Θεοφάνεια

Τελέστηκε ανήμερα των Θεοφανείων ο καθαγιασμός των υδάτων στην Μουσθένη Καβάλας παρά τις απαγορεύσεις.

 

Θεοφάνεια από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν στην Καβάλα. Ο καθαγιασμός των υδάτων με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και τους πιστούς μαζί με τον μακαριστό μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιο να κατευθύνονται προς το λιμάνι της πόλης.  

 

Με την παρουσία πιστών τελέστηκε ο εορτασμός των Θεοφανείων στους ναούς όλης της χώρας, παρά το lockdown για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊου.

Με τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας και με αρκετούς πιστούς μέσα κι έξω από την εκκλησία πραγματοποιήθηκε η λειτουργία των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου από τον μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανο.

Ως προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) να μην τηρήσει τα κυβερνητικά μέτρα κατά τον σημερινό εορτασμό των Θεοφανείων, θεωρείται η εγκύκλιος της Εκκλησίας προς τους μητροπολίτες να μην γίνει αύριο ρίψη του Τιμίου Σταυρού σε ποτάμια ή θάλασσα για την αποφυγήν του συνωστισμού.

 

Σε έντονες συστάσεις προς τους πιστούς ώστε να μην συνωστιστούν στις εκκλησίες φαίνεται πως θα περιοριστούν οι αστυνομικές δυνάμεις που θα βρεθούν στις εκκλησίες αύριο.

 

Δεν κάνει πίσω η Εκκλησία στο θέμα του ανοίγματος των ναών για τα Θεοφάνεια παρά την αυστηρή προειδοποίηση της κυβέρνησης ότι τα μέτρα του lockdown πρέπει να τηρούνται από όλους. 

 

«Δεν συναινεί στα νέα κυβερνητικά μέτρα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος μετά την έκτακτη συνεδρίασή της. Ανοιχτοι οι ναοί τα Φώτα.

 

Δείτε από ψηλά με τη βοήθεια του drone και τα πλάνα του Διογένη Χαραλαμπίδη τον αγιασμό των υδάτων στο Κεντρικό Λιμάνι της Καβάλας από τον μητροπολίτη Φιλίππων - Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανο, το πρωί της Δευτέρας 6 Ιανουαρίου. 

Χαρακτηριστικό των δυσμενών καιρικών συνθηκών ήταν και υπεράνθρωπη προσπάθεια που έκανε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής για να ρίξει τον σταυρό στον ποταμό Κομψάτο.

Με ηλιοφάνεια και αρκετό κρύο τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων στο κεντρικό λιμάνι της Καβάλας από τον Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου το πρωί της Δευτέρας 6 Ιανουαρίου ανήμερα των Φώτων.

Απὸ το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ανακοινώνεται το τελετουργικό πρόγραμμα του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου ΦΝΘ κ. Στεφάνου κατὰ την Εορτή των Φώτων