"... Εν όψει της θεσμοθέτησης νέου πλαισίου και με δεδομένη την αδήριτη ανάγκη διόρθωσης στρεβλώσεων του συστήματος συνολικά, αναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019 - 2020"

 

   Αποφασίζουμε και προγράφουμε. Αυτό είναι το πνεύμα της Υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως που με την απόφαση της αναστολής αρνείται κάθε οφειλόμενο χρέος της πολιτείας, όσον αφορά την αναβάθμιση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με το "περί αριστείας" αφήγημα που μηρύκαζε καθ' όλη την αντιπολιτευτική της θητεία, καθόσον ο θεσμός της λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές και μαθήτριες των ΕΠΑΛ με απόλυτα αξιοκρατικά  κριτήρια (βαθμολογία βαθμού απολυτηρίου ή βαθμό πτυχίου ειδικότητας ΕΠΑΛ) να προχωρήσουν σ' ένα αναβαθμισμένο επίπεδο σπουδών, διασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες για το εργασιακό τους μέλλον. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεπής στις ταξικές της επιλογές ξεθεμελιώνει κοινωνικές κατακτήσεις στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας, καθώς αρνείται στους νέους των ΕΠΑΛ την περαιτέρω θεωρητική και πρακτική τους κατάρτιση την παρεχόμενη από τη δημόσια εκπαίδευση.

 

Στην ουσία ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το έργο αυτό ξαναπαίχτηκε πριν λίγα χρόνια με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Ήταν τότε που ο αλήστου μνήμης Υπουργός Αρβανιτόπουλος στοχευμένα καταργούσε συγκεκριμένα ειδικότητες από τα ΕΠΑΛ και τα δημόσια ΙΕΚ, απολύοντας παράλληλα 2.500 εκπαιδευτικούς, και το βράδυ της ίδιας μέρας ως σπόνσορας παρίστατο στα εγκαίνια ιδιωτικού ομίλου ΙΕΚ που πρόσφερε στις νέες εγκαταστάσεις του τις καταργημένες ειδικότητες. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση της ΝΔ με αυτήν της την απόφαση πλήττει καίρια το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, ενώ αγνοεί επιδεικτικά τις αποφάσεις των Συγκλήτων για την ίδρυση και λειτουργία των διετών προγραμμάτων.

 

Ειδικότερα για την περιοχή μας η απόφαση αυτή - παρά τις διαβεβαιώσεις του μονίμως αυτοδιαψευδόμενου βουλευτή Μακάριου Λαζαρίδη περί ενίσχυσης του ρόλου του Διεθνούς Πανεπιστημίου - θα σημάνει την υποβάθμιση του ακαδημαϊκού και κοινωνικού του ρόλου, καθόσον τα δύο συσταθησόμενα τμήματα (εγκαταστατών φυσικού αερίου και τεχνικών συστημάτων πλοίων) εκ των πραγμάτων θα οξυγόνωναν τον ακαδημαϊκό και κυρίως τον κοινωνικό τους ρόλο, καθώς θα πρόσφεραν στα νιάτα ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Η απόφαση αυτή της κυρίας Κεραμέως βρίσκεται σε απόλυτη αντιστοίχιση με το πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Στοχεύει στην αποδόμηση των κοινωνικών κατακτήσεων που με τόσο κόπο κατάφερε ο λαός μας.

 

 

   Και το πλέον ανησυχητικό: την ώρα που αποδομούνται κοινωνικές κατακτήσεις, την ίδια ώρα επιχειρείται το ξεθεμέλιωμα των δημοκρατικών θεσμών στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο της Παιδείας. Η ανιστόρητη και ακραία ανελεύθερη απόφαση της Υπουργού να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο. Χωρίς την παραμικρή επίκληση έγκυρων στοιχείων, με ρητορική στηριζόμενη στη στρέβλωση της πραγματικότητας επικαλούμενη την τήρηση του δόγματος "νόμος και τάξη" επιχειρεί την παλινόρθωση της αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια ανακαλώντας ζοφερές μνήμες από τα πέτρινα χρόνια της κατάλυση της Δημοκρατίας.

 

 

   Όταν στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων το δόγμα "νόμος και τάξη" εξοβελίζει το "με λογισμό και μ' όνειρο" ζητούμενο της ακαδημαϊκής κοινότητας, μόνο ακρωτηριασμό της κοινωνίας θα επιφέρει. Γιατί κοινωνία χωρίς δημοκρατία και ελεύθεροφροσύνη είναι κοινωνία χωρίς αύριο.

(δελτίο Τύπου)