Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με θέμα «Σημαντικές περικοπές στη χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α Α’ και Β’ Βαθμού», κατέθεσαν στη Βουλή 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -με πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας, Πάνου Σκουρλέτη- με έμφαση στις προθέσεις υλοποίησης του χρηματοδοτικού προγράμματος «ΦιλοΔημος ΙΙ».

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 4  Μαρτίου 2020

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων

 

ΘΕΜΑ:  Σημαντικές περικοπές στη χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α Α’ και Β’ Βαθμού 

 

Κατά γενική ομολογία οι φορείς της αυτοδιοίκησης υπήρξαν οι μεγάλοι χαμένοι της οικονομικής κρίσης αφού μειώθηκε δραστικά η χρηματοδότησή τους,  με αποτέλεσμα όχι μόνο την αδυναμία εκτέλεσης έργων και δράσεων απαραίτητων για τις τοπικές κοινωνίες αλλά ακόμα και την κάλυψη βασικών λειτουργικών αναγκών τους. 

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της για ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, αύξησε για πρώτη φορά μετά από χρόνια την κρατική χρηματοδότηση μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), προχώρησε σε πρόσθετη χρηματοδότηση των Περιφερειών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και δημιούργησε καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία προσαρμοσμένα στις ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης: το πρόγραμμα «ΦιλοΔημος» («ΦιλοΔημος Ι» και «ΦιλοΔημος ΙΙ») συνολικού προϋπολογισμού 2,39 δισεκατομμύρια ευρώ με πόρους του ΠΔΕ (χρηματοδότηση έργων μέσω δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από ίδιους πόρους και πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ως ενδιάμεσο στάδιο χρηματοδότησης και αποπληρωμή από το ΠΔΕ χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων), το οποίο ήδη με την εκκίνησή του συνάντησε τεράστια απήχηση στους Δήμους της χώρας. 

 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντιθέτως, προχώρησε σε κατάργηση του προγράμματος «ΦιλοΔημος Ι» επινοώντας δικαιολογίες δήθεν μη εξασφαλισμένης χρηματοδότησης, ενώ από τα στοιχεία της εκτέλεσης του ΠΔΕ προκύπτει ότι οι πόροι που κατευθύνθηκαν στα Περιφερειακά Ταμεία και στο Πρόγραμμα «ΦιλοΔημος ΙΙ» το 2019 υπολείπονται κατά 850 εκ ευρώ τους αντίστοιχους πόρους του έτους 2018. Λαμβάνοντας δε, υπόψη τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2020, η χρηματοδότηση των ΟΤΑ είναι εξαιρετικά χαμηλή. 

 

Το Πρόγραμμα «ΦιλοΔημος ΙΙ» χρηματοδοτεί σημαντικά και αναγκαία έργα που αφορούν τη συντήρηση σχολικών μονάδων, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις, προμήθεια μηχανημάτων έργου, μελέτες διαχείρισης υδάτων, μελέτες λιμενικών υποδομών των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και των Δημοτικών Λιμενικών Γραφείων, μελέτες και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες της χώρας, κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες.

Το 2017 στο Πρόγραμμα «ΦιλοΔημος ΙΙ» διατέθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ποσό 245 εκ ευρώ ενώ το έτος 2018 το ποσό χρηματοδότησης ανήλθε σε 435 εκ ευρώ.

 

Ως προς τη χρηματοδότηση των Περιφερειών, το 2018 οι Περιφέρειες χρηματοδοτήθηκαν με το ποσό των 650 εκ ευρώ από το ΠΔΕ ενώ το 2019 η χρηματοδότηση ανήλθε στο ποσό των 250 εκ ευρώ. Τέλος, οι επενδυτικοί ΚΑΠ των Περιφερειών – τους οποίους είχε μηδενίσει η κυβέρνηση της ΝΔ το 2012- επανήλθαν το 2017. Ενδεικτικά, το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε 70 εκατ. ΚΑΠ επενδυτικών για τις 13 περιφέρειες. 

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 

- Ποιες οι ενέργειές του κ. Υπουργού Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος «ΦιλοΔημος ΙΙ»;

 

- Κατατέθηκε αίτημα προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος από πόρους του ΠΔΕ εντός του 2019 και τι ποσό διατέθηκε;

 

- Ποιες οι ενέργειες του κ. Υπουργού Εσωτερικών για την πρόσθετη χρηματοδότηση των Περιφερειών από το ΠΔΕ; 

 

- Τι ποσό πρόκειται να διαθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών για τους επενδυτικούς ΚΑΠ των Περιφερειών για το έτος 2020; 

 

- Αν υποβλήθηκαν αιτήματα για την χρηματοδότηση του προγράμματος «ΦιλοΔημος ΙΙ» και την πρόσθετη χρηματοδότηση των Περιφερειών από το ΠΔΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα απέρριψε για ποιο λόγο τα απέρριψε, δεδομένου μάλιστα ότι το ΠΔΕ παρουσιάζει σημαντική υπο-εκτέλεση για το έτος 2019 κατά 1,1 δις ευρώ (παρόλο που το πρώτο εξάμηνο του 2019 η εκτέλεση δαπανών ήταν αυξημένη κατά 500 εκ ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018); 

 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αποστόλου Ευάγγελος

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Γιάννης

Δραγασάκης Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος - Χαράλαμπος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Λάππας Σπυρίδων

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθός Ανδρέας

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπανάτσιου Κατερίνα

Παππάς Νίκος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νίκος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτσης Αλέξης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος