Τα γενέθλια του γιορτάζει ο σύλλλογος του ΑΟ Καβάλα την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου.

 

Ο ερασιτέχνης σε ανακοίνωση του ανέφερε τα εξής:

«61 χρόνια ιστορίας, αγώνων και στιγμών που μας ενώνουν. Μια ομάδα, μια πόλη, μια αγάπη που περνά από γενιά σε γενιά. Χρόνια πολλά, ΑΟΚ!»

 

Το ποδόσφαιρο της Καβάλας άλλαξε οριστικά σελίδα στις 23 Σεπτεμβρίου του 1965, όταν συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο η αίτηση αναγνώρισης του ΑΟ Καβάλα.

 

Μια μέρα αργότερα, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 1965, το καταστατικό των εξήντα ιδρυτικών μελών επικυρώθηκε και η αγαπημένη ομάδα της πόλης ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα, παίρνοντας τη θέση των Φιλίππων στον 3ο όμιλο της Β’ Εθνικής.

 

Η δημιουργία του Αθλητικού Ομίλου Καβάλα κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση ήταν, καθώς αρκετοί παράγοντες διαφωνούσαν με την ένωση των τοπικών σωματείων.

 

Χαρακτηριστικό είναι πως οι Φίλιπποι μέχρι το τέλος διεκδικούσαν την άνοδο στην Α’ Εθνική. Απαιτήθηκαν εκτενείς συζητήσεις ανάμεσα στους Φιλίππους, τον Ηρακλή, την Α.Ε.Κ. και τον Βύρωνα, αλλά οι ενωτικές απόψεις υπερίσχυσαν.

 

Καθοριστική αποδείχθηκε η παρέμβαση του τότε δημάρχου Κωνσταντίνου Τσολάκη, ο οποίος την ύστατη στιγμή πέτυχε την ένωση των τριών πρώτων ομάδων. Την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 1965, οι διοικήσεις έλαβαν την οριστική απόφαση της σύμπραξης.

 

Η πρώτη προπόνηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 1965, με τη συμμετοχή 29 ποδοσφαιριστών υπό τις οδηγίες του Γιάννη Βόσκα. 

 

Το πρώτο επίσημο διοικητικό συμβούλιο συγκροτήθηκε την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 1965. Τη θέση του προέδρου ανέλαβε ο Σωτήρης Αλημίσης, με αντιπρόεδρο τον Σάββα Πολυχρονίδη, γενικό αρχηγό τον Κώστα Ζαχαρόπουλο, γενικό γραμματέα τον Αναστάσιο Νικολέρη, έφορο δημοσίων σχέσεων τον Διομήδη Βαφειάδη και έφορο του ποδοσφαιρικού τμήματος τον Πρόδρομο Μπακλατζόγλου. Ο σύλλογος άμεσα δημιούργησε και τμήματα καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, στίβου και πυγμαχίας.

 

Η απόλυτη δικαίωση ήρθε λίγα χρόνια αργότερα. Το 1968, τα ηνία του συλλόγου ανέλαβε ο πρόεδρος Χρήστος Μπάτσης, ο οποίος άφησε ιστορική σφραγίδα, καθώς σχεδίασε το χαρακτηριστικό έμβλημα με το καραβάκι. Σε αυτό, τα κουπιά συμβολίζουν τους παίκτες, το πανί τη διοίκηση και ο άνεμος τους φιλάθλους. 

 

Έναν χρόνο μετά, το 1969, η ομάδα εξασφάλισε την άνοδο στην Α’ Εθνική με προπονητή τον Μπελά Πάλφυ. Η «Ελαφρά Ταξιαρχία του Βορρά» διέθετε ένα από τα καλύτερα ρόστερ στην Ελλάδα, με παίκτες όπως ο Μοδούρας, ο Καραμπετάκης, ο Βάγιας, ο Μπλέκος, ο Πάτσας, ο Τσεντεμεϊδης, ο Χαραλαμπίδης, ο Μαχαιρίδης, ο Γκαρανάτσιος και ο Κούντουρας.

 

Η παρθενική σεζόν στα μεγάλα σαλόνια αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη και η ομάδα κινδύνευσε με υποβιβασμό, χάνοντας σημαντικούς παίκτες όπως οι Κούντουρας, Παρίδης, Χατζηιωάννου, Μιχαηλίδης, Σεϊτανίδης και Ασλανίδης. Τη σεζόν 1974-75 ο ΑΟΚ υποβιβάστηκε, για να επιστρέψει αμέσως την επόμενη περίοδο με προπονητή τον Κώστα Καραπατή.

 

Τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 1979, ο σύλλογος μετατράπηκε νομικά σε Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία για πρώτη φορά. Πολλές επιτυχίες ακολούθησαν και στην Α' Εθνική τη δεκαετία του 1990 και τη διετία 2010-2011 στη Super League.