Συγκλονιστική είναι η ιστορία με τα δύο υπερήλικα αδέρφια από τον Βόλο που πέθαναν μόνα κι έμειναν για μέρες στα αζήτητα του νεκροτομείου καθώς δεν υπήρχε ούτε συγγενής, ούτε φίλος για να τακτοποιήσει τα διαδικαστικά με την κηδεία τους.

 

Ήταν τα τελευταία 2 εν ζωή αδέλφια μιας πολύ πλούσιας, πολύτεκνης οικογένειας, η οποία άφησε επίσης στα αζήτητα μια τεράστια περιουσία με μετρητά και ακίνητα που, ελλείψει κληρονόμων, θα τα πάρει όλα το κράτος. 

 

Κι όμως, μέσα στην αδιαφορία της τοπικής κοινωνίας στο Βόλο, βρέθηκε ένα ανδρόγυνο από την Καβάλα που ανέλαβε όλα τα έξοδα για την κηδεία. Αισθάνθηκαν υποχρεωμένοι… 

 

Μια θλιβερή ιστορία

Η 99χρονη Μαρία Γκάργκα πέθανε στις 28 Αυγούστου 2019. Ο αδερφός της Απόστολος Γκάργκας, 94 ετών, δεν άντεξε τη στενοχώρια και απεβίωσε λίγες μέρες αργότερα, στις 5 Σεπτεμβρίου. 

 

Πριν τον διαδοχικό θάνατο των δύο τελευταίων αδερφών, μόλις 40 ημέρες πριν, είχε πεθάνει η προτελευταία αδερφή, η Έφη Γκάργκα. Σε εκεινής την «φυγή» οι δύο έπεσαν σε κατάθλιψη, εγκατέλειψαν την προσπάθεια να συνεχίσουν να ζουν. Πριν από ενάμιση χρόνο είχε πεθάνει η άλλη αδερφή τους, η Χρύσα Γκάργκα ενώ ο μικρότερος αδερφός τους Θανάσης Γκάργκας, ο μοναδικός που κόντεψε να παντρευτεί, είχε αποβιώσει πολλά χρόνια πριν. 

 

Τα άψυχα σώματα των δύο ηλικιωμένων δεν τάφηκαν, όπως θα ανέμενε κανείς. Έμειναν για μέρες στους ψυκτικούς θαλάμους του νοσοκομείου και στη συνέχεια των δημοτικών νεκροταφείων. Σχεδόν για ένα μήνα. 

 

Οι Καβαλιώτες που ανταπέδωσαν μια βοήθεια

Οι ηλικιωμένοι δεν είχαν παιδιά, δεν είχαν ανίψια. Οι συγγενείς τρίτου βαθμού, μιας και δεν κληρονόμησαν τίποτα, δεν ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών. 

 

Φαίνεται ότι δεν είχαν απολύτως κανέναν. Τουλάχιστον στο Βόλο. Γιατί σύμφωνα με τα θεσσαλικά μέσα ενημέρωσης, τις προηγούμενες ημέρες εμφανίστηκε ένα ζευγάρι από την Καβάλα που γνώριζε τους δύο ηλικιωμένους, φροντίζοντας για τα πάντα. 

 

Όχι. Δεν ήταν κληρονόμοι. Απλά αισθάνθηκαν την υποχρέωση να κάνουν κάτι για τα δύο γερόντια που τους είχαν βοηθήσει στο παρελθόν. Η κηδεία έγινε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και όλα τακτοποιήθηκαν από την οικογένεια των Καβαλιωτών η οποία ζήτησε να σταματήσει η διαδικασία με τη δημόσια δαπάνη της κηδείας. 

 

Η οικογένεια ανέφερε ότι αναλαμβάνει τα έξοδα των δύο τελετών, καθώς και όλα τα διαδικαστικά. 

 

Σε μια από τις πολλές επικοινωνίες και στην ερώτηση αν είναι συγγενείς, απάντησε η γυναίκα που ενδιαφέρθηκε από την Καβάλα ότι «…κάποια δύσκολη στιγμή της ζωής μου, εμφανίστηκε η θανούσα σαν άγγελος….και με βοήθησε….».

 

Η ίδια θέλησε να «ξεπληρώσει» ένα χρέος. 

 

 

Η απίστευτη ιστορία της οικογένειας

Ο Τριαντάφυλλος Γκάργκας ήταν πολύτεκνος κι εύπορος. Διατηρούσε μαζί με τη σύζυγό του μεγάλο αριθμό χωραφιών, δίνοντας εργασία σε πολύ κόσμο. Στον Αλμυρό, η μεγάλη πολυκατοικία –η μεγαλύτερη ίσως της περιοχής- που ανέγειραν τη δεκαετία του ’80, είναι γνωστή ως «μέγαρο Γκάργκα».

 

Το ζεύγος Γκάργκα απέκτησε 5 παιδιά: τον Αποστόλη, τον Θανάση, τη Χρύσα, την Έφη και τη Μαρία. Κανένα παιδί όμως δεν έκανε τα δικά του παιδιά κι έτσι δεν υπήρχαν εγγόνια, δηλαδή άμεσα κατιόντες. Δεν έχουν κανέναν συγγενή για να έχει κληρονομικό δικαίωμα. Θεωρείται ότι δεν έχουν αφήσει πίσω τους ούτε διαθήκη.

 

Τα παιδιά αύξησαν περαιτέρω την περιουσία της οικογένειας, αλλά δεν προχώρησαν τελικά κανένας την προσωπική του ζωή. Εμειναν μόνοι και οι τέσσερις τελευταίοι κατοικούσαν στο ίδιο σπίτι, ένα διώροφο στο κέντρο του Βόλου, μέχρι και πρόσφατα.

 

Ο μικρότερος αδερφός, ο Θανάσης, που έφυγε από τη ζωή πριν από πολλά χρόνια, ήταν ο μόνος που είχε φτάσει κοντά στο γάμο όμως… "τα κορίτσια της οικογένειας δεν είχαν αποκατασταθεί" κι έτσι έδωσε αναβολή στα όνειρά του…

 

Ο Αποστόλης ήταν ιδιαίτερα δραστήριος επαγγελματικά. Διατηρούσε λογιστικό γραφείο στον Βόλο, ασχολούταν με τις ασφάλειες αυτοκινήτων, ενώ παλαιότερα είχε και την αντιπροσωπεία Daihatsu. Ο Θανάσης είχε επίσης μία επικερδή επιχείρηση, μάντρα αυτοκινήτων. Τα κορίτσια ασχολούταν με τα οικιακά και τα χρόνια περνούσαν. 

 

Τα τελευταία 15 χρόνια, ωστόσο, έπαψαν να έχουν κάθε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Ακόμη και για τα στοιχειώδη. Δεν είχαν ούτως ή άλλως ούτε φίλους, ούτε γνωστούς. Ηταν αποκομμένοι από την πραγματικότητα, μέχρι το τέλος τους.

 

 

«Ορφανή» η αμύθητη περιουσία

Ολα τα υπάρχοντα της οικογένειας, ολόκληρη πολυκατοικία με 13 διαμερίσματα και 7 μαγαζιά, ελαιοπερίβολα, το διώροφο πατρικό σπίτι, ένα ακόμη διώροφο σπίτι στο Βόλο, ένα λογιστικό γραφείο και οι πλούσιες καταθέσεις της οικογένειας στις τράπεζες… θα καταλήξουν μάλλον στο Δημόσιο.

 

Εάν και εφόσον ολοκληρωθεί η έρευνα για τους κληρονόμους, που συνήθως αφορά σε μία εξαιρετικά πολύχρονη διαδικασία, θα αξιοποιηθούν τα ακίνητα από το υπουργείο Οικονομικών, αν αντέξουν μέχρι τότε στη φθορά του χρόνου. Από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται ότι ελλείψει κληρονόμων θα αξιοποιηθούν και οι καταθέσεις.