Το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ιδέας για την αταλάντευτη προσήλωσή του στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και τον άψογο, εμπνευσμένο και πραγματιστικό τρόπο με τον οποίο άσκησε τα πολιτειακά του καθήκοντα, απένειμε η Ευρωπαϊκή Κίνηση Ελλάδας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο

 

Την επίδοση έκανε ο πρόεδρος της Κίνησης Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο οποίος είχε διατελέσει γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηεμμανουήλ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κίνησης Καβάλας, ο οποίος έδωσε στον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως αναμνηστικό δώρο μια γκραβούρα της πόλης, της οποίας ο κ. Παυλόπουλος είναι επίτιμος δημότης. 

 

Κατά την διάρκεια της τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κίνησης Ελλάδας, Μιχάλης Αγγελόπουλος είπε, απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο, μεταξύ άλλων ότι ο Πρόεδρος «ανήκει στην ολιγάριθμη ακόμη ελίτ των πνευματικών και πολιτικών ηγετών που υπηρέτησαν το ευρωπαϊκό όραμα έντιμα, σταθερά και πεισματικά, με οραματική σκέψη, βαθιά γνώση, ευρύτητα αντίληψης, συνεπές επιστημονικό έργο και θαρραλέα, επίμονη και χαλκέντερη πολιτική δράση». Σε άλλο σημείο είπε: «υπήρξατε ο τολμηρός εκφραστής του ελληνικού ευρωπαϊσμού και, συγχρόνως, ο άφοβος θεματοφύλακας του, απαραίτητου, ευρωπαϊκού ελληνισμού».

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αφού ευχαρίστησε θερμά για την τιμή, σημείωσε ότι λέγονται πολλά για την περίοδο του 2015 και προσέθεσε: «Πράγματι, ήταν μια πολύ κρίσιμη περίοδος. Όμως εγώ δεν έκανα τίποτα παραπάνω από αυτό που επέβαλλε ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας εκείνη την περίοδο».

 

«Συνηθίζουμε πολλές φορές να αποδίδουμε μεγάλη σημασία σε γεγονότα τα οποία θα έκανε κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του. Και το λέω αυτό γιατί οφείλω γενικότερα αυτή την εξομολόγηση που σας κάνω τώρα. Ήμουν βέβαιος, μετά την περίοδο του '78-'79, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έδινε ουσιαστικά μόνος του την μάχη να μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα από μυθεύματα της εποχής είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα εναντίον της Ευρώπης, ότι ο Ελληνικός Λαός είχε αντιληφθεί: Πρώτον, την σημασία της Ευρώπης, δεύτερον, τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη. Είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα όχι απλώς έχει την θέση της στην Ευρώπη, αλλά μπορεί, και για λόγους ιστορίας και για λόγους συμβολισμών, να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος

 

Επισήμανε, επίσης, ότι «όταν ετέθη το μεγάλο ζήτημα του τι θα συμβεί μετά τα γεγονότα του Ιουλίου του 2015, ήμουν βέβαιος ότι αυτός ο λαός ήταν εκείνος, ο οποίος θα έμενε μέσα στο ευρωπαϊκό "σκάφος" με όποιες θυσίες, πολλές από τις οποίες δεν του αναλογούσαν. Πράγμα το οποίο και συνέβη».

 

Επισήμανε πως «χωρίς την βούληση του ελληνικού λαού δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα από όλα αυτά» και προσέθεσε: «Ήμουν βέβαιος για το τι ήταν εκείνο που ήθελε ο ελληνικός λαός. Γι' αυτό και το βράδυ του δημοψηφίσματος, αμέσως μετά το αποτέλεσμα, είπα κάτι το οποίο ήταν η απόλυτη αλήθεια: Ο ελληνικός λαός εκείνο το βράδυ δεν αποφάσισε να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη. Ποτέ ο ελληνικός λαός δεν εκφράστηκε με αυτόν τον τρόπο. Και νομίζω ότι σφάλλουν ιστορικά -και δεν μπαίνω σε άλλους χαρακτηρισμούς- εκείνοι που πιστεύουν ότι εκείνο το βράδυ ο ελληνικός λαός ψήφισε ν' αφήσουμε το ευρωπαϊκό "σκάφος". Το απέδειξε σε όλη την πορεία».

 

Σημειώνεται ότι η "Ευρωπαϊκή Κίνηση" που βράβευσε τον Προκόπη Παυλόπουλο, συνδέεται με 20 διεθνείς οργανισμούς και εκπροσωπεί 41 ευρωπαϊκές χώρες, «εργαζόμενη σταθερά και αταλάντευτα προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης του ευρωπαϊκού οράματος: μιας ηπείρου ειρηνικής και ενωμένης, δημοκρατικής και δίκαιας, θεμελιωμένης οικονομικά και κοινωνικά σε βάσεις στέρεες νομικά, φιλοσοφικά, ηθικά και ιστορικά και με επίκεντρο την προσωπική ελευθερία, τα ίσα δικαιώματα και την ευημερία του κάθε ενός, ατομικά, πολίτη της».