καθώς και να λυθεί οριστικά το θέμα της διατήρησης της υποχρεωτικής δημοσίευσης διακηρύξεων, προκηρύξεων κ.ά., που προσπάθησε να καταργήσει η Κυβέρνηση Σαμαρά και διατήρησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2020.  Τέλος, οι φορείς έθεσαν ζητήματα για τους όρους με τους οποίους εφαρμόζεται το 30% της διαφημιστικής δαπάνης φορέων του Δημοσίου στα Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης, καθώς και πάγια ζητήματα ασφαλιστικών τους επιβαρύνσεων.

 

Οι συμμετέχοντες τόνισαν τη σημασία του Περιφερειακού Τύπου για τις τοπικές κοινωνίες και τη συμβολή του στη λειτουργία της πολυφωνίας και της δημοκρατίας. Συμφώνησαν στην αξία της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα παραπάνω θέματα, καθώς και στη συνέχιση της μεταξύ τους διαβούλευσης για την περαιτέρω εξειδίκευση των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την απρόσκοπτη λειτουργία του Τύπου, με όρους υγιούς ανταγωνισμού, ώστε να διαδραματίζει επιτυχώς το ρόλο του ως πυλώνας της Δημοκρατίας.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου:

Αθανασίου Ευάγγελος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ)

Μουντάκης Αντώνης, Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ)

Σαββάκης Μιχάλης, Πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ)