9ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη - η ανοιξιάτικη γιορτή μουσικής στην Ξάνθη

16 Μαρτίου έως και 4 Απριλίου 2015

 

Γ΄ μέρος   -  συναυλίες μουσικής δωματίου

 

Βραδιά κλασικού τραγουδιού με την σοπράνο Βιολέττα Λούστα και την πιανίστα Ειρήνη Μαύρου

Παρασκευή 3 Απριλίου &  ώρα 20.30 στη Γενησέα στο πολιτιστικό Κέντρο

 

Τραγούδια εμπνευσμένα από τον έρωτα και τη νύχτα, την αγάπη και το θάνατο. Μια περιδιάβαση γεμάτη από όψεις του γερμανικού ρομαντισμού, λυρισμό της αμερικανικής ηπείρου, γαλλική φινέτσα και μεσογειακό φως.

Έργα των:Brahms, Wolf, Mahler, Strauss, Barber, Faure, Duparc, Poulenc, Guastavino, Obradors και Κωνσταντινίδη.  

 

Το πρόγραμμα της συναυλίας

R. Strauss (1864-1949)   Nachtgang 
F. Schubert (1797-1828)   Lied der Mignon  
H. Wolf (1860-1903)   Verlassene Mägdlein  
J. Brahms (1833-1897)   Von ewiger Liebe 
J. Brahms    Klavierstück op. 118, nr. 2 Intermezzo
H. Duparc (1848-1933)  L 'invitation 
G. Faure (1845-1924)   Mandoline  
F. Poulenc (1899-1963)  Violon

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Α. Κουνάδης (1924-2011) Άνθη της πέτρας  Επιφάνια 1937
(Απο τα "Σχέδια για ένα καλοκαίρι" του Γ. Σεφέρη)
Γ.Κωνσταντινίδης (1903-1989)  Απόψε τα μεσάνυχτα Ειρηνάκι

Μ. Χατζιδάκις (1923-1994)   Ιονική Σουΐτα, νο 4
Συρτός από το " Για μια μικρή λευκή αχιβάδα" 
S. Barber (1910-1981)   Sure on the shining night 
M. de Falla (1876-1946)   Nana
C. Guastavino (1912-2000)  La Rosa e Sauce  
F. Obradors (1897-1945)  El Vito

 

 

Βιογραφικά

 

Η Ειρήνη Μαύρου γεννήθηκε στην Αθήνα. Aποφοίτησε από την τάξη Πιάνου της Δόμνας Ευνουχίδου και συνέχισε τις πιανιστικές της σπουδές σε Μεταπτυχιακό Επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Δραματικής Τέχνης του Graz (Αυστρία), αποκτώντας παράλληλα και Πτυχίο Μουσικής Προπαιδείας.

Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει βραβευθεί στο Διαγωνισμό Πιάνου Βορείου Ελλάδος του “Συνδέσμου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης”.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Συνόλου PIANDAEMONIUM (6 πιάνα, 12 πιανίστες), με το οποίο εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στη Μικρή Επίδαυρο (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου) και στην αίθουσα “Παλλάς” της Αθήνας. Έχει πραγματοποιήσει ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε πόλεις της Ελλάδας και της Αυστρίας και έχει συμμετάσχει ως πιανίστα σε παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδoς.

Ηχογράφησε σε Cd όλα τα έργα για σόλο πιάνο του Χρήστου Σταματίου.Το 2008 ανέλαβε τη διδασκαλία της μουσικής του Θάνου Μικρούτσικου για την παράσταση Παράξενο δεν είναι; στη Θεσσαλονίκη.

Ανήκει στις πλέον δραστήριες μουσικούς της γενιάς της, επιλέγοντας καινοτόμες προσεγγίσεις και διακαλλιτεχνικές παρουσιάσεις και γεφυρώνοντας την πιανιστική πράξη με την υποκριτική, τις εικαστικές τέχνες και τη λογοτεχνία, όπως στις παραστάσεις Ονείρων Κύματα και Η οδύνη του Έρωτα – Οι Ελεγείες του Ντουίνο που πραγματοποίησε τον Νοέμβριο του 2012 και τον Οκτώβριο του 2013 αντίστοιχα, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

 

Η Βιολέττα Λούστα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φλώρινα. Σπούδασε πιάνο, θεωρητικά και κλασικό τραγούδι λαμβάνοντας πτυχίο Αρμονίας και Δίπλωμα Μονωδίας με άριστα παμψηφεί. Σπούδασε με υποτροφία του Ωδείου Φλώρινας στη Μουσική Ακαδημία του Würzburg της Γερμανίας, κοντά στη διεθνούς φήμης καθηγήτρια Cheryl Studer. Το 2012 έλαβε τον τίτλο «Diplom-Musikerin» στην κατεύθυνση Musiktheater και το 2014 τον τίτλο «Master of  Performance». 

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Φλώρινας, έχοντας επίσης παρακολουθήσει το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ίδιου τμήματος, στην κατεύθυνση «Πολιτισμικές σπουδές και νέες Τεχνολογίες».

Παρακολούθησε Masterclasses τραγουδιού με τους Cheryl Studer, Marie-Paule Hallard, Frieder Bernius, Laurent Pillot, Manfred Roth, Σοφία Κυανίδου, Κατερίνα Καρατζά. Έχει συμμετάσχει σε παραγωγές όπερας στους ρόλους της Lady Billows (Albert Herring του B.Britten), Zweite Norn και Gutrune (Götterdämmerung  του R.Wagner), Contessa (Le Nozze di Figaro του W.A.Mozart), Zweite Dame (Zauberflöte του W.A.Mozart), Venere (Orfeo του Luigi Rossi), Dido (Dido & Aeneas του H.Purcell), Tchang –Haitang (Der Kreidekreis του Alexander von Zemlinsky), Dackel (Das schlaue Füchslein του L.Janacek), Desdemona (Otello του G.Verdi), Mutter (Hänsel und Gretel του E.Humperdinck ) αλλά και σαν χορωδός στην όπερα Rake’s Progress του I.Stravinsky καθώς και στα ορατόρια «Jahreszeiten» του J.Haydn και «Messe Solenelle» του Louis Verne.

Διδάσκει στο Ωδείο Φλώρινας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στο Ωδείο «Δημ.Δημόπουλος» Κοζάνης και στο Ωδείο Φ.Νάκας Θεσσαλονίκης.

 

Συνδιοργάνωση: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τ.Μ.Σ. /  Δήμος Ξάνθης  /   Δήμος Αβδήρων  / Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης  / Τρίτο Λύκειο Ξάνθης & σύλλογος γονέων

 

Οργάνωση παραγωγής Φεστιβάλ: Φ.Ε.Ξ

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Λάμπης Βασιλειάδης

Παρουσίαση: Γιάννης Στεφανίδης

 

 

Πληροφορίες κρατήσεις :    

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης  -  Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης      

Αντίκα 7   67100 Ξάνθη    Τηλ. 25410 25421