Εν μέσω πανδημίας, με κλειστά τα σχολεία και σε συνθήκες που αντικειμενικά περιορίζουν τη δυνατότητα συλλογικών διαδικασιών από την πλευρά των Συλλόγων Γονέων και των Ενώσεων, το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, με σκοπό να ψηφιστεί άμεσα. Το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας διαμορφώνει ένα σχολείο ακόμα πιο εξοντωτικό και εχθρικό προς τις ανάγκες μαθητών- εκπαιδευτικών- γονιών. 

 

Προωθείται η αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη σε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο! Αντί να πάρουν άμεσα μέτρα για τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, για τη δημιουργία σύγχρονων και υγιεινών σχολικών τάξεων, προωθούν το στοίβαγμα μέχρι και 26 μαθητών σε αίθουσες κλουβιά και σε κοντέινερ. Ταυτόχρονα με τα νέα ελάχιστα όρια για δημοτικό και νηπιαγωγείο θα οδηγηθούμε σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τάξεων και συνεπακόλουθα σε υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών σε άλλα σχολεία.

 

Το σχολείο μεταμορφώνεται σε  εξεταστικό κέντρο με την Τράπεζα Θεμάτων από την Α΄ Λυκείου για τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ. Αυξάνει τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στο Λύκειο. Στην πράξη θα έχουμε μίνι πανελλαδικές για κάθε τάξη (με την Τράπεζα Θεμάτων) συν τις πανελλαδικές για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Το Λύκειο μετατρέπεται σε «εξεταστική αρένα», ο ανταγωνισμός θα γιγαντωθεί, τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας και εμείς οι γονείς θα πρέπει να ματώσουμε για να έχουν τύχη.

 

Η εισαγωγή «δεξιοτήτων» καθιστά το νέο σχολείο της Κυβέρνησης  ως κέντρο αποσπασματικής γνώσης. 

 

Είναι πρόκληση, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας αντί να επιλύσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το κλείσιμο των σχολείων λόγω πανδημίας, να επιλέγουν αυτή την περίοδο να κάνουν ακόμα χειρότερη και άνιση την μόρφωση.

 

Όσο το αγαθό της ολοκληρωμένης μόρφωσης δεν εξασφαλίζεται δημόσια, δωρεάν, καθολικά για όλα τα παιδιά, εμείς οι γονείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τη μόρφωση που δικαιούνται τα παιδιά μας.

 

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Α.Μ.Θ. καλεί τις Ενώσεις Γονέων, τους Συλλόγους Γονέων να προχωρήσουν σε αποφάσεις συμμετοχής στην Πανελλαδική Μέρα Δράσης για τους Εργαζόμενους στις 28 Απριλίου, που έχουν προκηρύξει μια σειρά σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα. Την Τρίτη 28/4 να πραγματοποιηθούν σε όλη την περιοχή της Α.Μ.Θ. πολύμορφες δράσεις ενημέρωσης για το Νομοσχέδιο με βασικό αίτημα:

  • Την απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου της Κυβέρνησης.

Επίσης απαιτούμε:

  • Την ανακοίνωση της ημερομηνίας των πανελληνίων
  • Την ανακοίνωση ακύρωσης των προαγωγικών εξετάσεων στις υπόλοιπες τάξεις Γυμνασίων, Λυκείων, ΕΠΑΛ
  • Τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για ισότιμη πρόσβαση των παιδιών στην τηλεκπαίδευση

 

Να ακουστεί δυνατά η φωνή μας!

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας