Στην εξορυκτική επένδυση πετρελαίου στον Πρίνο αναφέρθηκε στη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

 

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως οι αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και κομμάτων σχετικά με την εξορυκτική δραστηριότητα πετρελαίου εντός προστατευόμενων περιοχών που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης μπορεί να είναι και περί όνου σκιάς καθώς η σημερινή τιμή του πετρελαίου είναι 

 

 

«Προφανώς η Κυβέρνηση έχει την άποψή της. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις μπορεί να έχουν μια άλλη άποψη και ξέρετε ότι αυτή η συζήτηση μπορεί να είναι και περί όνου σκιάς τελικά. Διότι με τις τιμές του πετρελαίου εκεί που βρίσκονται σήμερα είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν υπάρχει πραγματικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον για νέες εξορύξεις  πετρελαίου στη χώρα μας. Εδώ η μία υφιστάμενη πετρελαιοπηγή στον Πρίνο, η οποία λειτουργεί αδιάλειπτα εδώ και 45 χρόνια, χωρίς καμία -πρέπει να το τονίσουμε αυτό- περιβαλλοντική επιβάρυνση για την περιοχή της Καβάλας, χωρίς κανένα ατύχημα, αυτή τη στιγμή κινδυνεύει, πολύ απλά διότι η επένδυση αυτή και η υφιστάμενη παραγωγική δραστηριότητα, με πλήρεις αποσβέσεις πια, δεν βγαίνει με τις υφιστάμενες τιμές του πετρελαίου. Άρα είναι πολύ πιθανό ότι και όλη αυτή η συζήτηση να είναι μια συζήτηση που θα ξεπεραστεί από τις ίδιες τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας». 

            

 

Ωστόσο αν και ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις για το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ισχυριζόμενος ότι η τιμή του πετρελαίου είναι στα τάρταρα δεν είπε τίποτα για το τι θα συμβεί στο μέλλον όταν η ζήτηση θα ανακάμψει με ένα περιβαλλοντικό νομοσχέδιο σε ισχύ που θα προβλέπει την ανεξέλεγκτη εξορυκτική δραστηριότητα. 

 

Κ.Γ.