Mε αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον στις 5 Ιουνίου, η ActionAid καλεί μαθήτριες και μαθητές να πάρουν μέρος στη φετινή 16η Μαθητική Εβδομάδα Δράσης με θέμα το κλίμα! Το κλίμα που αλλάζει, το κλίμα που βρίσκεται σε κρίση, το κλίμα που θέλει άμεσα την προσοχή και τη δράση όλων μας.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέχρι και 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Εννέα στους δέκα ανθρώπους αναπνέουν μολυσμένο αέρα. To 8% των ειδών του πλανήτη έχει εξαφανιστεί και το 22% κινδυνεύει με εξαφάνιση. Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει συμβάλλει ώστε οι ιοί να μεταδίδονται ευκολότερα από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως συνέβη στην πανδημία του νέου κορωνοϊού.

 

Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και οι 17 Στόχοι που θεσπίστηκαν το 2015 προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία να αλλάξουμε τις κοινωνίες μας και να επαναπροσδιορίσουμε τις οικονομίες μας. Οι κυβερνήσεις έχουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης αλλά απαιτείται η δράση όλων μας. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και η δράση της για την κλιματική δικαιοσύνη, έφερε και φέρνει συνεχώς τους παγκόσμιους ηγέτες ενώπιων των ευθυνών τους απέναντι σε αυτή. Το μαθητικό κίνημα Fridays for Future έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 170 χώρες ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

 

Η ΑctionAid συντονίζοντας και φέτος στην εκστρατεία Μαθητική Εβδομάδα Δράσης καλεί τους εκπαιδευτικούς να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών και με εφαλτήριο τον Στόχο 13: Δράση για το Κλίμα να δημιουργήσουν μαζί τις συνθήκες ώστε να αναλάβουν δράση για το μέλλον τους. Εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες μπορούν να κατεβάσουν το Εκπαιδευτικό Πακέτο της Μαθητικής Εβδομάδας Δράσης και να φιλοτεχνήσουν το Βήμα τους για τον Στόχο 13  σε χαρτί, ύφασμα ή σε οποιοδήποτε άλλο υλικό προς ανακύκλωση, με θέμα σχετικό με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Μέχρι τις 26 Ιουνίου μπορούν να στείλουν φωνογραφημένα τα «Βήματα» στο email [email protected]

 

Η Μαθητική Εβδομάδα Δράσης όπως και πέρυσι θα καταλήξει σε μια Πορεία με Στόχο που όμως λόγω της πανδημίας, θα είναι εικονική και θα αποτυπωθεί συλλέγοντας τα Βήματα που θα σταλούν ηλεκτρονικά. Το 2019 η ActionAid συγκέντρωσε 302 χιλιόμετρα από 6,000 μαθητές και μαθήτριες από 140 σχολεία της χώρας. Φέτος μπορούμε να τα ξεπεράσουμε μαζί με όλους όσοι πιστεύουν ότι από μικρές δράσεις μπορούν να γίνουν μεγάλες αλλαγές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ