Τύμβος Καστά

Τον Αύγουστο του 2014, για μία ακόμα χρονιά, ο Ουμπέρτο Έκο είχε διαψευστεί πανηγυρικά. Το τέλος του καλοκαιριού εκείνης της χρονιάς έμελλε να φέρει την Ελλάδα και την ξεχασμένη για αιώνες, αλλά ξακουστή στην αρχαιότητα, Αμφίπολη, στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Το μεγαλύτερο ταφικό μνημείο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ελλάδα, αποτελώντας μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2014 διεθνώς, ο τύμβος Καστά της Αμφίπολης, ετοιμάζεται να υποδεχτεί το κοινό το 2027, ύστερα από μια τιτάνια προσπάθεια να καταστεί επισκέψιμο.

Στην αρχική τους θέση στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη επέστρεψαν μετά από 21 αιώνες, 25 διάσπαρτα μαρμάρινα μέλη, την ώρα που ολοκληρώνεται η διδακτική αποκατάστασης τμήματος του αρχαίου περιβόλου του μνημείου από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟ, στο πλαίσιο του έργου στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου.

Μία πολύ όμορφη φωτογραφία τραβηγμένη από το ύψος της Αμφίπολης καταφέρνει να μας δείξει δύο νομούς μαζί (Σερρών και Δράμας), καθώς δείχνει τον Τύμβο Καστά και το όρος Φαλακρό.

Το μνημειακό ταφικό συγκρότημα του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη αποτελεί το μεγαλύτερο ταφικό μνημείο που έχει ανακαλυφθεί στην Ελλάδα.

Στην Αμφίπολη βρέθηκε το πρωί της Κυριακής (13/3) η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να ενημερωθεί προσωπικά για την εξέλιξη των εργα

Το επόμενο καλοκαίρι θ՚ ανοίξει τις πύλες του ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη.

Εξωτερικό κέλυφος για την προστασία του θα αποκτήσει το ταφικό μνημείο στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο θα υπάρξουν και

Ομιλία με θέμα «Μνημειακό Ταφικό Συγκρότημα Τύμβου Καστά Αμφίπολης» θα πραγματοποιηθεί από τον Ροταριανό Όμιλο Αλεξανδρούπολης την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, στις 19:30, στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ στην Αλεξανδρούπολη,