Μια ηλεκτρονική επανάσταση φαίνεται να είναι προ των πυλών στην Ελλάδα… το μόνο που μένει είναι να υλοποιηθεί, γιατί πολλά έχουν ακουστεί εδώ και αρκετά χρόνια. 

 

Το 2020 αναμένεται να είναι το έτος που όλοι οι αριθμοί ταυτοποίησης (αριθμός δελτίου ταυτότητας, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κλπ) θα αντικατασταθούν από έναν ενιαίο αριθμό που θα αποτυπώνεται στις νέες ταυτότητες κι αυτός θα είναι ο ΑΦΜ, που πλέον θα αποδίδεται από την ημέρα γέννησης ενός παιδιού, ταυτόχρονα με την δήλωσή του στο Δημοτολόγιο. 

 

Μια άλλη εξέλιξη που αναμένεται μέσα στη χρονιά, ενδεχομένως και από την προσεχή άνοιξη, είναι η λεγόμενη άυλη συνταγογράφηση φαρμάκων. Οι συνταγές που θα γράφουν οι γιατροί όχι μόνο δεν θα αποτελούνται από χαρτί αλλά θα αποστέλλονται μέσω SMS

 

Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε γιατρό και η συνταγογράφηση θα γίνεται εξ ολοκλήρου από απόσταση. 

 

Τα πιο σημαντικά οφέλη του νέου συστήματος αφορούν στους χρόνια πάσχοντες, όπως παράδειγμα τους διαβητικούς αφού θα ενημερώνονται με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους για την ανανέωση των φαρμάκων. 

 

Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα διαθέτει ήδη την απαιτούμενη υποδομή, πάνω στην οποία στήνεται ο νέος μηχανισμός που θα χρησιμοποιεί τα συστήματα του ΕΦΚΑ και της ΗΔΙΚΑ.  

 

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ενδεχομένως να λειτουργήσει από το Μάρτιο.

 

Σημειώνεται ότι ανάλογα συστήματα λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό, με τους ασφαλισμένους πολλών χωρών να πηγαίνουν στο φαρμακείο επιδεικνύοντας ένα sms ή ένα email, τα οποία φέρουν πάνω έναν κωδικό επαλήθευσης.