ΕΝΑ ΨΗΦΙΣΜΑ 8 ΣΗΜΕΙΩΝ & Ο «ΔΑΙΜΩΝ» ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

 

Συμπολίτες, συμπολίτισσες
οι Ενεργοί Πολίτες για την Αλληλεγγύη καλοδεχόμαστε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το προσφυγικό ζήτημα που αφορά και την πόλη μας. Κατανοούμε τις εύλογες ανησυχίες συμπολιτών μας και των δημοτικών αρχών για τις εξελίξεις και την ελλιπή ενημέρωση. 

 

Με τις όποιες επιφυλάξεις μας πάνω σε σημεία της απόφασης και με μια σοβαρότατη ένσταση αποτιμούμε ως θετική την τελική στάση του σώματος.

-Επισημαίνουμε (σημείο 1) ως υπερβολική την απαίτηση για χρονοδιάγραμμα παραμονής στην δομή. Απαραβίαστοι όροι και προϋποθέσεις, πριν από την όποια αποχώρηση, η πρότερη εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης κι ασφάλειας των προσφύγων.

-Δε μας βρίσκει αντίθετους η απαίτηση για αυξημένες περιπολίες και επόπτευση του Περιγιαλίου (σημείο 5) εφόσον παραστεί ανάγκη, αφού πρόκειται για την ασφάλεια όλων των πολιτών της περιοχής, περιλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων προσφύγων.

-Συνεπικουρούμε στην διεκδίκηση του στρατοπέδου από τον Δήμο (σημείο 4) και δηλώνουμε ικανοποίηση από την απόρριψη της υποκριτικής σύνδεσης της ύπαρξης των προσφύγων με την αξιοποίηση του στρατοπέδου. 

-Τέλος ξενίζει και προβληματίζει έντονα το γεγονός της παράλειψης της 8ης πρότασης η οποία ήταν: 
«Σταδιακή ενσωμάτωση των προσφύγων-μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο με την εφαρμογή αντιστοίχων προγραμμάτων.»
Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν η παράλειψη οφείλεται σε κάποιο «δαίμονα» ή σε εκτίμηση ότι δεν είναι εφικτή η υλοποίηση της πρότασης. Σκόπιμο θα ήταν πάντως, η Δημοτική Αρχή να προβεί σε σχετικές διευκρινίσεις για να μην παραμένουν σκιές και αναπάντητα ερωτήματα.
Κρατάμε το γεγονός της σχεδόν καθολικής απαίτησης του Σώματος για την ενσωμάτωση των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό, έστω και για το λίγο διάστημα που διαμένουν στην πόλη μας και χαιρετίζουμε την απεμπόληση επιτέλους, της ξενοφοβικής εμμονής του «όχι στον αστικό ιστό».

 

Εκτιμούμε ότι η απόφαση παρά τα όποια κενά της, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση κι αποτελεί ακόμα ένα θετικό πρόσημο στην ιστορία της πόλης, 
Για άλλη μια φορά πρυτάνευσε η σύνεση αντί της μισαλλοδοξίας. Η ανθρωπιά αντί της ξενοφοβίας.
Ο αγώνας μας δε σταματά εδώ.

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ