Έντονη είναι η δυσαρέσκεια γονιών και μαθητών της Γ’ Λυκείου των σχολείων της Καβάλας που δεν θα τους επιστραφούν τα χρήματα των πολυήμερων σχολικών εκδρομών που ματαιώθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού με απόφαση της κυβέρνησης.

 

γράφει η 

Κάτια Γιαννουκάκου 

 

 

Πολλοί είναι οι γονείς που έδωσαν προκαταβολικά όλο το ποσό της εκδρομής ενώ στο σύνολό τους οι μαθητές έχουν πληρώσει μεγάλες προκαταβολές στα ταξιδιωτικά γραφεία που ανέλαβαν να υλοποιήσουν τις σχολικές εκδρομές. Τα ποσά αυτά μαζί και με τα ποσά που μαζεύτηκαν όλη τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε από τις σχολικές εκδηλώσεις των παιδιών για τις εκδρομές θα κρατηθούν από τα πρακτορεία για μελλοντικές συναλλαγές σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει από τους διευθυντές των σχολείων. 

 

 

Ειδικότερα χθες Τρίτη οι διευθυντές ενημέρωσαν τους μαθητές της Γ’ Λυκείου στα σχολεία της Καβάλας για την απόφαση αυτή του αρμόδιου Υπουργείου ενώ σήμερα Τετάρτη οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών έλαβαν στα e mail τους την ενημερωτική επιστολή των πρακτορείων που στάλθηκε στα σχολεία για τη μη επιστροφή των χρημάτων.

 

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με το Υπουργείο οι  επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα να εκδώσουν voucher, αντί για την άμεση επιστροφή χρημάτων για οργανωμένα ταξίδια (ή και μεμονωμένες τουριστικές υπηρεσίες) που ακυρώνονται από τις 25.02.2020 μέχρι και τις 30.09.2020. Το voucher αυτό θα έχει διάρκεια εξαργύρωσης 18 μήνες και αν αυτό δεν εξαργυρωθεί μέχρι τότε θα τα χρήματα θα επιστραφούν στους δικαιούχους. 

 

 

Οι γονείς ωστόσο αντιδρούν με αυτό το μέτρο καθώς ο κίνδυνος της πανδημίας δεν έχει περάσει, ούτε θα σταματήσει να μας απασχολεί για αρκετό ακόμα διάστημα. 

Μάλιστα λένε πως τα ταξιδιωτικά γραφεία πήραν τα χρήματα από τους γονείς των παιδιών ή και ακόμα και από τα ίδια τα παιδιά και θα τα κρατήσουν για να επιβιώσουν τα ίδια σε βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους για μια υπηρεσία που δεν εκτέλεσαν. 

 

 

 

Δείτε τι γράφει το e – mail που στάλθηκε σε ένα συγκεκριμένο σχολείο του οποίου η εκδρομή ήταν προγραμματισμένη από τις 18 Νοεμβρίου του 2019 για το διάστημα 30 Μαρτίου με 5 Απριλίου. 

 

«Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να ακυρώσουμε το συμφωνητικό (καταγγελία σύμβασης), της από 18.11.2019 που αφορούσε στην εκδρομή του σχολείου σας -------------------, η οποία είχε προγραμματιστεί για το διάστημα 30 Μαρτίου - 05 Απριλίου 2020 με τη συμμετοχή ---- μαθητών και ---- καθηγητών.

 

 

Όπως γνωρίζετε, η εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19 έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής και της καθημερινότητάς μας και στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα όσον αφορά τον τουρισμό, εμποδίζοντας έτσι την ομαλή εξέλιξη, μεταξύ άλλων, και των οργανωμένων ταξιδιών που είχαν προγραμματιστεί γι’ αυτή την περίοδο. 

Τα τουριστικά γραφεία της χώρας προσπαθούν να ανταποκριθούν όσο γίνεται καλύτερα σε αυτή την πρωτόγνωρη και πολύ δύσκολη κατάσταση, έχοντας κατά νου κατά προτεραιότητα την προστασία των δικαιωμάτων των πελατών τους καταναλωτών. 

 

 

Δεν είναι όμως αντικειμενικά εφικτό για εμάς αυτή τη στιγμή να πραγματοποιήσουμε άμεσα επιστροφές χρημάτων που δεν έχουμε πλέον, καθώς έχουν προωθηθεί προς τους προμηθευτές μας για τη διοργάνωση των ταξιδιών μας.

 

 

Όπως έχετε ίσως ενημερωθεί, η ελληνική κυβέρνηση, αντιμέτωπη με τα πρωτοφανή γεγονότα και σε συνέχεια ανάλογων πρωτοβουλιών και σε άλλες χώρες της ΕΕ, με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) της 13.04.2020 (άρθρο 70 επισυνάπτεται) που ψήφισε επιτρέπει στις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα να εκδώσουν voucher, αντί για την άμεση επιστροφή χρημάτων για οργανωμένα ταξίδια (ή και μεμονωμένες τουριστικές υπηρεσίες) που ακυρώνονται από τις 25.02.2020 μέχρι και τις 30.09.2020.

 

 

 

Τα voucher που θα σας δοθούν θα αντιστοιχούν στο ποσό που έχει καταβάλει ο κάθε μαθητής του σχολείου για το ταξίδι ------------------, από 30 Μαρτίου έως 05 Απριλίου 2020 και θα έχει διάρκεια δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία που θα αναγράφεται σε αυτό. Ως εκ τούτου θα πρέπει να μας στείλετε αναλυτική κατάσταση με το ονοματεπώνυμο του κάθε μαθητή και το ονοματεπώνυμο του κηδεμόνα του, καθώς και το ποσό που έχει καταβάλει. Κάθε voucher θα είναι ονομαστικό και θα αφορά αποκλειστικά και μόνο το συμμετέχοντα ή/και τον κηδεμόνα του.

 

 

Στη διάρκεια των 18 αυτών μηνών, και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, μπορείτε να επιλέξετε ένα άλλο ταξίδι μαζί μας, όμοιο ή αντίστοιχο με αυτό που δεν μπόρεσε τώρα να πραγματοποιηθεί.

 

 

Σε περίπτωση που, κατά τη λήξη του voucher, δεν έχει συναφθεί μεταξύ μας άλλη σύμβαση για ένα νέο ταξίδι, θα σας επιστραφεί το αντίστοιχο ποσό.

 

 

Λυπούμαστε πραγματικά για την αναστάτωση που μπορεί να σας προκαλεί αυτή η ρύθμιση, η οποία και για εμάς δεν είναι ευχάριστη.

Ευχαριστούμε θερμά για την κατανόηση και την υποστήριξή σας και ελπίζουμε να μπορέσουμε σύντομα να σας υποδεχθούμε και πάλι κοντά μας και να σας εξυπηρετήσουμε όπως το επιθυμούμε.

Σας ευχόμαστε υγεία και παραμένουμε πάντοτε στη διάθεσή σας για τυχόν πρόσθετες διευκρινίσεις, που ίσως χρειαστείτε».