Κριτική προς την κυβέρνηση για την ρύθμιση των 100 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία ασκεί ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Νοέμβρη.

Σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει:

 

Τον Νοέμβριο του 2014, δύο μήνες πριν τις Εθνικές Εκλογές, 49 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (8 εκ των οποίων σήμερα αποτελούν μέλη της Κυβέρνησης) κατέθεσαν Τροπολογία-Προσθήκη για τις ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους ΟΑΕΕ και λοιπών Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων. Ωστόσο, η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δεν συμπεριλαμβάνει στο Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων καμία από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη ρύθμιση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ.

Στην τροπολογία αυτή, μεταξύ άλλων προτείνονταν:

α) η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης από τους ελεύθερους επαγγελματίες

β) η διαγραφή ή ο συμψηφισμός προσαυξήσεων στην περίπτωση που όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση πλήρωναν ένα μέρος τους

γ) η αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων των αυτοαπασχολούμενων οφειλετών και

δ) η αύξηση του ορίου του οφειλόμενου ποσού εισφορών που οφείλονται χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στην έναρξη συνταξιοδότησης.

Με θέμα την υλοποίηση των παραπάνω ρυθμίσεων των οφειλών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ και τα Ταμεία Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και 12 άλλοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών (ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης).

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Διάψευση προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για τη ρύθμιση των οφειλών στον ΟΑΕΕ

Και πριν ο προεκλογικός αλέκτωρ λαλήσει τρις, η Κυβέρνηση συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την καθημερινή ακύρωση όλων των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, ακόμη και εκείνων που κατατέθηκαν ως τροπολογίες. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στάση της νέας Κυβέρνησης όσον αφορά στη ρύθμιση για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ  (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) και των αυτοαπασχολούμενων, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Ενώ τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, δυο μήνες δηλαδή πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών,  49 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (8 εκ των οποίων σήμερα αποτελούν μέλη της Κυβέρνησης) κατέθεσαν τροπολογία-προσθήκη με συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την προστασία των οφειλετών στον ΟΑΕΕ, η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δεν συμπεριλαμβάνει στο Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων καμία από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη ρύθμιση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία που κατέθεσαν οι 49 συνάδελφοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε «επιτακτική» την προσωρινή θέσπιση ειδικών ρυθμίσεων για τη στήριξη των Ελεύθερων Επαγγελματιών και των Αυτοαπασχολούμενων, η πλειοψηφία των οποίων αδυνατούσε να πληρώσει τις εισφορές της.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνονταν, μεταξύ άλλων, Α) η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης από τους ελεύθερους επαγγελματίες, Β) η διαγραφή ή ο συμψηφισμός προσαυξήσεων στην περίπτωση που όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση πλήρωναν ένα μέρος τους, Γ) η αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων των αυτοαπασχολούμενων οφειλετών, καθώς και Δ) η αύξηση του ορίου του οφειλόμενου ποσού εισφορών που οφείλονται χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στην έναρξη συνταξιοδότησης.

Παρόλα αυτά στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή δεν υπάρχει πρόβλεψη για υποχρεωτικό συμψηφισμό οφειλών δημοσίου και ιδιωτών, όπως αντίστοιχα δεν γίνεται πρόβλεψη για απόδοση επιστροφών προς τους ιδιώτες από το Δημόσιο. Επίσης δεν λαμβάνεται μέριμνα για όσους συνεπείς φορολογούμενους είχαν κάνει εκπρόθεσμες καταβολές οφειλών αλλά και προστίμων, προσαυξήσεων και για τους οποίους παραμένει μέρος της οφειλής, όπως επίσης το ύψος της ελάχιστης τρέχουσας εισφοράς παραμένει υψηλό, ενώ δεν ρυθμίζονται θέματα που αφορούν οφειλέτες οι οποίοι βρίσκονται σε αδυναμία συνταξιοδότησης εξαιτίας των οφειλών.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Γιατί οι ασφαλισμένοι των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία όπως προεκλογικά είχε δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

-Υπάρχει πρόθεση της Κυβέρνησης να συνδέσει την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας σύμφωνα με την εισφοροδοτική ικανότητα, βάσει του εισοδήματος;

-Θα σεβαστεί η Κυβέρνηση το ότι στην Ε.Ε. προβλέπεται να μην καταβάλλεται πάνω από το 20% συνολικά του εισοδήματος σε ασφαλιστικές εισφορές;

-Γιατί δεν αναστέλλεται η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων των οφειλετών σε Ταμεία Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων;

-Θα δρομολογηθεί το «πάγωμα» και η «κεφαλαιοποίηση» των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ, με μετατροπή σε ασφαλιστικό χρόνο, με προϋπόθεση την επανέναρξη καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών με ελεύθερη επιλογή κλάσης;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Θεόδωρος Καράογλου

Κωνσταντίνος Τσιάρας

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Γεώργιος Κασαπίδης

Αλέξανδρος Κοντός

Κωνσταντίνος Γκιουλέκας

Γεώργιος Γεωργαντάς

Τιμολέων Κοψαχείλης

Μαρία Αντωνίου

Δημήτριος Κυριαζίδης

Κωνσταντίνος Κουκοδήμος

Ιωάννης Αντωνιάδης