Σε ελληνικό έδαφος έχουν προωθηθεί εδώ και μέρες τουρκικές δυνάμεις στον ποταμό Έβρο. Η υπόθεση παίρνει και διεθνείς διαστάσεις, καθώς υπήρξαν δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο. Το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα, ωστόσο, λίγο νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θέλοντας να υποβαθμίσει το θέμα, προκάλεσε νέες αντιδράσεις με τη δήλωσή του πως «η Ελλάδα δεν θέλει να δημιουργεί εντάσεις με συμμάχους της για λίγα μέτρα».

 

Το χρονικό της υπόθεσης

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για έκταση στο νότιο τμήμα του Έβρου, στη θέση Μελισσοκομείο, που πλημμυρίζει κάθε χρόνο και η αλλαγή της κοίτης του ποταμού δημιουργεί νησίδες όπως αυτή την οποία έχουν καταλάβει εδώ και μέρες δυνάμεις 35 ατόμων της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας. Αρχικά εκτιμήθηκε ότι πρόκειται για μια περιοχή 16 στρεμμάτων όπου έχουν στρατοπεδεύσει και έχουν σηκώσει μια τουρκική σημαία. 

 

Η είδηση αποκαλύφθηκε αρχικά από το armyvoice.gr, που δημοσίευσε και σχετική φωτογραφία, ενώ την υπόθεση έχουν αναδείξει και οι βρετανικές THE SUN και Daily Mail που κάνουν λόγο για «εισβολή Τούρκων» σε ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αποτελεί «μελετημένη πρόκληση στο πλαίσιο της αντίδρασης της τουρκικής πλευράς για τη σχεδιαζόμενη επέκταση του φράκτη στο χερσαίο τμήμα των συνόρων».

 

«Δεν θέλουμε να δημιουργούμε εντάσεις. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα»

Ερωτηθείς για το ζήτημα που δημιουργείται και την κατάληψη ελληνικού εδάφους ο Υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να υποβαθμίσει την υπόθεση:”Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Σας το είπα εμμέσως στην αρχή, ορθά δεν το παρατηρήσατε, το είπα κι εγώ μ’ έναν τρόπο… Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα.”

 

To απόγευμα της Παρασκευής, τελικά, το Υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι έχει προβεί σε διάβημα, αρκετά καθυστερημένα όμως καθώς οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται τουλάχιστον τρεις μέρες στο ελληνικό έδαφος.

 

Πηγή xanhti2.gr

 

 

Σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 

 

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με δημοσιεύματα

Σάββατο, 23 Μαΐου 2020

Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δείτε εδώ την ανακοίνωση