«Με το νομοσχέδιο για το επιτελικό Κράτος βάζουμε τέλος στην κομματικοποίηση, στη γραφειοκρατία, στην πολυνομία και στην πολυδιάχυση αρμοδιοτήτων. Με απλά λόγια περνάμε σταδιακά από το koumparos.gov σε ένα πραγματικό open.gov. Και αυτό που κάνει σήμερα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι απλά το πρώτο βήμα. Χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα για να φτάσουμε εκεί που όλοι θέλουμε».
Την επισήμανση αυτή έκανε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο νόμου «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης».
Ο κ. Λαζαρίδης, στην παρθενική του ομιλία, φανερά συγκινημένος, αφού ευχαρίστησε τους συμπολίτες του για την τιμή που του έκαναν και τον έστειλαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ξεκίνησε προβοκατόρικα την ομιλία του αναφέροντας τα εξής: «Δεν είναι κράτος αυτό! Αν δεν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη, δεν κάνεις τίποτα. Δεν θα γίνουμε ποτέ Ευρωπαίοι εμείς. Αυτοί, μόνο την καρέκλα τους κοιτάνε. Εμάς, δεν μας κοιτάει κανείς. Κάνε με εμένα πρωθυπουργό και θα τα αλλάξω όλα σε μια μέρα… Αυτές είναι φράσεις που άκουσα κατά κόρον στα καφενεία των Φιλίππων, της Νικήσιανης, της Κεραμωτής, της Παναγίας της Θάσου, στην εκλογική μου περιφέρεια, την Καβάλα».
Και συνέχισε λέγοντας: «Τι κάνουμε σήμερα εδώ; Σήμερα ανταποκρινόμαστε σε αυτό για το οποίο παραπονιέται τόσα χρόνια, όλη η Ελλάδα! Σήμερα τους δίνουμε ένα σαφή και χειροπιαστό λόγο να πιστέψουν ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Ότι το κράτος δεν είναι εχθρός. Είναι σύμμαχος. Ότι δεν λειτουργεί για μερικούς, αλλά για όλους. Ότι δεν είναι ένας σκοτεινός θάλαμος δημιουργίας συμφεροντολογικών εξαρτήσεων».
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Λαζαρίδης κατέρριψε ένα προς ένα τα βασικά σημεία κριτικής της Αντιπολίτευσης με συγκεκριμένα επιχειρήματα:
Προς επίρρωση δε των λεγομένων του κατέθεσε στα πρακτικά τους νόμους με τους οποίους προσωπικά οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ επέλεγαν τους επικεφαλής των ελεγκτικών οργανισμών.
Τέλος, κάλεσε την Αντιπολίτευση να ψηφίσει υπέρ του σχεδίου νόμου: «Για να μην βρίσκει κανείς άλλοθι στη μιζέρια του στρουθοκαμηλισμού. Για να σταματήσουμε να θεωρούμε την πολιτική, ατομικό τσιφλίκι του καθενός. Για να μη χρειαστεί να αναρωτηθούμε και πάλι στο μέλλον «πώς φτάσαμε μέχρι εδώ».