Μπορεί το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών να μην εξέπληξε τους περισσότερους στη ΝΔ, όμως οι δηλώσεις των στελεχών της δείχνουν δυσαρέσκεια και έλλειψη ικανοποίησης. Είναι εμφανές ότι περίμεναν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στη ΝΔ, πολύ χαμηλότερο στο ΣΥΡΙΖΑ και γενικά πολύ μεγαλύτερη διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων. 

 

Ενδιαφέρον έχει η προσέγγιση που κάνει το στέλεχος της ΝΔ, αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κώστας Ζαγναφέρης, στο νομό του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μάλιστα τοπική πρωτιά. Αν και χαρακτηρίζει «ιστορική νίκη» το αποτέλεσμα της ΝΔ κι εκφράζει την ικανοποίησή του, προχώρησε σε ένα σχόλιο που χρήζει ανάλυσης και θα αποτελέσει θέμα συζήτησης. 

 

Ταξικά τα μηνύματα της κάλπης

«Αυτό που δεν περίμενα ήταν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Εξεπλάγην από το υψηλό ποσοστό. Απ’ αυτό συμπεραίνω ότι υπάρχει ένας κόσμος παράλληλος που δεν τον αφουγκράζεται η ΝΔ και έχει στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι λεγόμενες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» είπε ο κ. Ζαγναφέρης, το μοναδικό ίσως στέλεχος της ΝΔ που σχολιάζει δημοσίως αυτά που συζητούν πολλά στελέχη του κόμματός του εκτός δημοσιότητας. 

 

Οι δηλώσεις Ζαγναφέρη δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Εμπρός» της Ξάνθης σε κείμενο που υπογράφει η Μαριάννα Ξανθοπούλου. 

 

Στην Ξάνθη "έφταιξε" η απουσία Κοντού 

Το σχόλιο Ζαγναφέρη δείχνει να αφορά το γενικότερο αποτέλεσμα διότι ειδικά για την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη, ο κ. Ζαγναφέρης αποδίδει το γεγονός αποκλειστικά και μόνο στη σύνθεση του τοπικού ψηφοδελτίου, από το οποίο αποκλείστηκε την τελευταία στιγμή ο πρώην υπουργός Αλέκος Κοντός

 

«Πολύς κόσμος δεν ψήφισε ΝΔ γι΄αυτό» σημειώνει ο κ. Ζαγναφέρης, χωρίς να σχολιάζει λεπτομέρειες. Στην Ξάνθη όμως ήταν γνωστό από καιρό ότι η στελέχωση του ψηφοδελτίου ήταν «ασθενική», όχι μόνο λόγω απουσίας Κοντού αλλά λόγω επιλογών που δεν είχαν «γκελ» στην τοπική κοινωνία. 

 

«Μύθος η χειραγώγηση της μειονοτικής ψήφου» 

Σπεύδει δε να τονίσει ότι σ’ αυτές τις εκλογές κατέρρευσε ο μύθος της χειραγώγησης της μειονοτικής ψήφου από το Τουρκικό Προξενείο. Είπε συγκεκριμένα: 

 

«Για ποια χειραγώγηση μιλάμε; Ο Ζεϊμπέκ εκλέγεται για 5η φορά και αυτό σημαίνει ότι είχε ένα πολιτικό κεφάλαιο και δικούς του ψηφοφόρους που τον εμπιστεύονται. Ο Τουρκές ήταν μια υποψηφιότητα απαρχαιωμένη και καμένη εξ αρχής και δεν τράβηξε και η εκλογή του Μπουρχάν θεωρώ ότι ήταν τυχαία. 

 

Στην Ροδόπη βγήκε ο Χαρίτου έναντι του μειονοτικού υποψηφίου. Αυτός ο μύθος της μειονοτικής ψήφου είναι βολικός και συμφέρει μόνο κάποιους στα κόμματα για να δικαιολογούν την αποτυχία τους και να κινδυνολογούν και κάποιους δημοσιογράφους να παίζουν τα παιχνίδια τους»