ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης, ανταποκρινόμενος άμεσα στην επιτακτική ανάγκη για επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που έχουν προκύψει από την κατάρρευση της Thomas Cook, συναντήθηκε χθες στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Εμμανουήλ Κόνσολα προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις της σοβαρής αυτής υπόθεσης, που αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό μας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Βουλευτής και ο Υφυπουργός συνομίλησαν τηλεφωνικώς και με τον Πρόεδρο των Ξενοδόχων Θάσου κ. Παρασκευά Παρασχούδη, ώστε να ενημερωθεί άμεσα ο Υφυπουργός για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι του νησιού. 

 

 Ο Υφυπουργός υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί εμπράκτως αρωγός με τη λήψη μιας σειράς μέτρων με σκοπό αφενός τη στήριξη των εργαζομένων που απολύονται πρόωρα από επιχειρήσεις συνεργαζόμενες με την Thomas Cook και αφετέρου την ενίσχυση των πληγεισών επιχειρήσεων ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις.

 

 

Ειδικότερα, η κυβέρνηση αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τα γρήγορα αντανακλαστικά της  προβαίνει άμεσα σε ευνοϊκές ρυθμίσεις και δράσεις με σκοπό όχι μόνο  ώστε να μπορέσουν οι ταξιδιώτες να συνεχίσουν ανεπηρέαστοι τις διακοπές τους, αλλά και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι τους, που επλήγησαν από την πτώχευση του τουριστικού ομίλου Thomas Cook, να ορθοποδήσουν.

 

 

Συγκεκριμένα για τους εργαζομένους, ανακοινώθηκε η μείωση του αριθμού των αναγκαίων ενσήμων για καταβολή επιδόματος ανεργίας από 100 σε 80. Ακόμη, θα υπάρξει επέκταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά ένα μήνα. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως σημειώνει το υπουργείο Τουρισμού, θα ισχύσουν για εργαζόμενους που απολύονται πρόωρα από επιχειρήσεις συνεργαζόμενες με την Thomas Cook.

 

 

Την ίδια στιγμή ο ΟΑΕΔ θα εκπονήσει και θα ενεργοποιήσει ειδικό πρόγραμμα στήριξης θέσεων εργασίας ώστε οι πληγείσες επιχειρήσεις να μην απολύσουν εργαζομένους.

 

 

Στο σκέλος της ενίσχυσης της ρευστότητας, ανακοινώνεται η αναστολή για 6 μήνες της προθεσμίας καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρία. Η αναστολή ισχύει για επιχειρήσεις που ποσοστό άνω του 25% του τζίρου τους προερχόταν από πελάτες της Thomas Cook., η δε διαδικασία τεκμηρίωσης του δικαιώματος αναστολής θα διεκπεραιωθεί στη ΔΟΥ της έδρας των πληγεισών επιχειρήσεων.

 

 

Επίσης, η Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης, (πρώην ΕΤΕΑΝ) επεξεργάζεται σχέδιο υποστήριξης των εταιρειών που επλήγησαν από τη διακοπή εργασιών της Thomas Cook. Σημειώνεται ότι για επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί μέσω του ταμείου ΤΕΠΙΧ, αναζητούνται ήδη και με τις συνεργαζόμενες τράπεζες τρόποι αναθεώρησης των όρων των χορηγήσεων. Παράλληλα μελετάται η παροχή άτοκων δανείων και με την απαραίτητη περίοδο χάριτος, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι ταμειακές ροές των εταιρειών που τεκμηριώνεται ότι άμεσα επιβαρύνθηκαν από την πτώχευση της Thomas Cook. Για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, αποφασίστηκε η προτεραιοποίηση των ελέγχων των επενδύσεων που έχουν υποβάλλει αυτές οι επιχειρήσεις στον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές εκταμιεύσεις.

 

 

Τέλος, για τη φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση εξετάζει την απλοποίηση της διαδικασίας έκπτωσης επισφαλών απαιτήσεων για τα τιμολόγια από την ThomasCook, σε συνδυασμό με παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήματος μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Πασχαλίδης

Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας