Μπορεί να υπέστη σοβαρή ζημιά από την μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιό της στο Ν.Όλβιο, αλλά η Sunlight κατάφερε την ολική επαναφορά, την διατήρηση της παραγωγής στα ίδια επίπεδα αλλά και την ανάπτυξη με νέες θέσεις εργασίας. 

 

Η εταιρία τώρα προχωρά στην υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου κατά 25%. Το πλάνο αυτό συνδέεται με τη δημιουργία περίπου 200 νέων θέσεων εργασίας.

 

Στην παραγωγική μονάδα της Ξάνθης δημιουργούνται 190 νέες θέσεις στο εργοστάσιο (αύξηση προσωπικού κατά 29%) ενώ στη μονάδα ανακύκλωσης συσσωρευτών στην Κομοτηνή δημιουργούνται επιπλέον 5 θέσεις εργασίας (αύξηση προσωπικού κατά 7%). 

 

Με τις νέες προσλήψεις που έγιναν και στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, το σύνολο των εργαζόμενων στην Sunlight ξεπερνά πλέον τα 1.000 άτομα και ανέρχεται στους 1.020 υπαλλήλους συνολικά.

 

Η εταιρία έβαλε στόχο παραγωγής τα 2,8 εκατομμύρια στοιχείων συσσωρευτών ετησίως προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα της, τα οποία σε μεγάλο βαθμό εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Εκτός από τις προσλήψεις, η εταιρία προχώρησε σε πολλές διοικητικές αλλαγές κι έβαλε στόχο τη διεθνή ανάπτυξη σε τεχνολογίες μπαταριών Λιθίου

            

 

Το μεγάλο όνομα που «κρύβεται» πίσω από το εργοστάσιο μπαταριών 

 

Το ηχηρό όνομα πίσω από την Sunlight είναι αυτό του Πάνου Γερμανού, του ανθρώπου που δημιούργησε την αλυσίδα Γερμανός, με το πρώτο κατάστημα να λειτουργεί στην Αθήνα το 1980 και μέσα στη δεκαετία του ’90 να αριθμεί εκατοντάδες καταστήματα σε όλη τη χώρα. Η αλυσίδα αρχικώς εστίαζε στις μπαταρίες με το γνωστό σλόγκαν «μπαταρίες για ένα ρολόι μέχρι ένα ελικόπτερο». 

 

Με την έλευση της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα ο «Γερμανός» εκτόξευσε τους τζίρους του αλλά και την επέκτασή του σε όλη την Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, με πάνω από 1.000 καταστήματα και 5.000 εργαζόμενους. Αρχικώς ο «Γερμανός» είχε συνεργασίες με τις τρεις τότε εταιρίες κινητής τηλεφωνίας (Telestet, Panafone, Cosmote) και στη συνέχεια μόνο με την Cosmote, η οποία το 2006 εξαγόρασε την αλυσίδα λιανεμπορίου. 

 

Ο Πάνος Γερμανός όμως συνέχισε να ηγείται της αγοράς με τον Όμιλο «Olympia» που δημιούργησε μετά την πώληση της «Γερμανός» από τον οποίο άρχισαν ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές κινήσεις όπως Multirama και Getitnow αλλά και η νέα πανελλαδική αλυσίδα Public

 

Στις μπαταρίες όμως δεν σταμάτησε ποτέ να δίνει μεγάλο βάρος. Ο Πάνος Γερμανός είχε εξαγοράσει το εργοστάσιο στο Νέο Όλβιο Ξάνθης το 1991 κι έκτοτε οι επενδύσεις διαδέχονται η μία την άλλη. 

 

Σήμερα εκτός από τη Sunlight και τα Public, ο Όμιλος Olympia είναι ιδιοκτήτης της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Play (πρώτη σε συνδρομητές στην Πολωνία) και της εταιρίας διανομής Westnet που έχει αναλάβει εδώ και 15 χρόνια τη διανομή και την αντιπροσώπευση προϊόντων τεχνολογίας κορυφαίων εταιρειών της παγκόσμιας αγοράς, όπως Asus, Canon, Corsair, Fujitsu, Hitachi, HP, HPE, Kodak, Lenovo, LG, Logitech, Microsoft, Phillips, Polaroid, Samsung, Sharp, Toshiba, TPLink, Trust.

 

Η εταιρία του Πάνου Γερμανού συμμετέχει επίσης και στο μετοχικό σχήμα της Lamda Development η οποία έχει αναλάβει την επένδυση στο Ελληνικό