Η Καβάλα συνδυάζει μοναδικά ιστορία και πολιτισμό, αρχιτεκτονικά αξιοθέατα και ανθισμένες αυλές, οργανωμένες παραλίες και φυσικούς θησαυρούς... Αρκεί να ξέρεις που να ψάξεις.

 

Η Καβάλα είναι γενναιόδωρη με τους επισκέπτες της. Τα κτίρια, τα μνημεία, τα μαγαζιά, το φαγητό, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι παραλίες της είναι τα μυστικά που μοιράζεται απλόχερα με όλους. Εύκολα προσβάσιμη με αεροπλάνο ή αυτοκίνητο, αυτή η παραλιακή πόλη της Βορειανατολικής Ελλάδας ξέρει να εντυπωσιάζει ισορροπώντας μοναδικά μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

 

 

 

1. Η Παλιά Πόλη σάς ταξιδεύει στο χρόνο

Όταν μιλάμε για ταξίδι στο χρόνο, η Παλιά Πόλη της Καβάλας είναι ο ειδικός. Η περιοχή της Παναγιάς συμπυκνώνει 2.500 χρόνια ιστορίας δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα. Σε αυτό το αρχιτεκτονικό μωσαϊκό από διαφορετικούς πολιτισμούς, κάθε βήμα στα πλακόστρωτα δρομάκια αποκαλύπτει πολύχρωμες επαύλεις με ξύλινα μπαλκόνια και ολάνθιστες αυλές... κι όχι μόνο. Αν ανηφορίσετε ως το κάστρο στην κορυφή του λόφου (που έχει διοικηθεί κατά καιρούς από Λομβαρδούς, Φράγκους, Βυζαντινούς και Οθωμανούς), θα ανταμοιφθείτε με μια μοναδική θέα προς το Βόρειο Αιγαίο. Ακριβώς από κάτω, το επιβλητικό Imaret θεωρείται δικαίως ένα ιστορικό κτίριο για την περιοχή. Χτισμένο στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Μεχμέτ Αλή (ιδρυτή της τελευταίας Αιγυπτιακής Δυναστείας) σαν προσφορά στη γενέτειρά του, έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί σαν ξενοδοχείο όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το φαγητό ή το ποτό του.

 

Το ίδιο εμβληματικές είναι και οι άδειες ή ανακαινισμένες Καπναποθήκες (απομεινάρια της αίγλης της πόλης ως βασικό διεθνές κέντρο εξαγωγής καπνού στις αρχές του 20ου αιώνα) όπως και οι Καμάρες, το μήκους 270μ. τοξωτό υδραγωγείο που υπήρξε ζωτικής σημασίας για την πόλη. Αν ψάχνετε τον τέλειο τρόπο για να κλείσει η μέρα σας, κάντε έναν περίπατο μέχρι τον ατμοσφαιρικό Παλιό Φάρο με την πανοραμική θέα της θάλασσας που –αν ο καιρός το επιτρέπει – φτάνει μέχρι τη Θάσο!

 

 

2. Μοναδικές παραλίες μια ανάσα από την πόλη

Μετά από τόσο περπάτημα, δικαιούστε μια μέρα στην παραλία. Υπάρχουν σημεία που μπορείτε να κολυμπήσετε ακριβώς δίπλα στην πόλη αλλά προτείνουμε να κάνετε μια 30λεπτη διαδρομή ως τη Νέα Πέραμο, μια πολυσύχναστη αμμώδη παραλία με μεγάλη ποικιλία σε ταβέρνες, καφέ και ξενοδοχεία. Σε κοντινή απόσταση, οι ακόμα πιο εντυπωσιακοί Αμμόλοφοι συγκεντρώνουν φανατικούς επισκέπτες ακόμα και από μακριά. Πράγμα λογικό, αφού με 3 χιλιόμετρα ψιλής άμμου και κρυστάλλινων νερών, τα έχουν όλα: Ξαπλώστρες, σκιά και beach bars. Στην πραγματικότητα, είναι σαν τρεις φυσικοί κόλποι μαζί, οπότε μπορείτε να απομονωθείτε στις πιο ήσυχες άκρες της. Τέλος, στην αντίθετη κατεύθυνση, 45 λεπτά ανατολικά από την Καβάλα βρίσκεται η Αμμόγλωσσα Κεραμωτής, κοντά στο σημείο από το οποίο αναχωρούν τα καραβάκια για τη Θάσο. Αυτή η εξωτική πευκόφυτη καμπύλη γης που μοιάζει να λιώνει κυριολεκτικά μέσα στο Αιγαίο, είναι η αγαπημένη των οικογενειών εξαιτίας των ρηχών νερών της.

 

 

3. Κάθε μπουκιά σάς λέει και μια ιστορία

Δεν γίνεται μια πόλη με τόσο πολυπολιτισμικό παρελθόν να μην έχει και την ανάλογη κουζίνα. Η Ανατολή συναντά τη Δύση, το γλυκό αναδεικνύει το αλμυρό και το πικάντικο ανακατεύεται με το αρωματικό. Είτε σας αρέσουν οι παραδοσιακές ή οι πιο μοντέρνες συνταγές, τα πικάντικα πιλάφια ή οι φεγγαρόσχημοι κουραμπιέδες, το σίγουρο είναι ότι εδώ θα λατρέψετε όλες τις γεύσεις. Η περιοχή φημίζεται για τις μικρές παραγωγικές μονάδες και τα ποιοτικά τους προϊόντα, από το μέλι και τα πολυάριθμα τυριά μέχρι τα ακτινίδια και τα σπαράγγια. Από τις γειτονικές περιοχές καλύπτονται οι βασικές ανάγκες σε ψαρικά και κρέας ενώ υπάρχουν 23 οινοποιεία που παράγουν 93 διαφορετικές ποικιλίες κρασιού. Περιττό να πούμε βέβαια, ότι αποκλείεται να φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε μερικά ποτηράκια από το τοπικό ούζο και τσίπουρο.

 

 

4. Ένας αρχαιολογικός χώρος που φιλοξενεί αιώνες ιστορίας

Για ένα ακόμα μεγαλύτερο ταξίδι στο χρόνο, κατευθυνθείτε βόρεια, 25 λεπτά από την Καβάλα, στους αρχαίους Φιλίππους. Ως οικισμός του 360 π.Χ. από τους αποίκους της Θάσου, οχυρωμένη πόλη ενός από τους πιο ισχυρούς βασιλιάδες της Μακεδονίας, τόπος μιας καθοριστικής Ρωμαϊκής μάχης και κατοικία ενός από τους πιο σημαντικούς Απόστολους της πρώιμης Χριστιανοσύνης... οι Φίλιπποι τα έχουν ζήσει όλα! Σήμερα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και διαθέτει Αρχαιολογικό Χώρο, Μουσείο και Θέατρο που όλα φέρουν το όνομα του ιδρυτή της Φιλίππου του Μακεδόνα. Στο θέατρο, ανεβαίνουν ακόμα καλοκαιρινές παραστάσεις ενώ στο Μουσείο θα μάθετε όλη την ιστορία της πόλης: Από την πρώτη εγκατάσταση των Θασιτών μέχρι τη Ρωμαϊκή μάχη του 42 π.Χ. και την άφιξη του Απόστολου Παύλου που ίδρυσε εδώ την πρώτη Χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος το 50 μ.Χ.

 

 

5. Απόδραση στον ποταμό Νέστο

Αφού φτάσατε ως εδώ, δεν πρέπει να χάσετε ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα της περιοχής. Ο Ποταμός Νέστος, 28 χιλιόμετρα ανατολικά της Καβάλας, απλώνεται εδώ μετά από 230 χιλιόμετρα διαδρομής ανάμεσα από ένα Δέλτα με υγρότοπους, λίμνες, αμμόλοφους και εκβολές στη θάλασσα. Προστατευόμενος από το Natura 2000 και τη Συνθήκη Ramsar, φιλοξενεί μια σπάνια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας (300 είδη πτηνών, 11 αμφίβιων, 21 ερπετών, θηλαστικών και φυτών). Όπως καταλαβαίνετε τα κυάλια θα σας χρειαστούν, ειδικά αν αποφασίσετε να εξερευνήσετε την περιοχή με κανό ή φουσκωτή βάρκα. Πιστέψτε μας, αξίζει!

 

 

Ανακαλύψτε ακόμα: 
Εκτός από μια πόλη που αποπνέει ιστορία και πολιτισμό σε κάθε της σοκάκι, μπορείτε ταυτόχρονα να απολαύσετε και την καλύτερη εκδοχή των ελληνικών νησιών. Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο της Καβάλας, βρίσκεται το λιμάνι της Κεραμωτής από όπου μπορείτε να πάρετε το ferry για τη Θάσο. Το βορειότερο νησί της Ελλάδας είναι ένα φυσικό διαμάντι με άφθονες αμμώδεις παραλίες και σμαραγδένια βουνά με γραφικά χωριά.

 

 

Καβάλα: Μια πόλη – σταυροδρόμι των πολιτισμών

Αυτή είναι η Καβάλα. Ένα συνοθήλευμα εμπειριών που αντικατοπτρίζουν τη ζωή σε μια πόλη με πλούσιο παρελθόν και συναρπαστικό παρόν. Ο κάθε μήνας έχει τη δική του ομορφιά εδώ. Αμμώδεις παραλίες και εύφοροι υγροβιότοποι σας περιμένουν από νωρίς το καλοκαίρι ως το φθινόπωρο ενώ η Παλιά Πόλη με τα κτίρια και τα ιστορικά μνημεία της είναι πάντα πρόθυμη να αποκαλύψει τα μυστικά της.