Το πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ» είναι ένας θεσμός πολύ σημαντικός που καλύπτει τις ανάγκες εκατοντάδων φτωχών ηλικιωμένων ή ανάπηρων συνανθρώπων μας, εκπληρώνοντας το δικαίωμά τους να στηρίζονται από την οργανωμένη πολιτεία, ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια. Πρόκειται για υπηρεσίες όπως της κατ' οίκον νοσηλείας οικιακής καθαριότητας, μαγειρέματος κ.λπ.  Ένα πρόγραμμα που χρειάζεται στήριξη και επέκταση αφού σήμερα καλύπτει μόλις 100.000 ωφελούμενους.

 

 

Η λογική του κόστους - ωφέλους, που μετρά το όφελος μιας λειτουργίας του δήμου σε σχέση με το κόστος που τον επιβαρύνει, αποτελεί τον κύριο άξονα του νομοθετικού πλαισίου για τη τοπική διοίκηση και συναντίληψη όλων των δημοτικών παρατάξεων πλην Λαϊκής Συσπείρωσης. Αποτελεί λοιπόν ανταποδοτική λειτουργία του δήμου και οι εργαζόμενοι κόστος με αυτή τη λογική.  Έτσι ανοίγει διάπλατα το παράθυρο για να διεκδικήσουν ιδιωτικές εταιρείες την είσοδό τους στο χώρο εξασφαλίζοντας κέρδη, αφού έχουν στη διάθεσή τους μάλιστα όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο. 

 

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση αντιπαλεύει την ανταποδοτική λειτουργία των δήμων, τη λειτουργία στη βάση κόστους-οφέλους. Οι υπηρεσίες που καλύπτουν ανθρώπινες ανάγκες δεν είναι εμπόρευμα για να πωλούνται έναντι κάποιας τιμής. Ο λαός έχει πληρώσει πολλά και δικαιούται δημοτικές υπηρεσίες σύγχρονες και δωρεάν. Τους μισθούς των εργαζομένων και τις απαραίτητες υποδομές πρέπει να καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός και αυτό αποτελεί αίτημα που πρέπει να παλεύουν οι δημοτικές αρχές όταν υποστηρίζουν ότι εκπροσωπούν τα λαϊκά συμφέροντα.

 

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει με κάθε τρόπο τις  εργαζόμενες που καλούν τη διοίκηση του Δήμου να μη καταθέσει έφεση ώστε να πάψη η πολυετής ομηρία τους. 

 

 

Οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι η μία κυβέρνηση κόβει και η άλλη ράβει. Το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων μέσο διαγωνισμού του ΑΣΕΠ σε αορίστου χρόνου αξιοποιεί σήμερα η ΝΔ. Πρόκειται ουσιαστικά για εξέλιξη που θα αποκλείσει πολλούς από τους σημερινούς εργαζόμενους. 

 

 

Την ίδια πολιτική που αντιμετωπίζει εχθρικά αυτούς τους εργαζόμενους ακολουθεί και η διοίκηση του δήμου με την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου που τους δικαιώνει. Οδύρεται για τα οικονομικά του Δήμου και την εκ του νόμου απαράδεκτη «ανταποδοτική» λειτουργία του χωρις όμως να τη βάζει στο στόχαστρο, να διεκδικεί αύξηση των ΚΑΠ και κατάργησή της. 

 

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει την άμεση μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων στο πρόγραμμα σε αορίστου χρόνου. Να μην ασκήσει η διοίκηση του δήμου έφεση στην πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου. 

 

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο να καταγγείλει και να καταδικάσει την απαράδεκτη  ανταποδοτική λειτουργία στους δήμους, να απαιτήσει την κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων του προγράμματος από τον κρατικό προϋπολογισμό.

                    "Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα"

Καβάλα 26-05-2020

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ