Στη δίνη ενός ανελέητου κύματος ανατιμήσεων παραμένει εγκλωβισμένη η αγορά, καθώς το εκρηκτικό μείγμα του αυξημένου κόστους σε ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα και πρώτες ύλες απειλεί να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Σχεδόν τρεις στις δέκα επιχειρήσεις προαναγγέλλουν ξεκάθαρα ότι θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις έως το τέλος του έτους, αδυνατώντας να απορροφήσουν τους κραδασμούς.

 

Σύμφωνα με την έρευνα για το οικονομικό κλίμα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026 η μεσοσταθμική αύξηση που επωμίστηκαν οι επιχειρήσεις άγγιξε το 26% για το ρεύμα, το 27,8% για τα καύσιμα και το 24,8% για τις πρώτες ύλες και τις προμήθειες. Οι επιβαρύνσεις αυτές αναπόφευκτα περνούν στην κατανάλωση, μετατρέποντας το καθημερινό καλάθι σε πολυτέλεια, την ώρα που οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις χαρακτηρίζουν ανεπαρκή τα μέχρι τώρα κυβερνητικά μέτρα και αναμένουν δραστικές παρεμβάσεις από το βήμα της ΔΕΘ.

 

Χαρακτηριστικό του ασφυκτικού κλίματος είναι ότι η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών εκπέμπει σήμα κινδύνου για την τιμή του ψωμιού, μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά την πρεμιέρα της Εθνικής Συμφωνίας Μείωσης Τιμών στα σούπερ μάρκετ. Το λειτουργικό κόστος παραμένει η μεγαλύτερη θηλιά. Σε σύγκριση με το 2025, το 73,3% των επιχειρήσεων πληρώνει ακριβότερα την ενέργεια και το 77,5% τις πρώτες ύλες.

 

Όπως καταγράφεται στο ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Δήμητρα Σκούφου για το tanea.gr, το 40,3% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έχει ήδη προχωρήσει σε ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών το πρώτο εξάμηνο του 2026. Ως σανίδα σωτηρίας, το 54,3% αυτών θεωρεί πως μια ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ θα έφερνε ουσιαστικές μειώσεις τιμών, ενώ το 23,4% εκτιμά ότι τουλάχιστον θα τις συγκρατούσε. Σε επίπεδο κλάδων, τις τιμές τους αύξησαν το 44,9% των επιχειρήσεων στο εμπόριο, το 41,4% στη μεταποίηση και το 36% στις υπηρεσίες.

 

Οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες είναι εξόχως ανησυχητικές. Αν το 27,2% των επιχειρήσεων που προβλέπει νέες αυξήσεις προχωρήσει σε αυτές, το συνολικό άθροισμα όσων θα έχουν ανατιμήσει τα προϊόντα τους μέχρι το τέλος του 2026 θα αγγίξει το ιλιγγιώδες 67,5%. Η κατάσταση αυτή έχει ήδη «στεγνώσει» τα πορτοφόλια, ρίχνοντας κατακόρυφα τη ζήτηση. Δεν είναι τυχαίο ότι η φετινή περίοδος των θερινών εκπτώσεων αποδείχθηκε απογοητευτική για έξι στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.