Από τις 13.07.2019 ως και τις 23.07.2019, νέοι και νέες από την περιοχή των Φιλίππων και την πόλη της Καβάλας συμμετείχαν σε ένα ακόμα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Youth in Action, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και του Εθνικού Φορέα της Πορτογαλίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 4 χώρες με συντονιστή την Πορτογαλία και συμμετέχοντες την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Ιταλία. 

 

Τη χώρα μας είχε την τιμή και την ευθύνη να εκπροσωπήσει η άτυπη ομάδα νέων 4YOUTH με τη συμμετοχή 7 νέων μουσικών εθελοντών και ενός αρχηγού. Τη δημοτική ενότητα  των Φιλίππων εκπροσώπησαν οι νέοι: Σαλβερίδης Θεοφάνης στο πιάνο και Κελετσόγλου Ελευθέριος στο μπαγλαμά και τη δημοτική ενότητα Καβάλας οι: Τσερπίσταλη Μιρέλα, Τσουρού Δορωθέα, Χατζηαντωνίου Ζαχαρίας, Αδαμόπουλος Γεώργιος, Τηγανή Αθανασία. 

 

Οι νέοι συμμετείχαν στη διεθνή συναυλία Feira Raiana 2019 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της Unesco, υπό τη μουσική διεύθυνση και ενορχήστρωση του αρχιμουσικού Joao Abrantes της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Filarmonika Idanhense στην πόλη Idanha a Nova της περιφέρειας Castello Branco, προβάλλοντας τη μουσική παράδοση του τόπου μας και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των νέων.

 

Συμμετείχαν σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις, εργαστήρια παραδοσιακής μουσικής και κατασκευής οργάνων, αθλητικές δραστηριότητες και εργαστήρια μουσικοθεραπείας και παραδοσιακών χορών.

 

Συνεργάστηκαν με τους εταίρους, συμμετέχοντες των άλλων χωρών, πρόβαλαν την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γλώσσα και την ελληνική κουζίνα, αντάλλαξαν ιδέες και δημιούργησαν στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με όλες τις ομάδες. 

 

Μέσα από το πρόγραμμα πετύχαμε την ισομερή συμμετοχή, την ανάπτυξη διαπολιτισμικών σχέσεων, την προώθηση της δημοκρατίας και της συνεργασίας και κυρίως την ανάδειξη του πολιτισμού ως μέσο εκπαίδευσης και συνεργασίας των λαών.

 

Εκ μέρους της Άτυπης Ομάδας  Νέων 4 YOUTH

(δελτίο Τύπου)